Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 3. 2020,
10.23

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

99

Natisni članek

Postojna Koronavirus okužba

Sreda, 11. 3. 2020, 10.23

4 leta, 1 mesec

V Sloveniji je 57 okuženih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

99

V Sloveniji imamo do 14. ure 57 potrjenih primerov novega koronavirusa, testirali so 2.270 oseb. Pristojni pričakujejo še dodatne okužbe v naslednjih dneh. Prisotnost koronavirusa so danes potrdili tudi pri eni od učiteljic na Osnovni šoli Frana Albrehta v Kamniku in pri učiteljici na Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah.

Od torka zvečer je število potrjenih primerov okužbe naraslo za 23, kar je statistično največji dnevni prirast novookuženih pri nas doslej, piše STA. Ob 18. uri je medtem začela veljati odredba, s katero se prekine izvajanje nenujnih preventivnih zdravstvenih storitev.

Kot je opoldne povedal minister za zdravje Aleš Šabeder, število okuženih žal narašča, vendar je bilo to pričakovano.

Šabeder je na večerni konferenci povedal, da so ukrepi v zvezi z omejitvijo vstopa iz Italije v Slovenijo začeli veljati ob 18. uri.

Sovraštvo do okuženih, družina iz Bele krajine si ne upa domov

Kot je povedal, se v zadnjih dneh pojavljajo tudi šikaniranje, nasilje, kazanje sovraštva do oseb, ki so pozitivne in se je v lokalnem okolju to razvedelo. "Zato na tem mestu pozivam vse državljane, da so strpni do tistih, ki so v lokalnem okolju prepoznani kot bolni oziroma okuženi," je povedal. Omenil je primer iz Bele krajine, ko si družina zaradi pritiskov sosedov ne upa vrniti domov.

Kot je še dodal, se zadnje širitve okužbe dogajajo predvsem zaradi nespoštovanja navodil. Šabeder je še povedal, da so naročili dva milijona novih zaščitnih mask.

Tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je opozoril, da je nestrpnost do ljudi, ki so zboleli zaradi okužbe z novim koronavirusom, nesprejemljiva. "Zato pozivam državljanke in državljane, da so strpni do obolelih in njihovih svojcev. Pomembno je, da se obnašamo solidarno in samozaščitno, saj bomo le tako zmanjšali breme bolezni," je poudaril, piše STA.

 

Maska koronavirus
Novice Novi ukrepi: na letališču bodo merili temperaturo, kontrole na meji ...
Kaj pravi Odredba o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni sars-cov-2 (covid-19)

Z Odredbo so prekinili izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe.

Še vedno bodo sicer izvajali tiste preventivne storitve, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta.

V Splošni bolnišnici Novo mesto, Zdravstvenem domu Novo mesto in Zdravstvenem domu Črnomelj so za štirinajst dni prekinili izvajanje nenujnih specialističnih pregledov in posegov.

V Zdravstvenem domu Metlika pa bodo v naslednjih 14 dneh izvajali samo administrativno nujno medicinsko pomoč.

Vodstva izvajalcev zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe morajo na poziv ministra za zdravje prerazporediti zaposlene na izvajanje nalog, povezanih z obvladovanjem širjenja novega koronavirusa oziroma covid-19.

Stanje enega pacienta je kritično

Janez Poklukar, direktor UKC Ljubljana, je na opoldanski konferenci povedal, da na infekcijski kliniki zdravijo enega pacienta, ki je pozitiven na koronavirus, vendar je bilo njegovo zdravstveno stanje slabo že pred sprejemom zaradi predhodne poškodbe. Pred premestitvijo v intenzivno enoto na infekcijski kliniki je bil operiran in nato premeščen. Trenutno je v kritičnem stanju zaradi polimorbidnosti, medtem ko je koronavirus le še dodana oteževalna okoliščina.

V UKC Ljubljana je zaradi okužbe z novim koronavirusom trenutno hospitaliziranih 20 oseb, so zapisali na Twitterju. Od tega jih 19 na navadnem oddelku in pričakujejo odpust vsaj dveh oseb. Smrtne žrtve ne beležijo, so še zapisali.

Ljudje si okužbe med seboj že podajajo

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat pa je povedala, da še vedno sledijo vsem prvim vnosom okužbe v državo, a ljudje si okužbo že podajajo med seboj (sekundarni, terciarni in kvartarni primeri). Pričakujejo pa še rast okužb, saj se okužbe pojavljajo vsepovsod okoli nas, poleg tega pa so novi najdeni primeri posledica doslednega iskanja kontaktov in sledenja kontaktov oseb, ki so bile že prej ugotovljene kot pozitivne, je zvečer povedala Pirnatova.

Po njenih navedbah je večina okužb doslej lažjih. To pa hkrati pomeni, da se mnogi, ki ne pomislijo, da bi lahko bili okuženi z novim koronavirusom, prosto sprehajajo z blagimi prehladnimi znaki, kašljajo in kihajo, in gredo tudi k tistim, ki jih s tem lahko ogrozijo, piše STA.

