Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 3. 2020,
7.43

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

103

Natisni članek

virus okužba Slovenija Koronavirus

Petek, 13. 3. 2020, 7.43

4 leta, 1 mesec

Potrjenih je 141 okužb: "Za dva tedna ustavljamo državo" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

103

V Sloveniji imamo do 14. ure 141 potrjenih okužb z novim koronavirusom, testirali so 4.346 oseb. To je kar 45 primerov več kot v četrtek zvečer. Nakazuje se, da je največje povečevanje okužb v regiji Ljubljana, so sporočili pristojni na novinarski konferenci ob 14. uri.

Smo v drugi fazi, ko čim bolj omejujemo socialne stike, je povedala Nina Pirnat z NIJZ. Pozvala je vse starše, naj se mladi v času, ko ni šole, ne združujejo, ker s tem ogrožajo sebe, predvsem pa druge, bolj občutljive skupine, je dejala. Tudi na prostem je treba vzdrževati razdaljo med ljudmi, je povedala. Staršem otrok priporoča, da se z njimi pogovorijo o tem, kaj se dogaja in komu je virus nevaren, da se bodo naučili ustreznih ukrepov.

"Z inventivnim preprečevanjem okužbe želimo omogočiti zdravstvenemu sistemu, da lahko primerno in pravočasno oskrbi vse, ki bodo pomoč potrebovali," je pojasnila Pirnatova. Po njenih besedah študije preteklih pandemskih izbruhov kažejo, da je ukrep omejevanja socialnih stikov najbolj učinkovit, piše STA. Kot je poudarila, je zelo pomembno, da upočasnimo širjenje virusa.

Kot je še dodala, je na test s koronavirusom pozitiven prvi tujec v Sloveniji, gre za francoskega državljana.

Kot še pravi, analize kažejo, da je ukrep merjenja temperature na letališču neučinkovit, zato predlagajo spremembo sklepa.

 

"Za dva tedna ustavljamo državo"

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je dejala, da s ponedeljkom vse bolnišnice ukinjajo storitve in posege, ki niso stopnje zelo hitro ali nujno z izjemo onkologije in obravnave nosečnic. Zapirajo se tudi vse zobozdravstvene storitve, razen sedmih nujnih točk po Sloveniji (ZD Ljubljana, Maribor, Celje, Nova Gorica, Kranj, Novo mesto, Koper). Spremenil se bo način testiranja, ljudje z blagimi simptomi ostanejo doma.

Hospitalizira se le kritične primere. Za dva tedna ustavljamo državo, je povedala in dodala, da panika ni na mestu, ker med drugim ta slabo vpliva na imunski sistem. Se je pa treba držati priporočil, da naj bolni ne hodijo okoli, je dodala.

Kot meni, nabava zalog na dolgi rok ni smiselna, država bo poskrbela za preskrbo, če bo potrebno.

Zagotovljeno bo nujno varstvo otrok do vključno 5. razreda osnovne šole za otroke tistih staršev, ki morajo opravljati delo na nujnih področjih. Vendar ne v skupinah, ki so večje kot šest otrok, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Martina Vuk.

Šole dobivajo navodila, na kakšen način naj izvajajo izobraževanje na daljavo, je dodala. Vključena bo tudi Radiotelevizija Slovenija, saj bodo za izobraževanje na daljavo vključili tudi programe državne televizije.

"Ne potujte, ostanite doma"

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lado Bradač je dejal, da Hrvati za tuje državljane zahtevajo 500 evrov plačila za karanteno. Pozval je ljudi, naj ne potujejo v tujino. Ostanejo naj doma in delajo od doma, je dejal. Kaj vse je še povedal, preberite v članku spodaj:

Schengen meja
Novice "Na meji z Italijo, Hrvaško in Madžarsko rešujemo težave" #video

"Ljudje postajajo panični"

Mojca Matičič z infekcijske klinike UKC Ljubljana je povedala, da je vsak dan več klicev na urgentno številko, včeraj jih je bilo okoli tisoč. V začetnih dneh so ljudje največ spraševali o samem koronavirusu, kako se zaščititi in podobno. Z razglasitvijo epidemije pa se je vsebina vprašanj precej spremenila. Tako ljudje zdaj sprašujejo o tem, kdo bo plačal izpad dohodka, kako bo potekalo zaprtje šol in podobno. Ukvarjajo se z organizacijskimi zadevami. Je pa povedala tudi, da klici na urgentno številko kažejo, da ljudje postajajo panični. Kot je povedala, je treba to reševati s čim bolj točnimi in realnimi informacijami.

Zahvalila se je vsem študentom medicine, ki pomagajo v klicnem centru. "Res veliko se jih je odzvalo in danes lahko cenimo ne le njihovo strokovnost ampak tudi človečnost," je dejala.

