Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 1. 2023,
17.58

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

4

Natisni članek

plače protest stavka SVIZ Branimir Štrukelj

Četrtek, 12. 1. 2023, 17.58

1 leto, 3 mesece

Sviz odpovedal za soboto napovedan shod: Če je denar za sodnike ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

4

Branimir Štrukelj | "Po drugi strani pa je zelo čudno, da nas stalno prepričujejo, da moramo sistemsko reševati stvari, ko v stavkovnih zahtevah vztrajamo pri odpravi plačnih nesorazmerij na področju vzgoje in izobraževanja tudi za učitelje in visokošolske učitelje, medtem ko vlada sprejema povsem nesistemske odločitve, recimo pri dvigu plač sodnikov," je opozoril Štrukelj. | Foto STA

"Po drugi strani pa je zelo čudno, da nas stalno prepričujejo, da moramo sistemsko reševati stvari, ko v stavkovnih zahtevah vztrajamo pri odpravi plačnih nesorazmerij na področju vzgoje in izobraževanja tudi za učitelje in visokošolske učitelje, medtem ko vlada sprejema povsem nesistemske odločitve, recimo pri dvigu plač sodnikov," je opozoril Štrukelj.

Foto: STA

Napovedan sobotni protestni shod pomočnikov in pomočnic vzgojiteljic je odpovedan, saj je vlada danes sprejela izhodišča za pogajanja o kolektivni pogodbi s sindikatom Sviz, je za STA potrdil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Dodal je, da gre za manjši del stavkovnih zahtev, za ostale pa pričakuje, da bo vlada "končno dala protipredlog".

Štrukelj je dejal, da so z dogovorom zaenkrat zadovoljni. Edini razlog za protestni shod v soboto je bil, da "vsaj za prvo silo iz tega sramotnega položaja izvlečemo pomočnice vzgojiteljic, dokler se to ne uredi bolj sistemsko," je pojasnil glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

"Po drugi strani je zelo čudno, da nas stalno prepričujejo, da moramo sistemsko reševati stvari, ko v stavkovnih zahtevah vztrajamo pri odpravi plačnih nesorazmerij na področju vzgoje in izobraževanja tudi za učitelje in visokošolske učitelje, medtem ko vlada sprejema povsem nesistemske odločitve, recimo pri dvigu plač sodnikov," je opozoril Štrukelj.

Igor Masten
Novice Ekonomist Masten: Gre za napačne ukrepe v ekonomski politiki

Jedro stavkovnih zahtev

Spomnil je, da je jedro stavkovnih zahtev še pred njimi, ob tem pričakujejo protipredlog vlade, sicer bodo aktivnosti prisiljeni zaostrovati. "Ker če je sklenila stavkovni sporazum v zdravstvu, ni absolutno nobenega razloga, da ne bi enako ravnala tudi pri splošni stavki v vzgoji in izobraževanju, ki je odprta," je povedal Štrukelj.

Po njegovih besedah bi moralo do podpisa aneksov h kolektivnima pogodbama za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter za raziskovalno dejavnost priti čim prej, pričakuje, da bosta aneksa pripravljena v enem tednu in da bi podpis lahko bil že prihodnji teden. Višje plače bodo predvidoma izplačane že februarja.

Ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Luka Mesec
Novice Nova minimalna plača 878 evrov neto

Višje plače za ...

Vlada je danes sprejela izhodišča za pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter izhodišča za pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za raziskovalno dejavnost. S tem se bodo plače pomočnic vzgojiteljic zvišale za štiri plačne razrede, in sicer z izhodiščnega 22. plačnega razreda v 26. plačni razred. Opredeljena sta tudi uvrstitev delovnega mesta strokovnih delavcev z nazivom višji svetnik ter delovnega mesta asistent.

Plače se bodo zvišale tudi mladim raziskovalcem, in sicer z upoštevanjem dviga 1. aprila za štiri plačne razrede v 36. plačni razred, asistentom z univerzitetno izobrazbo pa za dva plačna razreda prav tako v 36. plačni razred.

otroci, vrtec, otroška igra
Novice Starši, čakajo vas višje položnice za vrtce
evro denar
Novice Rešitev vlade: rast javnih plač bi vezali na rast plač pri zasebnikih
Ministrstvo za obrambo
Novice Tudi v sindikatih Morsa in vojakov zahtevajo višje plače
Robert Golob
Novice Golob: Tudi sodnikom in tožilcem dodaten denar
Ne spreglejte