Nove okužbe na ginekološki kliniki v Ljubljani

Nove okužbe so tudi na ginekološki in stomatološki kliniki v UKC Ljubljana. Na ginekološki kliniki, v sklopu katere je tudi porodnišnica, so že sprejeli stroge ukrepe. Med drugim so zaprli Leonišče in prepovedali izhode domov za hospitalizirane "doječe mame".  Katere vse ukrepe so sprejeli, preberite tukaj.

V zmanjšanem obsegu deluje tudi stomatološka klinika. Preverjajo tudi morebitno okužbo na nevrologiji.

V UKC Ljubljana je po zadnjih podatkih šest ljudi pozitivnih, vsi so iz vodstva UKC oziroma klinik in praviloma niso imeli stikov s pacienti. Pet jih je pozitivnih na ginekološki kliniki in so jih umaknili iz procesa. 

Koronavirus na šoli v Kamniku. Šolo bodo za 14 dni zaprli.

Prisotnost koronavirusa so potrdili tudi pri eni od učiteljic na Osnovni šoli Frana Albrehta v Kamniku, je prvi poročal Dnevnik. Šolo bodo za 14 dni zaprli. Glede stikov na šoli je Pirnatova z NIJZ presodila, da je za učence in zaposlene možnost okužbe zelo nizka, ker ti niso imeli tesnega stika z okuženo osebo. 

Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk je zvečer dejala, naj doma ostanejo tudi sorojenci učencev.

Koronavirus tudi na šoli v Šmarju pri Jelšah

Med okuženimi je tudi učiteljica na osnovni šoli v Šmarju pri Jelšah. Virus je bil najverjetneje vnešen iz severne Italije, poroča Kozjansko Info. Po poročanju Televizije Slovenija bo šola v četrtek in petek zaprta, saj še potekajo testiranja kontaktov. Vrtca ostajata odprta.

Osnovna šola Frana Albrehta
Novice V Sloveniji zaradi koronavirusa zaprli prvo šolo, doma 830 otrok #video

Začasno ustavljajo vse preventivne programe

Minister Šabeder je še povedal, da bodo začasno zaustavili vse preventivne programe, ki jih trenutno izvajamo v zdravstvenem sistemu, zdravstveni kader (zdravnike in medicinske sestre) pa prerazporedili na delovišča, kjer kadra primanjkuje.

Vodenje ekipe prevzema civilna zaščita

Danes je predsedniku vlade Marjanu Šarcu in mandatarju Janezu Janši poslal pismo s predlogom, da vodenje in koordiniranje krize prevzame vlada, ker trenutno stanje presega zmogljivosti ministrstva za zdravje. Šarec je vodenje ekipe zaupal poveljniku civilne zaščite Srečku Šestanu.

V Mariboru odpadejo nekatere operacije

V UKC Maribor zaradi pojava novega koronavirusa in posledične izolacije dela zaposlenih odpadajo nekatere operacije, pri katerih bolniki po operativnem posegu potrebujejo intenzivno terapijo. V prihodnjih dneh bodo začeli načrtno zmanjševati število nenujnih operacij, je danes po pisanju STA povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin. Za zdaj so tam hospitalizirani trije okuženi z novim koronavirusom, vsi pa se počutijo dobro.  Katere dodatne ukrepe so še sprejeli v UKC Maribor, preberite tukaj.


Okužena, zaposlena v bolnišnici Murska Sobota, nista imela stika z zaposlenimi in bolniki

Na severovzhodu Slovenije so danes potrdili dva nova primera okužbe s koronavirusom. Po neuradnih navedbah naj bi šlo za osebi iz Lenarta, ki sta zaposleni v bolnišnici v Murski Soboti. Danes sta bila na diagnostični obravnavi v UKC Maribor, po njenem zaključku pa so ju napotili v izolacijo na domu. Oba sta v zelo dobrem stanju, brez težje klinične slike, so sporočili z UKC Maribor.

Šlo naj bi za zdravnika in zdravstveno delavko, ki sta smučala v Italiji in se takoj po prihodu domov samoizolirala. Tako naj ne bi imela stika ne s pacienti bolnišnice ne z zaposlenimi, poroča Večer.  

Še dva okužena sta iz Notranjske, v Zdravstvenem domu Postojna so ponoči prejeli rezultate brisov, ki so potrdili okužbo pri dveh ljudeh iz občine Postojna. Okužila naj bi se na smučanju v Italiji, so poročale Primorske novice. 

 

Video: Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana, je povedala, da se s takšno boleznijo še ni srečala, čeprav je infektologinja že vrsto let.

Ena od okuženih oseb iz Postojne naj bi bila, po pisanju Primorskih novic, v sorodu z eno od vzgojiteljic, zaposlenih v vrtcu pri Osnovni šoli Košana. Vzgojiteljica je danes ostala doma, po zadnjih informacijah pa naj bi bil njen bris negativen, še pišejo Primorske novice. Sprva so se pojavili namigi, da zapirajo eno od šol v Postojni, a se je izkazalo, da informacija ne drži.

Kako je bilo danes v Novi Gorici, poglejte v prispevku iz oddaje Planet 18:

Video: Planet TV

koronavirus grafika | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Ne spreglejte