Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2023,
12.25

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

Natisni članek

Zdravko Počivalšek SDS Anže Logar Janez Janša Janez Janša

Sreda, 8. 11. 2023, 12.25

5 mesecev, 3 tedne

V vladi v senci SDS tudi Počivalšek in Podgoršek, ni pa Anžeta Logarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49
Janez Janša in Anže Logar | Foto STA

Foto: STA

Izvršilni odbor SDS je na torkovi seji sprejel sklep o imenovanju strokovnega sveta SDS, ki ga v ožji sestavi sestavljajo predsedniki 12 odborov, so v stranki zapisali v sporočilu za javnost. Predsedniki odborov so večinoma vidni člani stranke SDS, med njimi pa sta tudi nekdanja ministra iz kvot drugih strank – Zdravko Počivalšek in Jože Podgoršek.

Nekdanji predsednik SMC Počivalšek, ki je nato do junija letos vodil stranko Konkretno, je v strokovnem svetu SDS prevzel odbor za gospodarski razvoj in tehnologijo. V vladah Janeza Janše, Marjana Šarca in Mira Cerarja je vodil gospodarski resor.

Podgoršek, ki je bil imenovan za predsednika odbora za kmetijstvo in okolje v strokovnem svetu SDS, pa je bil v zadnji vladi Janeza Janše minister za kmetijstvo iz kvote stranke DeSUS. Ko je ta stranka izstopila iz koalicije, je na položaju ostal, zato mu je članstvo v njej prenehalo. Na zadnjih volitvah v DZ je kandidiral na listi NSi, a ni bil izvoljen.

V strokovnem svetu SDS po torkovi odločitvi izvršilnega odbora odboru za finance predseduje nekdanji poslanec SDS in nekdanji finančni minister Andrej Šircelj, odboru za pravosodje pa nekdanji poslanec SDS in nekdanji notranji minister Vinko Gorenak. Na čelo odbora za zunanje zadeve so imenovali nekdanjega veleposlanika v Washingtonu Toneta Kajzerja, odbor za delo, družino in socialne zadeve pa vodi evropska poslanka Romana Tomc.

Odbor za šolstvo, znanost in šport vodi evropski poslanec Milan Zver, odbor za kulturo pa nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti. Odboru za obrambo predseduje nekdanji direktor Sove Janez Stušek. Odbor za infrastrukturo in prostor vodi aktualni poslanec SDS in nekdanji minister za kohezijo Zvonko Černač.

Odboru za notranje zadeve in upravo predseduje nekdanji minister za notranje zadeve in podpredsednik stranke Aleš Hojs, odboru za zdravje pa nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte.

Strokovni svet je statutarno delovno telo SDS, ki preučuje strokovna vprašanja, akte, predloge zakonov, novel in drugih dokumentov, ki jih sprejemajo posamezna ministrstva, vlada in DZ. Strokovni svet oblikuje stališča, daje pobude, predloge in mnenja izvršilnemu odboru in poslanski skupini SDS, so v sporočilu za javnost zapisali v stranki.

Kot so pojasnili, strokovni svet SDS v ožji sestavi sestavljajo predsedniki odborov, ki lahko glede na svoje strokovne reference prispevajo k iskanju alternativ in novih priložnosti za stranko in tudi za Slovenijo. Vodi ga predsednik SDS. "Člani strokovnega sveta so lahko osebe, ki po svoji strokovnosti prispevajo h kakovosti dela SDS, članstvo v strokovnem svetu SDS ni vezano na članstvo v SDS," so poudarili.

Ne spreglejte