Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2023,
8.59

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

81

Natisni članek

zaščitna oprema sodišče Zdravko Počivalšek

Petek, 14. 4. 2023, 8.59

1 leto

Afera zaščitna oprema: tožilstvo zahteva sodno preiskavo zoper Zdravka Počivalška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

81

Zdravko Počivalšek | Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je hišne preiskave opravil poleti 2020. Takrat so nekdanjemu gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku zasegli tudi mobilni telefon.  | Foto Ana Kovač

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je hišne preiskave opravil poleti 2020. Takrat so nekdanjemu gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku zasegli tudi mobilni telefon. 

Foto: Ana Kovač

Specializirano državno tožilstvo je po poročanju 24ur.com na ljubljansko okrožno sodišče vložilo zahtevo za sodno preiskavo zoper tri osumljence, med njimi zoper nekdanjega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška zaradi suma zlorabe uradnega položaja, zoper njegovo nekdanjo sodelavko na ministrstvu Andrejo Potočnik zaradi pomoči pri kaznivem dejanju in zoper diagnostika Marka Bitenca, dobavitelja medicinskih ventilatorjev. 

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je nekdanjega ministra Zdravka Počivalška kazensko ovadil maja lani, ker naj bi v času epidemije, marca 2020, pri naročanju ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč zlorabil svoj položaj in deloval v nasprotju z zakonom o javnem naročanju in zakonom o javnih uslužbencih. Ovadili so tudi njegovo sodelavko na ministrstvu za gospodarstvo Andrejo Potočnik, ki je sodelovala pri dogovorih z dobavitelji, in dobavitelja medicinskih ventilatorjev ter direktorja družbe Geneplanet Marka Bitenca

Po slabem letu dni od ovadbe se zadeva seli na sodišče, specializirano državno tožilstvo je na ljubljansko okrožno sodišče zoper trojico vložilo zahtevo za sodno preiskavo.

Po neuradnih podatkih 24ur.com višina domnevne protipravne premoženjske koristi znaša 1,7 milijona evrov. Dogovorjeno je bilo, da Bitenčevo podjetje dobavi 220 ventilatorjev za osem milijonov evrov brez DDV, a so jih dobavili le 90. 

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek o NPU in telefonu: Mislim, da so to naredili nezakonito
Zdravko Počivalšek
Novice Pravnik se čudi, če policija pri Počivalšku tega res ni storila

 

Ne spreglejte