SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novi ukrepi: na letališču bodo merili temperaturo, kontrole na meji ...

10

termometer

Maska koronavirus | Med drugim bodo uvedli merjenje telesne temperature potnikov na brniškem letališču, ukrepi bodo sledili tudi na kopenski meji.  | Foto: Ana Kovač
Med drugim bodo uvedli merjenje telesne temperature potnikov na brniškem letališču, ukrepi bodo sledili tudi na kopenski meji. Foto: Ana Kovač

Svet za nacionalno varnost je sprejel ukrepe za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Po seji, na kateri sta med drugim sodelovala tudi premier v odhodu Marjan Šarec in bodoči premier Janez Janša, je zdravstveni minister Aleš Šabeder navedel ukrepe, ki so jih sprejeli.

Seja bi se morala končati ob 14. uri, a se je zavlekla za skoraj dve uri.

Kakšne ukrepe so sprejeli:

- Na letališču Jožeta Pučnika bodo uvedli merjenje telesne temperature potnikov.

- Uvedli bodo kontrole na kopenski meji z Italijo, kar verjetno pomeni zaprtje maloobmejnih mejnih prehodov ter preusmerjanje potnikov na večje mejne prehode.

- Za zdaj šol in vrtcev ne bodo zapirali, ampak bodo to naredili, če bo potrebno. Kot ocenjujejo, bi se to morda lahko zgodilo v naslednjih 14 dneh.

- Vse športne prireditve z več kot 500 udeleženci se bodo izvedle brez občinstva, tudi pokal Vitranc in Planica.

Planica Sportal Planici zaradi koronavirusa grozi finančni kolaps: tako, kot Vitranc, brez gledalcev #video

- Prireditve v zaprtih prostorih se od torka omeji na 100 udeležencev (do zdaj je veljala omejitev 500 udeležencev). Inšpekcijska služba ministrstva za zdravje bo vzpostavila dežurno službo, ki bo delovala 24/7, ter bo na terenu izdajala odločbe kršiteljem.

- Vsi potniki, ki bodo prečkali mejo s Slovenijo, bodo preko sms obvestila obveščeni o preventivnih ukrepih, ki veljajo v Sloveniji v zvezi s koronavirusom.

- Vsa gospodinjstva bodo v nabiralnike dobila tiskane letake z navodili o ukrepanju.

- Odsvetujejo nenujna potovanja v tujino in vsa potovanja na krizna območja.

- Prepovedali bodo pristanke letal iz italijanskih letališč, ki so iz ogroženih območij. Prepovedali bodo tudi lete iz Kitajske, Južne Koreje in Irana.

- Do nadaljnjega se prekine izvajanje vseh preventivnih dejavnosti zdravstvenih domov Metlika, Novo mesto, Črnomelj ter Splošne bolnišnice Novo mesto. Odložili bodo tudi vse nenujne specialistične preglede. Obiski pri osebnih zdravnikih se izvajajo po predhodnem telefonskem dogovoru.

- Delodajalci predvsem na območjih Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Bele krajine naj opozorijo delavce, ki so bolni, da ostanejo doma. Svetujejo opravljanje dela na domu in odsvetujejo vsa nenujna službena potovanja.

- Ministrstvo za finance je sprostilo proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme (naročili bodo pol milijona kosov zaščitnih mask).

- Vlada je za informiranje o koronavirusu vzpostavila klicni center. Informacije dobite med 8.00 in 20.00 na brezplačno številko: 080 14 04.

V Sloveniji imamo do zdaj sicer potrjenih 23 primerov novega koronavirusa. Opravljenih je bilo 1.227 testov.

ukrepi | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

Preberite še:

gripa prehlda bolezen Novice Gripa proti covid-19: zaradi gripe vsako leto umre do 650 tisoč ljudi Koronavirus Novice V Sloveniji do zdaj 25 primerov okužbe s koronavirusom #video koronavirus Trendi S koronavirusom namenoma hodil po barih in širil bolezen #video Nemčija koronavirus Novice WHO: Grožnja pandemije zelo realna

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 139
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin