Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2020,
7.56

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,56

54

Natisni članek

Koronavirus Šmarje pri Jelšah šola

Četrtek, 12. 3. 2020, 7.56

4 leta, 1 mesec

V ponedeljek se zapirajo vsi vrtci in šole po državi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,56

54

Predsednik vlade Marjan Šarec je naložil ministrstvu za zdravje in ministrstvu za šolstvo, da pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove. Okužbe z novim koronavirusom so za zdaj potrdili na dveh šolah. Šarec je poudaril, da bo zaprtje javnih ustanov prineslo posledice.

"Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji," je ob tem na Twitterju zapisal predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec.

 

Kot je v današnji izjavi za javnost dejal Šarec, bo zaprtje šol in vrtcev za seboj pustilo posledice. "Ta ukrep zadeva približno 300 tisoč državljanov," je povedal. Premier v odhodu je še poudaril, da se bodo posledice nanašale predvsem na varstvo otrok in odsotnosti od dela. Ukrep s seboj prinaša tudi spremembe v organizaciji prevoza. "Vozni red javnega prometa bo prešel na počitniški," je med drugim še izpostavil Šarec.

Video: Planet TV

Na ministrstvu za delo pripravili nov zakon za nadomestila plače

Zaprtje javno-izobraževalnih ustanov bo od marsikaterega starša zahtevalo odsotnost od dela. Kot je danes povedala Ksenija Klampfer, ministrica za delo, so v luči izrednih razmer v državi na ministrstvu pripravili predlog zakona o interventnem ukrepu delnega nadomestila povračila plače, ki ob širjenju koronavirusa predvideva subvencioniranje čakanja na delo doma in v določenih primerih karantene. 

Ministrica Ksenija Klampfer | Foto: STA , Ministrica Ksenija Klampfer Foto: STA ,

"Namen zakona je ohranitev delovnih mest in delovnih razmerij ter zaščita pravic delavcev na eni strani in na drugi strani olajšanje položaja delodajalcem. Zakon ureja dva primera, v katerih bo delodajalcem priskočila na pomoč država," je povedala. V obeh primerih bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove za nadomestilo plače.

"Vidimo namreč, da se določene posledice izbruha virusa že kažejo v panogah, kot so gostinstvo, turizem in nekatere predelovalne industrije," je povedala Klampferjeva.

Koronavirus
Novice Najnovejši podatki: 96 potrjenih primerov, smo v drugi fazi širjenja virusa #video

Video: Planet TV

60 odstotkov bo kril delodajalec, 40 odstotkov država

Država bo zato z nadomestilom pomagala tistim delodajalcem, ki jim zaradi slabega poslovanja ne bo uspelo zagotavljati dela najmanj 30 odstotkom delavcem in se bodo zaradi tega odločili za napotitev zaposlenih na začasno čakanje. Klampferjeva je še pojasnila, da se bo breme izplačila nadomestila razporedilo med delodajalcem in državo. "60 odstotkov nadomestila bo kril delodajalec, 40 država," je razložila Klampferjeva.

Pred sprejetjem odločitve o napotitvi delavcev na začasno čakanje na delo se bo moral delodajalec o tem posvetovati s sindikati v podjetju ali svetom delavcev oziroma obvestiti delavce na običajen način, je med drugim poudarila Klampferjeva. 

Zdravko Počivalšek.
Novice Počivalšek presenetil poslance: Testiral sem se na koronavirus #video

Nadomestilo tudi v primeru karantene

"Prav tako predlagan zakon ureja primer, ko delavec zaradi karantene, ki jo predpiše minister za zdravje, ne more opravljati dela od doma. V tem primeru bo nadomestilo v celoti pokrila država," je dejala ministrica. 

Delodajalec bo pravico do delnega povračila nadomestila plače uveljavljal z vlogo v elektronski in pisni obliki, vložiti pa jo bo moral pri zavodu za zaposlovanje. Prav zavod za zaposlovanje bo tisti, ki bo zakon izvajal na operativni ravni. Z delodajalcem bo sklenil pogodbo, v kateri bodo opredeljene pravice in obveznosti, je povedala ministrica v odhodu, piše STA.

