Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2020,
9.33

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

3

Natisni članek

Umar Slovenija gospodarska rast

Četrtek, 12. 3. 2020, 9.33

4 leta, 1 mesec

Počivalšek: Zaradi koronavirusa se bo letošnja gospodarska rast prepolovila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

3

Zdravko Počivalšek | Gospodarski minister Zdravko Počivalšek napoveduje, da bo se bo gospodarska rast Slovenije prepolovila.  | Foto STA

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek napoveduje, da bo se bo gospodarska rast Slovenije prepolovila.

Foto: STA

Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je napoved gospodarske rasti za letos prepolovil, je na zaslišanju pred člani odbora DZ za gospodarstvo danes povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki opravlja tekoče posle in bo na položaju ostal tudi v novi vladi. Do zdaj je Umar napovedoval triodstotno krepitev gospodarstva.

Novice Milijarda evrov pomoči gospodarstvu #video

Vlada Marjana Šarca, ki opravlja tekoče posle, se je s spomladansko napovedjo seznanila danes na predvidoma zadnji seji pred predajo žezla novi vladi pod vodstvom Janeza Janše. Kot je vlada zapisala na Twitterju, je Umar napoved pripravil v času nepredvidljivosti glede širjenja in časa trajanja koronavirusa, zato jo spremlja določena negotovost. Umar jo bo nato predstavil tudi javnosti, piše STA.

Učinki izbruha koronavirusa bi se lahko v prihodnjih tednih še stopnjevali

Umar je lani jeseni za letos napovedoval še triodstotno krepitev gospodarske dejavnosti. A po tistem, ko je prva ocena statističnega urada o lanski rasti - ta je dosegla 2,4 odstotka - zaostala za Umarjevo napovedjo o 2,8-odstotni krepitvi BDP, je bilo kljub nekaterim bolj pozitivnim signalom na samem začetku 2020 v vsakem primeru pričakovati vsaj rahel popravek navzdol.

V gospodarske razmere pa je nato povsem novo dinamiko vnesel izbruh novega koronavirusa, ki že vpliva na gospodarstvo, njegovi učinki pa bi se lahko v prihodnjih dneh in tednih le še stopnjevali, poroča STA.

S tri na 1,5 odstotka

Kot so kasneje sporočili z Umarja, so ob veliki negotovosti zaradi širitve novega koronavirusa znižal napoved gospodarske rasti za letos s tri na 1,5 odstotka, za prihodnje leto pa z 2,7 na 2,2 odstotka. To velja ob predpostavki, da se bodo razmere umirile v drugi polovici leta.

"Gospodarska rast bo letos občutno nižja od jesenskih predvidevanj. Napoved je zelo odvisna od hitrosti zajezitve širjenja koronavirusa in ukrepov vlad," so izpostavili v Umarju, kjer so pomladansko napoved pripravili v času precejšnje negotovosti glede nadaljnjega širjenja in trajanja koronavirusa v Sloveniji in v sosednjih državah, piše STA.

"V primeru postopne omejitve širjenja virusa in stabilizacije razmer v drugi polovici leta, bi se gospodarska rast letos upočasnila na 1,5 odstotka, v prihodnjih letih pa bi bila ponovno nekoliko višja," so dejali. Ker se razmere hitro spreminjajo, jih spremljajo in bodo po potrebi pripravili posodobljeno napoved, so napovedali, še piše STA.

Koronavirus. Maska. Bolezen.
Novice Kako bo širjenje koronavirusa vplivalo na slovensko gospodarstvo? #video

V Umarju so ob konec februarja objavljenih podatkih statistikov poudarili, da se je s širitvijo koronavirusa močno povečala negotovost glede gospodarskih gibanj v prihodnjih mesecih. "Dlje ko bi epidemija trajala, večji bi bili učinki," je takrat med drugim pojasnila direktorica urada Maja Bednaš.

Umarjevo spomladansko napoved tako skoraj gotovo spremljajo tudi velika tveganja, še bistveno večja kot že sicer v zadnjem obdobju, najnovejše ocene pa bodo tudi pomembno vodilo novi vladi pri snovanju ekonomske in javnofinančne politike. Prva naloga novega finančnega ministra Andreja Širclja bo tako rebalans proračuna, kar je tudi sam povedal na sredinem zaslišanju pred člani parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko, še navaja STA.

Počivalšek: Razmere so krizne

Na svoji predstavitvi za kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki jo je odbor z desetimi glasovi za in dvema proti ocenil kot ustrezno, je Počivalšek dejal, da razmere na trgu spremlja s posebno skupino sodelavcev. "Razmere so krizne, delamo hitro in sproti rešujemo nastale težave. Podjetja lahko računajo na pomoč države," je na odboru DZ za gospodarstvo zagotovil Počivalšek, ki bo, če bo DZ potrdil vladno ekipo, dobil tretji zaporedni mandat na čelu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Minister Zdravko Počivalšek | Foto: STA , Minister Zdravko Počivalšek Foto: STA ,

"Naše aktivnosti so prvenstveno usmerjene v to, da ohranimo delovna mesta, sicer bomo imeli strahovite težave. Nekaj smo se naučili v krizi po letu 2008," je dejal Počivalšek. Gre za zelo kočljivo obdobje za slovensko gospodarstvo, ki 85 odstotkov ustvarjenega izvozi. Minister težave pričakuje v izvoznem delu, logistiki in turizmu.

Zaradi eskalacije težav, kot je dejal, bo treba ta teden potrjeni sveženj ukrepov še dopolniti. Predlagan je zakon o subvencioniranju čakanja na delo, ki pa ne vključuje samostojnih podjetnikov, zato je minister napovedal rešitve tudi zanje. Na tleh so med drugim predvsem majhne turistične agencije, zato ministrstvo išče takojšnje ukrepe tudi zanje, še navaja STA.

ECB s številnimi ukrepi

Svet Evropske centralne banke (ECB) je sprejel niz ukrepov za blaženje posledic širjenja novega koronavirusa na gospodarstvo evrskega območja. Med drugim je obseg neto odkupovanja vrednostnih papirjev do konca leta povečal za 120 milijard evrov mesečno, začasno je ECB sprostila tudi kapitalske in nadzorstvene zahteve za banke, piše STA.
borza, tečaji
Novice Koronavirus hromi svetovno gospodarstvo
Ne spreglejte