Infekcijska klinika se spreminja v kliniko covid-19

V intenzivni enoti ljubljanske infekcijske klinike so trije bolniki, ki zaradi posledic okužb s koronavirusom vsi potrebujejo umetno predihavanje. Kot je povedala Matičičeva, se infekcijska klinika spreminja v kliniko covid-19, saj bodo druge paciente preselili, ostali bodo samo tisti, ki so zboleli za novim koronavirusom.

Številke, grafika, koronavirus | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Iz mariborskega kliničnega centra so medtem sporočili, da so v bolnišnici prešli na režim nujne medicinske oskrbe. Trenutno je tam hospitaliziranih pet okuženih bolnikov, nihče od njih pa ni v kritičnem stanju, so še poudarili. Na porodnem oddelku od današnjega dne prepovedujejo tudi prisotnost partnerja ali druge osebe pri porodu.

Na območju Severnoprimorske je bil medtem odkrit drugi primer okuženega s koronavirusom. Slednji ne prihaja iz bolnišnice, negativni pa so bili testi 66 oseb, ki prihajajo iz šempetrske bolnišnice in so bili v stiku z obolelim zdravnikom.

Slovenija včeraj razglasila epidemijo

Vlada Marjana Šarca je v četrtek za Slovenijo razglasila epidemijo in sprejela še nekaj dodatnih ukrepov. V ponedeljek tako svoja vrata zapirajo vse vzgojno-izobraževalne ustanove. Slovenija je medtem mejo z Italijo zaprla tudi za železniški, avtobusni in tovorni promet. Pričakujemo lahko tudi postopno ugašanje javnega življenja.

Mors: Številka 112 za klice v sili in ne za informacije o koronavirusu (dopolnjeno)

Ministrstvo za obrambo državljane prosi, da ne kličejo številke za klic v sili 112, če ne potrebujejo nujne medicinske pomoči, pomoči gasilcev, nujne veterinarske pomoči, pomoči gorskih in jamarskih reševalcev ter drugih reševalnih enot. Osnovne informacije o virusu je mogoče najti na letakih, ki so jih gospodinjstva začela dobivati v nabiralnike. Za iskanje zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 1404 med 8. in 20. uro, svetujejo na ministrstvu. (STA)

V bolnišnicah bodo zdravili le težje primere

Kot je povedal minister za zdravje Aleš Šabeder, se virus nezadržno širi, prehajamo v drugo fazo širjenja virusa. Bolnike, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, bodo sprejemale tudi regionalne bolnišnice, bolniki z lažjim potekom bolezni pa bodo ostajali doma.

Na meji z Italijo je šest nadzornih točk, zavračajo pa tuje državljane, ki niso zdravi oziroma nimajo potrdila, da so negativni na novi koronavirus. V četrtek zvečer so slovensko-italijansko mejo zaprli za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. Meja bo z nekaj izjemami zaprta tudi za tovorni promet, piše STA.

Ustavljeno tudi delo sodišč

Pričakovati je mogoče, da bo v kratkem ustavljeno tudi delo sodišč. Zakon o sodiščih določa, da lahko v primeru izrednih dogodkov posamezna sodišča opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah. V času trajanja teh posebnih ukrepov procesni roki ne tečejo, prav tako se ne vročajo sodna pisanja, piše STA.

Zaustavitev javnega življenja v državi

Zvečer bo v državnem zboru sicer glasovanje, na katerem bo potrjena nova vlada Janeza Janše. Ta je včeraj že napovedal sprejetje dodatnih ukrepov. Sledili bodo predlogu slovenskih infektologov, ki pozivajo k zaustavitvi javnega življenja v državi. 

Obolele bi nameščali tudi v eno od vojašnic

Treba bo zagotoviti tudi namestitvene zmogljivosti za okužene, ki niso kritični. Po besedah verjetnega novega obrambnega ministra Mateja Tonina bi lahko z zmogljivostmi vojske dobili dodatnih 300 bolniških postelj. Del bi jih lahko zagotovili v eni od vojašnic, katera bi bila najprimernejša, pa bo po njegovih napovedih znano danes dopoldne, piše STA.

koronavirus grafika | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Koronavirus
Novice Najnovejši podatki: 96 potrjenih primerov, smo v drugi fazi širjenja virusa #video
Maja Albahari
Novice Pretresljiva izpoved Slovenke, ki živi v Italiji #video
Jan Grgič
Sportal Italija iz prve roke: Čudno je, česa takega še nismo doživeli #intervju
Koronavirus
Novice Deset razlogov proti preveliki paniki zaradi koronavirusa
Sophie in Justin Trudeau
Novice Okužena tudi žena kanadskega predsednika vlade
Ne spreglejte