Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2020,
9.29

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

104

Natisni članek

Koronavirus

Četrtek, 12. 3. 2020, 9.29

4 leta, 1 mesec

Od 18. ure v Sloveniji razglašena epidemija

Najnovejši podatki: 96 potrjenih primerov, smo v drugi fazi širjenja virusa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

104

V Sloveniji so okužbo z novim koronavirusom do 18. ure potrdili pri 96 ljudeh. Vlada je na predlog NIJZ razglasila epidemijo. Tudi uradno smo prešli v drugo fazo širjenja virusa. Več v oddaji Planet 18, ki jo v živo spremljamo na Siol.net.

V Sloveniji so okužbo z novim koronavirusom do 18. ure potrdili že pri 96 ljudeh, 3.058 so jih testirali. To pomeni, da je pozitivnih 3,4 odstotka vzorcev. Število potrjenih okužb se je od srede skoraj podvojilo.

Prvi primer so danes odkrili tudi na Severnem Primorskem. Kot so pojasnili v bolnišnici v Šempetru, je okužen zdravnik, ki je bil prejšnji teden v Italiji.

Razglasitev epidemije velja od 18. ure, prav tako aktivacija državnega načrta za ukrepanje ob pojavu epidemije.

"Virus se nezadržno širi"

Zdravstveni minister Aleš Šabeder je na večerni novinarski konferenci dejal, da se novi koronavirus nezadržno širi, v državah EU pa že primanjkuje zaščitne opreme. Dejal je, da prehajamo v drugo fazo širjenja virusa. Bolnike, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, bodo sprejemale tudi regionalne bolnišnice, bolniki z lažjim potekom bolezni pa bodo ostajali doma.

Prihod bolnikov bo najavljala dispečerska služba, ki bo pred tem preverila zmogljivosti v posamezni bolnišnici.

Slovenija je bila do zdaj v prvi fazi širjenja virusa, ko smo iskali vsak izvor okužbe in jo poskušali omejiti. Zdaj, v drugi fazi, so ukrepi usmerjeni v preprečevanje hitrega širjenja okužb. To so ukrepi, ki so usmerjeni v preprečitev zbiranja. Tretja faza je epidemija, ko govorimo o spreminjanju zmogljivosti zdravstvenega sistema in aktiviranju dodatnih zmogljivosti v zdravstvu.
Kot je pojasnil infektolog Janez Tomažič, ki prihaja z infekcijske klinike v Ljubljani, imajo trenutno dva bolnika v intenzivni enoti, pri čemer je eden tam zaradi poškodbe, drugi pa je klasični bolnik s covid-19 in je na umetni ventilaciji, a je za zdaj njegovo stanje stabilno, piše STA.

Video: Planet TV

Od kod prihajajo okuženi

 

Šabeder je pozval k strpnosti in omenil grožnje ter celo nasilje do zdravstvenih delavcev, predvsem na urgencah. Ljudje z znaki okužb še vedno ne spoštujejo pravil in ne prihajajo na vstopne točke, je dodal.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je dejal, da bo po prejetem predlogu ministra aktiviral državni načrt za ukrepanje ob pojavu epidemije. Po njegovih besedah bo to med drugim omogočilo lažje izvajanje nekaterih aktivnosti, kot so na primer hitri nakupi, saj v teh primerih ni treba upoštevati pravil javnega naročanja. Še vedno pa bo ministrstvo za zdravje tisto, ki bo narekovalo posebne ukrepe za varovanje zdravja, piše STA.

Kitajska ponuja pomoč

Kot je pojasnil Šestan, v okviru vse vlade izvajajo aktivnosti za nabavo novih zaščitnih sredstev. V stiku so z več podjetji. Iz Kitajske pa je prišla pobuda, da nam ponudijo pomoč.

Od ponedeljka so v vseh bolnišnicah tudi odpovedani vsi specialistični pregledi in operativni posegi, razen tistih stopnje nujno in zelo hitro. Ne bodo pa odpovedali onkoloških storitev in obravnave nosečnic, je zagotovil Šabeder. V presejalnih programih Zora, Dora in Svit bodo dokončali vse terapevtske posege, ki so nujni, preventivne bodo ustavili, piše STA.

Janez Janša
Novice Koronavirus: kakšne ukrepe pripravlja prihajajoča vlada #video

Po Šabedrovih besedah bodo javnost obvestili o sankcijah za vse, ki kršijo karanteno in ogrožajo druge.

Zdravstvenim delavcem in sodelavcem je vlada danes omejila gibanje na okuženih ali neposredno ogroženih območjih. Prav tako je z uredbo v tem obdobju za zdravstvene delavce prepovedala odhod na letni dopust, stavke in usposabljanja na ogroženih območjih.

Video: Planet TV

Novice Infektologi: Že danes je v Sloveniji treba zaustaviti javno življenje #video

Poziv zaposlenim v zdravstvu

"Pozivam zdravstvene delavce, naj na delo ne prihajajo bolni in z vidnimi znaki koronavirusa. Pri delu s pacienti naj bodo primerno zaščiteni. Ne želimo si, da se zgodi italijanski scenarij, kjer se je virus nenadzorovano razširil in je zato vsa država v karanteni," je Šabeder dejal na opoldanski novinarski konferenci in dodal, da ima lahko nenadzorovana širitev v bolnišnicah neslutene posledice.

Novice Kdo bo plačal, če boste zaradi koronavirusa ostali doma #grafika

Če lahko, ostanite doma

Kot je po seji vlade dejal premier v odhodu Marjan Šarec, epidemijo razglašajo zaradi lažjega dela na terenu, s tem pa bo tudi civilna zaščita dobila pravno podlago, da bo lahko nemoteno izvajala naloge. Pozivam vse, naj nas ne pozivajo k tekmovanju, je še povedal Šarec. Povedal je, da so ukrepe, kot je zaprtje šol, prilagajali dnevnim razmeram. Državljani naj spremljajo razmere, poziva Šarec in dodaja, da naj, če lahko, ostanejo doma.

Šarec: Virus je nekaj novega. Doslej ga še nismo imeli. Vendar pa je Slovenija do zdaj že obvladala vse mogoče razmere in tudi tokratne bo. Zato smo in bomo vsi, ki smo na odgovornih položajih, naredili vse, da bomo položaj obvladali in da se bo življenje čim prej vrnilo v normalne tirnice.

Zaradi vse več potrjenih primerov bodo v ponedeljek po vsej državi ostale zaprte tudi vse vzgojno-izobraževalne ustanove, torej šole, vrtci in univerze. Za zdaj so sicer okužbo potrdili na dveh šolah, v Kamniku in Šmarju pri Jelšah.

koronavirus grafika | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Osnovna šola
Novice V ponedeljek se zapirajo vsi vrtci in šole po državi #video

 

Ne spreglejte