Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 3. 2020,
11.59

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

53

Natisni članek

Koronavirus Slovenija

Ponedeljek, 9. 3. 2020, 11.59

4 leta, 1 mesec

V Sloveniji do zdaj 25 primerov okužbe s koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

53

V Sloveniji imamo do zdaj potrjenih 25 primerov novega koronavirusa, med obolelimi je osem zdravstvenih delavcev. Opravljenih je bilo 1.227 testov. Vsi okuženi so v bolnišnici in se počutijo dobro. Iz UKC Ljubljana so zvečer sporočili, da je zbolela tudi oseba, zaposlena pri njih, a ni imela stikov z bolniki.

Med 25 potrjenimi primeri okužb je sedem zdravstvenih delavcev. Deset okuženih je v ljubljanski regiji, trije na Štajerskem, eden v Istri in deset na Dolenjskem. Za enega okuženega še ni znano.

V UKC Ljubljana zbolela zaposlena oseba

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so zvečer sporočili, da so potrdili okužbo pri eni zaposleni osebi, ta je zbolela ob koncu tedna in ni bila v stiku s pacienti. "S stiki od konca tedna (večinoma iz administracije) bodo izpeljani ustrezni postopki. Na režim in delovanje bolnišnice primer ne bo vplival," so sporočili. Gre za 24. okuženo osebo oziroma za sekundarno okužbo, povezano z enim od že znanih primerov.

Pri zadnjem potrjenem primeru okužbe oziroma 25. primeru gre za uvoženo okužbo.

Osem primerov je povezanih z zdravnikom iz Metlike

Med 25 potrjenimi primeri je trenutno 15 uvoženih, torej so se ljudje okužili v tujini, največ v Italiji. Devet primerov pa je sekundarnih, ko gre za prenos okužbe v Sloveniji, a so okužbe povezane z znanimi primeri. Osem sekundarnih primerov je povezanih z zdravnikom iz Zdravstvenega doma Metlika, eden pa s prenosom okužbe pri osebi iz Ljubljane, piše STA.

Danes je bila sicer seja za nacionalno varnost, na kateri so razpravljali o aktualnem stanju glede koronavirusa v Sloveniji. Končati bi se morala do 14. ure, a je trajala skoraj dve uri dlje. Katere ukrepe so sprejeli, preberite na povezavi spodaj:

Maska koronavirus
Novice Novi ukrepi: na letališču bodo merili temperaturo, kontrole na meji ...

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je na novinarski konferenci po seji sveta za nacionalno varnost dejala, da bomo kmalu "prišli do stanja, ko oseb z blagimi kliničnimi znaki ne bomo več hospitalizirali". Ko se bo to zgodilo, bodo vsi, ki jim bodo potrdili okužbo s koronavirusom, dobili stroga navodila, naj bodo doma in naj ne hodijo okrog, piše STA.

Slovenija še vedno na prvi stopnji širjenja okužbe

Kot je dejala, je Slovenija trenutno še vedno na prvi stopnji širjenja okužbe. To je faza, ko iščejo vsak izvor okužbe in jo poskušajo omejiti. "Se pa epidemiološke razmere razvijajo, saj število obolelih narašča," je dejala. Ob tem je poudarila, da število okužb narašča počasneje kot v sosednjih državah.

Druga faza širjenja bolezni nastopi takrat, ko se začne virus širiti v skupnosti. Ta faza se bo po navedbah Pirnatove zagotovo zgodila tudi pri nas, v njej pa bodo ukrepi usmerjeni v preprečevanje hitrega širjenja okužb. Ti bodo usmerjeni predvsem v preprečitev zbiranja in podobno, piše STA.

Tretja faza pa pomeni prehod iz izbruha bolezni v epidemijo. Takrat se začnejo ukrepi, kot so spreminjanje zmogljivosti zdravstvenega sistema, aktiviranje dodatnih zmogljivosti v zdravstvu ter zapiranje vrtcev in šol, še piše STA.

V UKC Ljubljana se zdravi 15 bolnikov

V UKC Ljubljana so sicer dopoldne za STA pojasnili, da so imeli ponoči hospitaliziranih 15 bolnikov s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Vsi so v izolaciji, trenutno pa ni nikogar, ki bi potreboval specifično zdravljenje, tako jih obravnavajo kot pri preostalih okužbah dihal. Tisti brez simptomov bodo odpuščeni z navodili in odločbo ter bodo pod redno zdravniško kontrolo. Vsa registrirana zdravila, za katera obstaja možnost, da so učinkovita proti virusu, so na voljo, so dodali.

Maska koronavirus | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V UKC Maribor sestanek kriznega štaba

V UKC Maribor so medtem svojim zaposlenim odsvetovali potovanja v tujino in odpovedali strokovna srečanja. Prav tako so prepovedali koriščenje dopusta. Vse zdravstvene delavce so danes poslali na ponovno testiranje za koronavirus, testi bodo znani čez nekaj dni.

Vsi dosedanji testi pa so bili negativni, je povedal vodja centra za odnose z javnostmi in marketing UKC Maribor Janez Lencl.

Koronavirus tudi v Vodicah

Z novim koronavirusom je okužen tudi občan Vodic, so na Facebooku sporočili na občini. Kot so zapisali, so informacijo od pristojnih dobili v nedeljo. Okuženi je bolezen verjetno prinesel iz tujine prek letališča v Benetkah.

Trenutno obolelo osebo v skladu s protokolom obravnavajo na infekcijski kliniki v Ljubljani. Njegovi svojci in druge osebe, s katerimi je bila obolela oseba v tesnih stikih, znakov bolezni ne kažejo, so pa preventivno v izolaciji na svojem domu, so zapisali na Facebooku.

Kako ukrepati, če sumite, da ste okuženi

Preberite še:

Novice Milijarda evrov pomoči gospodarstvu #video
Univerza v Ljubljani
Novice Koronavirus: tudi fakultete v Ljubljani odpovedale predavanja #video
koronavirus
Trendi S koronavirusom namenoma hodil po barih in širil bolezen #video
Nemčija koronavirus
Novice WHO: Grožnja pandemije zelo realna
Zapor
Novice Koronavirus sprožil upor italijanskih zapornikov: 6 več mrtvih #foto
Zdenka Čebašek Travnik
Novice Kdo je odgovoren, da se nismo pripravili na resno krizo? #video
Ne spreglejte