Do delnega povračila nadomestila plače, kot so pojasnili pristojni, pa ne bodo upravičeni delodajalci, ki so davčni dolžniki, neplačniki plač in prispevkov za socialno varnost, kršitelji delovne zakonodaje ter tisti, nad katerimi je bil uveden postopek insolventnosti.

Zapiranje vrtcev: kako bodo poskrbeli za predšolske otroke

Video: Planet TV

Pikalo: Izobraževalni sistem prehaja na drugačen način delovanja

V današnji izjavi za javnost je minister za šolstvo Jernej Pikalo poudaril, da Slovenija s ponedeljkovim zaprtjem izobraževalnih ustanov prehaja na drugačen način delovanja. Kot je še med drugim poudaril, so se na ministrstvu že nekaj časa pripravljali na ta korak. "V tem trenutku je, kot omenjeno, v šolski sistem vpeto okoli 300 tisoč ljudi. Ponedeljkov vpliv bodo čutili tudi drugi družbeni podsistemi, zato moramo pripraviti vse potrebno za izvedbo ukrepa, ki je bil v tem trenutku nujen," je dejal Pikalo. 

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo | Foto: Nebojša Tejič/STA Minister za izobraževanje Jernej Pikalo Foto: Nebojša Tejič/STA

Na ministrstvu za izobraževanje za jutri zato svetujejo, da šole organizirajo alternativne oblike izobraževalnega procesa, ki izključujejo pouk v razredu. "Tisti, ki lahko že jutri otroke pustite doma, lahko seveda to tudi storite," je povedal minister. 

Prednostna naloga je zagotovitev varstva otrok

Pikalo poudarja, da je med prednostnimi nalogami ponedeljkovega ukrepa zagotavljanje varstva otrok. "Mnogi starši imajo službe v najbolj kritičnih sektorjih, zato bomo v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje organizirali, da bodo posamezne šole in vrtci ob upoštevanju navodil še naprej izvajali varstvo otrok. Vendar poudarjam - varstvo bo namenjeno samo tistim staršem, ki imajo takšne službe, ki jih v nasprotnem primeru ne bi mogli opravljati," je še dejal Pikalo. 

Minister Pikalo je na današnji novinarski konferenci povedal bo danes potekal sestanek, na katerem bodo pregledali možnosti za izobraževanja na daljavo.  | Foto: Getty Images Minister Pikalo je na današnji novinarski konferenci povedal bo danes potekal sestanek, na katerem bodo pregledali možnosti za izobraževanja na daljavo.  Foto: Getty Images

Minister je v tem času pozval k medsosedski pomoči in solidarnosti med ljudmi. "Upajmo, da bo ta ukrep v veljavi čim manj časa," je dejal in dodal, da bodo v prihodnjih dneh poskušali omogočiti dostop do spletnega izobraževanja oziroma izobraževanja na daljavo. 

"To, da otrok ni v izobraževalnem sistemu ima večkratne posledice. Otroci ne bodo več v taki izobraževalni kondiciji," je med drugim še povedal.

Okuženi dve osebi na šoli Šmarje pri Jelšah

Ukrep o zaprtju šol, je bil sprejet po tem, ko so na Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah potrdili dve okužbi s koronavirusom. Prva okužena je učiteljica, drugi okuženi pa naj bi bil neuradno eden od otrok, ki je bil v stiku z učiteljico. "Po posvetu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, ministrstvom za zdravje in epidemiologi je bil sprejet ukrep o 14-dnevnem zaprtju Osnovne šole Šmarje pri Jelšah," je objavil minister za šolstvo Jernej Pikalo. 

Video: Planet TV

V času zaprtja naj otroci, njihovi svojci in zaposleni spremljajo svoje zdravstveno stanje in upoštevajo navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, medicinskih strokovnjakov ter šole, so zapisali na ministrstvu. Še enkrat pozivajo vse, da omejijo stike s starejšimi, ki spadajo v rizično skupino - z dedki in babicami. 

