Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2023,
12.52

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

14

Natisni članek

Sindikat vojakov Slovenije Ministrstvo za obrambo plača

Sreda, 11. 1. 2023, 12.52

1 leto, 3 mesece

Tudi v sindikatih Morsa in vojakov zahtevajo višje plače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

14

Ministrstvo za obrambo | Osnovne bruto plače vojakov ne odstopajo veliko od povprečja v javnem sektorju. | Foto STA

Osnovne bruto plače vojakov ne odstopajo veliko od povprečja v javnem sektorju.

Foto: STA

V Sindikatu ministrstva za obrambo in Sindikatu vojakov Slovenije opozarjajo na plačna nesorazmerja, ki nastajajo zaradi parcialnih dogovorov vlade s posameznimi poklicnimi skupinami. V sindikatu Morsa predsednika vlade Roberta Goloba pozivajo k skupnemu sestanku, v nasprotnem primeru bodo začeli zaostrovati sindikalne aktivnosti.

"V teh dneh smo zaposleni na področju obrambe priča jasnemu sporočilu vlade, da ni mogoče v mirnem in demokratičnem socialnem dialogu odpraviti krivic do zaposlenih na ministrstvu za obrambo (Mors) in Slovenski vojski, ki izvirajo iz parcialnih dogovarjanj posameznih poklicnih skupin ter da je te mogoče uveljaviti zgolj in samo skozi napoved protestnih shodov ali najavo stavkovnih aktivnosti," so zapisali v Sindikatu ministrstva za obrambo.

Goloba pozivajo k skupnemu sestanku 

Zato Goloba pozivajo k skupnemu sestanku, na katerem pričakujejo jasna zagotovila za odpravo in izpolnitev njihovih zahtev. Med drugim zahtevajo dvig osnovne plače operaterjev v centrih za obveščanje za šest plačnih razredov, odpravo nesorazmerij v spodnji tretjini plačne lestvice ter ponovno vzpostavitev razmerij med pooblaščenimi uradnimi osebami in drugimi poklici v isti tarifni skupini.

"Če do 20. januarja ne prejmemo potrditve skupnega sestanka, bomo na področju obrambe začeli izvedbo zaostrovanja sindikalnih aktivnosti skladno z zakonskimi omejitvami in izvedbo stavke," so zapisali v sindikatu.

V skupnem sporočilu obeh sindikatov pa so se odzvali na nekatere navedbe, da naj bi imeli vojaki s peto stopnjo izobrazbe 48 odstotkov višje plače od povprečja plač pomočnic vzgojiteljic. Kot navajajo, so analize plač v javnem sektorju zavajajoče, saj so narejene na podlagi podatkov o izplačanih plačah, in ne osnovnih bruto plač. "Višje plače vojakov so le odraz pomanjkanja vojakov in obremenitev z delom čez polni delovni čas," so zapisali.

Osnovne bruto plače ne odstopajo veliko od povprečja v javnem sektorju 

Zaradi količine opravljenega dela in njegove zahtevnosti ter kadrovske podhranjenosti so izplačane plače vojakov v povprečju pričakovano višje od plač pomočnic vzgojiteljic, a osnovne bruto plače ne odstopajo veliko od povprečja v javnem sektorju, so dodali.

S sklenjenim dogovorom vlade s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa bodo imele pomočnice vzgojiteljic za dva plačna razreda oziroma dobrih osem odstotkov višjo plačo, opozarjajo v sindikatih. "Predvidevamo, da bo glede na prve odzive vojakov njihov odliv zaradi takšnega ponižanja še večji, če se osnovne plače vojakom ne bodo takoj zvišale za najmanj štiri plačne razrede," so še zapisali.

Nataša Pirc Musar bo v DZ prisegla kot nova predsednica republike Slovenije, dogodka se bo udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob
Novice Na obrambnem ministrstvu sprejem predsednice republike in poveljnice obrambnih sil z vojaškimi častmi
Robert Golob, GZS
Novice Predstavniki sodstva verjamejo, da vladna stran tokrat misli resno
otrok vrtec
Novice Na pogajanjih dogovor glede plač pomočnic vzgojiteljic
Naomi Osaka
Sportal Ali to pomeni začetek konca ene najbolje plačanih športnic?
Ne spreglejte