SiolNET. Novice Slovenija
5,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Počivalšek presenetil poslance: Testiral sem se na koronavirus #video

5,35

termometer

V senci sprejemanja strožjih ukrepov zaradi koronavirusa v parlamentu potekajo zaslišanja kandidatov ministrov nove vlade. Pred odborom je bil tudi Zdravko Počivalšek, kandidat za ministra za gospodarstvo, ki je imel na zaslišanju slab glas in se je slabo počutil. Odbor DZ za gospodarstvo je njegovo predstavitev z 10 glasovi za in dvema proti ocenil kot ustrezno.

Zdravko Počivalšek, stari in novi kandidat za ministra za gospodarstvo, je zaslišanje pred odborom državnega zbora začel z informacijo, da je včeraj opravil test zaradi suma na koronavirus.

"Preden začnem svojo predstavitev, bi vam rad povedal, da sem včeraj, ker sem dobil vročino, odšel na kontaktno točko v bolnišnico Celje in dobil izvid, da sem negativen na koronavirus," je z izvidom v roki predstavitev začel Počivalšek. Zbranim je dejal, da je izvid od 20.40 včeraj in da jim ga lahko pokaže. Nato je še dodal, da če se strinjajo, lahko nadaljuje svojo predstavitev.

Pri govoru se je Počivalšku slišalo, da je hripav.

Člane odbora so med drugim zanimali ukrepi za soočanje s posledicami koronavirusa, državni turistični holding, povečevanje dodane vrednosti, lesna industrija. Počivalšek, ki bo po potrditvi vladne ekipe v DZ vodenje resorja prevzel tretji mandat zapored, je v trenutnih razmerah izpostavil nujnost hitrega in učinkovitega ukrepanja za pomoč gospodarstvu v času širjenja novega koronavirusa. Trenutno sta najbolj prizadeta turizem in logistika, navaja STA.

"Poleg turizma so najbolj na udaru logisti. Če ne zagotovimo prehoda blaga iz in v Slovenijo, bomo imeli hude težave," je opozoril. 

V luči vse slabšega stanja glede širjenja koronavirusa je napovedal dopolnitev napovedanih ukrepov. Med drugim nameravajo v predvideni interventni zakon za blažitev posledic koronavirusa vključiti tudi rešitve za pomoč samostojnim podjetnikom. Majhni subjekti lahko do podpore sicer pridejo prek Slovenskega podjetniškega sklada, ki bo objavil dodaten razpis za premostitev likvidnostnih težav, vreden 25 milijonov evrov, na voljo bodo tudi vavčerji za sofinanciranje z nepovratnimi sredstvi, je odgovoril na vprašanja glede podpore majhnim podjetnikom.

Koronavirus Novice Najnovejši podatki: 96 potrjenih primerov, smo v drugi fazi širjenja virusa #video

Med njegovimi prioritetami bo ustvarjanje konkurenčnega poslovnega okolja, saj je dobro gospodarstvo pomembno za celotno državo. Napovedal je spoštovanje socialnega dialoga - da bodo torej vse strukturne spremembe sprejete v soglasju s socialnimi partnerji - in se zavzel za povečanje proračunskih sredstev za vlaganja v raziskave in razvoj. Med drugim bodo nadaljevali pripravo degradiranih območij za domače in tuje investicije, še naprej zagotavljali podporo lesnopredelovalni industriji in spodbujali investicije v turizmu.

Očitki na račun turističnega holdinga

Glede državnega turističnega holdinga mu je Luka Mesec (Levica) očital, da gre pri tem le za to, da bo država podjetja napolnila z denarjem in jih potem prodala v prave roke. "Meni se zdi to namenjeno izključno menjavi lastništva, ne pa razvoju," je dejal in kandidata vprašal, ali potrditev teh načrtov spada pod tekoče posle vlade, kako je načrt skladen s strategijo upravljanja državnih naložb ter zakaj proračunski dokumenti za leti 2020 in 2021 ne navajajo sredstev, ki naj bi jih država namenila za ta projekt.

"Te komentarje jemljem zlonamerno," je Mescu dejal Počivalšek in dodal, da je bila strategija razvoja turizma, ki predvideva državno konsolidacijo turističnih naložb, sprejeta leta 2017 in da je upravljanje SDH resorno na ministrstvu za finance, letni načrt pa je potrdila celotna vlada. Konsolidacijo sicer zagovarja zato, da se omogoči posodobitev infrastrukture, okrepi naložbeno politiko in maksimira potencial za rast portfelja. Dejal je, da je sedaj pet ali šest državnih upravljalcev tega premoženja in da vsak dela po svoje.

Osnovna šola Novice V ponedeljek se zapirajo vsi vrtci in šole po državi #video

"Na način, da se bodo ljudje, ki upravljajo državno premoženje, imeli 'fajn', rezultatov pa ne bo, ne moremo delati," je povedal in poudaril, da ne bo dovolil, da bi nekateri skozi oblikovanje državnega holdinga "skušali posanirati neke stare zgodbe". Želi, da bi "to, kar imamo - in imamo veliko - dajalo več. Zadaj ni druge zgodbe," je zatrdil.

"Delodajalci so zaspali pri plačah"

Glede plač delavcev je Počivalšek dejal, da so vsa podjetja, ki imajo odnos z delavci urejen, dobra. Pri minimalni plači se je zavzemal za to, da se je administrativno ne odreja, vendar so "delodajalci zaspali pri plačah. "Če ne bomo odreagirali, bomo ostali brez delovne sile. Osebno sem bil za to, da plače rastejo iz naslova povečanega povpraševanja po delu. Zato dvigu nisem nasprotoval, čeprav osebno še vedno mislim, da trg omogoča, da pridemo do višjih plač," je dejal. Ključni izziv za prihodnost je po njegovem mnenju pomanjkanje delovne sile, ki pa je "ne bomo mogli samo uvažati in delali po starem naprej". Tako kot nekateri člani odbora se je tudi sam zavzel za to, da se izobraževalne programe prilagodi tako, da bodo zagotavljala znanja, ki jih gospodarstvo potrebuje.

Zdravko Počivalšek Posel danes Počivalšek: Zaradi koronavirusa se bo letošnja gospodarska rast prepolovila

Na vprašanja o delavskem lastništvu podjetij je napovedal podporo tej obliki lastništva, pri čemer tega ne bodo storili "na vrat na nos, ampak tam, kjer je interes in imajo pravo zgodbo", treba bo pa to pokriti tudi zakonsko in finančno.

Dobil je tudi vprašanje glede morebitnega prenosa upravljanja drugega tira Divača-Koper na Slovenske železnice. "Osebno mislim, da bi bilo dobro pridobiti partnerja zaledne države ali več držav. To bi bilo dobro, še najmanj zaradi denarja, ampak ker bi si s tem vnaprej zagotovili tovor na železnicah in pretovor v Luki," je povedal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin