Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2023,
21.43

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

2

Natisni članek

Matej Tonin Miha Kordiš Damir Črnčec Nato Slovenija Slovenska vojska

Torek, 7. 3. 2023, 21.43

1 leto, 1 mesec

Odbor za obrambo podprl resolucijo o Slovenski vojski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

2

Slovenska vojska | Resolucija predvideva večje naložbe v Slovensko vojsko. | Foto STA

Resolucija predvideva večje naložbe v Slovensko vojsko.

Foto: STA

Člani odbora DZ za obrambo so z desetimi glasovi za in enim proti podprli resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske (SV) do leta 2040. Ob tem so nekateri izrazili pomisleke, da je predvideni dvig obrambnega proračuna na dva odstotka BDP premalo ambiciozen. Resoluciji je nasprotovala le Levica.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec je v predstavitvi dejal, da je ključni razlog za pripravo nove resolucije le leto dni po sprejetju prejšnje v spremembi varnostnega okolja. Omenil je agresijo Rusije na Ukrajino in pridružitev dveh nevtralnih evropskih držav zvezi Nato.

Gradnja dveh bataljonskih skupin

Med ključnimi novostmi je Črnčec naštel vzporedno, ne več zaporedno gradnjo dveh bataljonskih bojnih skupin, nakup sistemov zračne obrambe srednjega dometa, gradnjo helikopterskih zmogljivosti s kaskadno menjavo obstoječih helikopterjev in nakupom dodatnih štirih helikopterjev ter vlaganje obrambnega proračuna v raziskave in razvoj.

Slovenska vojska
Novice Slovenska vojska bo izvedla Jadranski udar

Predlagani dokument je pozdravil predstavnik državnega sveta Rajko Fajt z željo, da se zastavljeni cilj namenitve dveh odstotkov BDP za financiranje obrambnega sistema doseže čim prej. V DS so si po njegovih besedah želeli tudi gradnjo lastnih zmogljivosti za proizvodnjo streliva.

Za SDS povečanje financiranja vojske premalo ambiciozno

Član odbora Jožef Lenart je dejal, da so predlog resolucije v poslanski skupini SDS proučili in ga bodo v DZ podprli. Pomislek je imel, da je cilj financiranja v višini dveh odstotkov BDP zastavljen premalo ambiciozno, saj da lahko konkretne številke hitro splahnijo, če se gospodarstvo začne ohlajati.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec je v predstavitvi dejal, da je ključni razlog za pripravo nove resolucije le leto dni po sprejetju prejšnje sprememba varnostnega okolja. Omenil je agresijo Rusije na Ukrajino in pridružitev dveh nevtralnih evropskih držav zvezi Nato. | Foto: Ana Kovač Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec je v predstavitvi dejal, da je ključni razlog za pripravo nove resolucije le leto dni po sprejetju prejšnje sprememba varnostnega okolja. Omenil je agresijo Rusije na Ukrajino in pridružitev dveh nevtralnih evropskih držav zvezi Nato. Foto: Ana Kovač

V imenu poslanske skupine NSi je Matej Tonin spomnil, da je lani sprejeta resolucija predvidevala tudi možnost ponovne uvedbe obveznega služenja vojaškega roka, kar pogreša v tej. Ob tem je obžaloval, da resolucija ne predvideva razvoja visokošolskega vojaškega zavoda, saj morajo strokovnjaki s tega področja odhajati na študij v tujino. Številne stvari v resoluciji se Toninu zdijo nedorečene, a jo bodo v NSi podprli, saj podpirajo dvig obrambnih izdatkov.

Uvedba neke vrste naborništva?

Stališče poslanske skupine Svoboda je Miroslav Gregorič zastopal z mnenjem, da je resolucija premalo ambiciozna na finančnem in kadrovskem področju, a jo nameravajo podpreti. Po njegovem mnenju bi morala imeti SV v svojih vrstah od 10 tisoč do 20 tisoč profesionalnih vojakov in več sto tisoč rezervistov, kar bi dosegli z neko vrsto naborništva. Pridružil se je pozivom k domači izdelavi streliva, želi pa si tudi domačo izdelavo preproste in sofisticirane vojaške opreme.

Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec: Putin odkriva spomenike Stalinu in uporablja enake taktike kot Hitler

Na potrebo po proizvodnji streliva je v imenu poslanske skupine SD opozoril tudi Damijan Zrim in dodal, da bo SD resolucijo podprla z glasovi v DZ. Črnčec je sicer pojasnil, da je obrambno ministrstvo slovensko gospodarstvo že pozvalo k možnosti domače izdelave streliva.

Levica proti resoluciji

Resoluciji pa je v imenu poslanske skupine Levica nasprotoval član odbora Miha Kordiš, ki se je spraševal, zakaj tako pomemben dokument sprejemajo na nujni seji. Med drugim je kritiziral načrtovani nakup drugega transportnega letala spartan, saj da bo to namenjeno oskrbovanju pripadnikov SV na misijah v tujini, čeprav da je temu v 80 odstotkih svojih ur poleta namenjeno že obstoječe transportno letalo turbolet.

Ob tem Kordiš meni, da je denar za orožje denar, ki onesnažuje okolje, saj da je obrambni sistem eden od največjih proizvajalcev toplogrednih izpustov. "Ali bomo imeli zeleno usmerjeno vlado ali pa bomo kupovali orožje," je rekel.

Matični odbor je na koncu z desetimi glasovi za in enim proti sklenil še, da DZ predlaga odločanje o resoluciji na marčevski seji.

slovenska vojska
Novice Do zaposlitve v Slovenski vojski tudi z osnovnošolsko izobrazbo
Slovenska vojska
Novice V DZ o obsežnih vlaganjih v Slovensko vojsko v prihodnosti
Marjan Šarec
Novice Na posvetu o predlogu nove resolucije o razvoju SV za hitro odzivanje na varnostne razmere
slovenska vojska
Novice Slovenski obrambni sistem pred največjim naložbenim ciklom
Ne spreglejte