Danes za učence varstvo

Zaposleni, ki so bili v stiku z okuženo učiteljico, danes niso prišli v šolo. Tisti, ki niso bili, so v šoli. Ker je odlok o zaprtju šole prišel šele danes zjutraj, šola še ni zaprla svojih vrat, nekateri učenci so prišli, zdaj jim zagotavljajo varstvo, organiziran je avtobusni prevoz. Jutri bo šola zaprta. Vrtec za zdaj deluje običajno. 

Posebne ukrepe so uvedli tudi v občini Šmarje pri Jelšah, kjer bodo omejili poslovanje s strankami, to bo zdaj elektronsko, nekatere ukrepe bo sprejela tudi upravna enota. Že pred dnevi so za obiskovalce zaprli dom upokojencev, začasno je vrata zaprla tudi knjižnica. 

Koronavirus na šoli v Kamniku. Šolo za 14 dni zaprli.

Prisotnost koronavirusa so včeraj potrdili tudi pri eni od učiteljic na Osnovni šoli Frana Albrehta v Kamniku. Šolo so včeraj za 14 dni zaprli. Kot so povedali pristojni, je na šoli za učence in zaposlene možnost okužbe zelo nizka, ker ti niso imeli tesnega stika z okuženo osebo. Na ministrstvu so priporočili, naj doma ostanejo tudi sorojenci učencev.

Predavanja so odpovedale tudi univerze

Že v sredo je vse oblike neposrednega pedagoškega dela prekinila tudi Univerza v Ljubljani, prav tako so se za ta korak odločili na Univerzi na Primorskem. Na Univerzi v Mariboru so za zdaj odpovedana predavanja z udeležbo več kot sto ljudi, ponekod na fakultetah pa pedagoški proces poteka na daljavo. 

Koronavirus
Novice V Sloveniji je 57 okuženih #video

V več kot 20 državah zaprli vse šole

V prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa so številne države v Evropi in po svetu že zaprle ali pa napovedale zaprtje šol in drugih izobraževalnih ustanov. Po podatkih Unesca so do četrtka vse vrtce, šole in izobraževalne ustanove zaprli v več kot 20 državah, v številnih državah pa so zaprte šole na najbolj prizadetih območjih.

V Evropi so vse šole in izobraževalne ustanove tako po podatkih Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) do vključno četrtka zaprli v Italiji, in sicer od začetka marca do 3. aprila, pa tudi na Češkem, v Severni Makedoniji in Romuniji.

Zaradi naglega širjenja koronavirusa se podatki hitro spreminjajo. Od danes pa do 25. marca bodo vse šole, univerze in druge izobraževalne ustanove zaprte tudi na Poljskem in v Grčiji. V sredo so zaprtje šol s ponedeljkom napovedali tudi v Avstriji in na Danskem.

V Avstriji bodo učenci osnovnih in srednjih šol ostali doma do velikonočnih počitnic, ki se začnejo 4. aprila. Čeprav pouka ne bo, bodo šole odprte za omejeno število učencev, za katere starši ne bodo mogli zagotoviti varstva. Nadaljeval se bo tudi pouk prek spleta. Na Danskem bodo v ponedeljek za štirinajst dni zaprli vse šole in vrtce, je v sredo zvečer napovedala premierka Mette Frederiksen.

Tudi oblasti na Kosovu so sporočile, da z današnjim dnem do 27. marca zapirajo vse vrtce, osnovne šole in univerze. Po podatkih Unesca so vse šole v državi zaradi širjenja koronavirusa med drugim zaprli Kitajska, Japonska, Južna Koreja, Iran, Mongolija, Irak in Savdska Arabija.

V številnih državah so sprejeli ukrep o zaprtju vrtcev, šol in fakultet na območjih, kjer se je novi koronavirus najbolj razširil. V Evropi so to Portugalska, Španija, Francija, Velika Britanija, Nemčija, Grčija, Ukrajina ter Bosna in Hercegovina.

Od petka bodo zaprli osnovne in srednje šole tudi v hrvaški Istri, prav tako ne bo predavanj na fakultetah, je v četrtek zvečer potrdil hrvaški premier Andrej Plenković. Napovedal je, da bo od ponedeljka potekal pouk prek spleta. (STA)

 

Ne spreglejte