Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 1. 2023,
9.29

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Natisni članek

vlada plača gasilci

Četrtek, 12. 1. 2023, 9.29

1 leto, 3 mesece

Plačno nesorazmerje: oglasili so se tudi gasilci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

požar gasilec gasilci | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Višje plače zahteva vse več javnih uslužbencev. Po zdravnikih, zobozdravnikih, pomočnicah vzgojiteljic in pravosodnih delavcih, ki jim je vlada že stopila naproti, so se včeraj oglasili vojaki, danes pa gasilci. Sindikat poklicnega gasilstva od vlade zahteva, da se poklicne gasilce uvrsti v višje plačne razrede. V nasprotnem primeru se bodo za pošteno vrednotenje slovenskih poklicnih gasilcev borili z drugačnimi sindikalnimi dejavnostmi. Gasilec v 24. plačnem razredu bo z januarskim dvigom minimalne plače pristal pod njenim pragom, so še pojasnili. 

"Z dvigom plač nam primerljivih delovnih mest v zdravstvu so bila popolnoma porušena plačna razmerja," je pojasnil David Švarc, generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije

Kot je povedal, je vlada na njihove pozive obljubila, da se bodo plačna nesorazmerja začela odpravljati s prenovo plačnega sistema javnega sektorja v začetku decembra 2022, do takrat pa ne bo novih ločenih pogajanj, ki so se izvajala. 

Gasilci so danes vladi posredovali zahteve, ki jih bodo predstavili na jutrišnji novinarski konferenci. Če bosta obrambno ministrstvo in vlada še naprej ignorirala njihove zahteve za odpravo porušenih plačnih razmerij, se bodo gasilci lotili sindikalnih dejavnosti.

Včeraj so na plačna nesorazmerja opozorili vojaki, od vlade zahtevajo skupni sestanek 

Včeraj so na plačna nesorazmerja opozorili tudi v Sindikatu ministrstva za obrambo in Sindikatu vojakov Slovenije. Kot pravijo, ta nastajajo zaradi parcialnih dogovorov vlade s posameznimi poklicnimi skupinami. V sindikatu Morsa predsednika vlade Roberta Goloba pozivajo k skupnemu sestanku, v nasprotnem primeru bodo začeli zaostrovati sindikalne aktivnosti.

"Če do 20. januarja ne prejmemo potrditve skupnega sestanka, bomo na področju obrambe začeli izvedbo zaostrovanja sindikalnih aktivnosti skladno z zakonskimi omejitvami in izvedbo stavke," so zapisali v sindikatu.

Ministrstvo za obrambo
Novice Tudi v sindikatih Morsa in vojakov zahtevajo višje plače

Pričakovati je, da bo vlada danes potrdila sporazum s Fidesom in Svizom 

Po torkovem dogovoru med vlado in zdravniki je sindikat Fides tik pred zdajci odpovedal napovedano stavko zdravnikov. Vsebina dogovora še ni znana, dosegli pa naj bi vsebinski dogovor glede pogajanj o plačnem stebru za zdravstvo. Kaj konkretno prinaša dogovor s Fidesom, še ni znano. Medtem dogovor s Svizom pomočnicam vzgojiteljic prinaša štiri plačne razrede, iz 22. bodo napredovale v 26. 

Po potrditvi ponedeljkovega dogovora o dvigu plač pomočnic vzgojiteljic bo danes znano tudi to, ali shod pomočnic vzgojiteljic v soboto bo ali ne. Kot vztrajajo v sindikatu, bo shod namreč preprečila le vladna potrditev dogovora.

Zdravniki UKC
Novice Fides: Napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov odpovedana
zdravniki zdravstvo stavka UKC KC
Novice Zdravniki so plačni rekorderji javnega sektorja #video
otrok vrtec
Novice Na pogajanjih dogovor glede plač pomočnic vzgojiteljic
otroci, vrtec, otroška igra
Novice Starši, čakajo vas višje položnice za vrtce
Ne spreglejte