Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
12. 1. 2023,
12.25

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,94

146

Natisni članek

minimalna plača denar plače

Četrtek, 12. 1. 2023, 12.25

1 leto, 3 mesece

Nova minimalna plača 878 evrov neto

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,94

146

Nova minimalna plača znaša 878 evrov neto oziroma 1.203,36 evra bruto, je na novinarski konferenci po seji vlade razkril minister za delo Luka Mesec. Gre za najvišji dvig minimalne plače v zadnjem desetletju. Do zdaj je ta znašala 778,48 evra neto oziroma 1.074,43 evra bruto. 

"Vsak prejemnik minimalne plače bo za 100 evrov neto na boljšem," je danes na novinarski konferenci poudaril Mesec. Pojasnil je, da je bil dvig nujen, saj so se lani močno podražili hrana in preostale življenjske potrebščine, stroški so narasli.

ZZZS: Vlada mora storiti še to

Na ZSSS pričakujejo, da bo ministrstvo za delo nemudoma pristopilo k spremembi zakonodaje, ki se nanaša na izračun minimalnih življenjskih stroškov in sicer tako, da se bodo le ti ugotavljali najmanj vsaki dve leti. S tem bi po mnenju ZZZS v naprej lažje dosegli namen minimalne plače , to je pokrivanje minimalnih življenjskih stroškov.

V ZSSS tudi menijo, da je minimalna plača zgolj en del vprašanja plač in da je potrebno na ravni posamičnega delodajalca ter na ravni posamezne dejavnosti odpraviti uravnilovko in nizke plače, ki jih prejema večina delavcev. "Delavke in delavci si namreč zaslužijo plače, ki ne bodo zgolj malenkostno višje od minimalne plače temveč plače, ki bodo njim in njihovim družinskim članom omogočale dostojno življenje," so še zapisali pri ZZZS.

Kako bo s preostalimi plačami?

Po Meščevih besedah se po dvigu minimalne plače sicer odpira vprašanje, kako bo s preostalimi plačami, poroča STA. "Delni odgovor na to je vlada že sprejela," je dejal in spomnil na davčno reformo, ki je začela veljati s 1. januarjem letos in s katero se splošna dohodninska olajšava povečuje s 3.500 na pet tisoč evrov letno.

"To pomeni, da se najnižje plače zvišujejo za okoli 40 evrov neto mesečno, povprečna plača pa bo iz tega naslova višja za 11 evrov," je dejal. Kot pravi Mesec, sicer letos pripravljajo še dva ukrepa za zvišanje preostalih plač. Prvi poteka v okviru pogovorov o novi ureditvi plač v javnem sektorju, drugi pa zajema pripravo novega plačnega modela in novih kolektivnih pogodb tako v javnem kot zasebnem sektorju.

"Če pogledamo samo javni sektor, imamo zdaj 24 plačnih razredov pod minimalno plačo, zato je treba sprejeti nov dogovor o plačnem modelu v Sloveniji, da lahko gremo potem v pogajanja o novih kolektivnih pogodbah," je izpostavil Mesec.

požar gasilec gasilci
Novice Plačno nesorazmerje: oglasili so se tudi gasilci
otroci, vrtec, otroška igra
Novice Starši, čakajo vas višje položnice za vrtce
evro denar
Novice Rešitev vlade: rast javnih plač bi vezali na rast plač pri zasebnikih
Ministrstvo za obrambo
Novice Tudi v sindikatih Morsa in vojakov zahtevajo višje plače
Ne spreglejte