SiolNET. Novice Slovenija
1,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Do zaposlitve v Slovenski vojski tudi z osnovnošolsko izobrazbo

1,06

termometer

slovenska vojska |  | Foto: STA
Foto: STA

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV). Z možnostjo zaposlitve vojakov s končano osnovnošolsko izobrazbo želijo povečati zanimanje za zaposlitev v SV, so sporočili po seji vlade.

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, je predlog pripravljen zato, da bi se še povečalo zanimanje za zaposlitev v SV, hkrati pa novela sledi evropski direktivi glede delovnega časa v času povišane pripravljenosti.

Temeljni cilj zakona je, da bi dodatno povečali zanimanje državljanov za zaposlitev v SV. Tako uvaja možnost zaposlitve vojakov s končano osnovno šolo ob pogoju, da posameznik ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi sklene tudi pogodbo o izobraževanju ob delu za pridobitev srednje poklicne oziroma srednje splošne ali srednje strokovne izobrazbe.

Izjema glede delovnega časa

Predlog zakona ureja tudi posebnosti delovnega časa vojakov v času povišane pripravljenosti, ki predstavlja izjemo od delovnega časa. Ta je lahko enakomerno ali neenakomerno razporejen ne glede na določbe predpisov o časovnih omejitvah dnevne, tedenske ali mesečne delovne obveznosti.

Pri tem je posebej izključeno varstvo posameznih kategorij delavcev, ki po splošnih predpisih uživajo posebno varstvo. Varstvo se še vedno zagotavlja določenim kategorijam delavcev, ki jih predlog zakona posebej našteva, v času, ko veljajo izjemne okoliščine oziroma je uvedeno stanje povišane pripravljenosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

Finančne posledice sprejetja zakona bodo po ocenah znašale približno 65 tisoč evrov letno, in sicer za financiranje stroškov pridobitve srednje izobrazbe, ob predpostavki, da se bo v enem letu zaposlilo 50 kandidatov s končano osnovno šolo.

Slovenska vojska Novice V DZ o obsežnih vlaganjih v Slovensko vojsko v prihodnosti Nataša Pirc Musar Novice Vrhovna poveljnica slovenske vojske za več mladih v oboroženih silah

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin