Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 3. 2020,
6.26

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

18

Natisni članek

svet za nacionalno varnost Koronavirus

Ponedeljek, 9. 3. 2020, 6.26

4 leta, 1 mesec

Koronavirus: tudi fakultete v Ljubljani odpovedale predavanja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

18

Univerza v Ljubljani je zaradi novih primerov okužb s koronavirusom v Sloveniji fakultetam predlagala, da vsaj za 14 dni ukinejo predavanja v velikih predavalnicah, kjer se lahko zbere sto in več ljudi, in jih nadomestijo z drugimi oblikami pouka. Predavanja, vaje in druge oblike študija so v prostorih na fakulteti za naslednje dni med drugim že odpovedale pravna fakulteta, fakulteta za arhitekturo, zdravstvena, strojna fakulteta in fakulteta za računalništvo. Predavanja so odpovedali tudi na Univerzi na Primorskem. 

V Sloveniji imamo za zdaj 23 potrjenih primerov novega koronavirusa. Čeprav so med okuženimi tudi zaposleni v zdravstvu, pa imamo po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra pri nas prednost pred drugimi evropskimi državami, saj smo hitro odkrili pacienta nič, torej tistega, ki je v državo prvi prinesel virus covid-19. 

Univerza v Ljubljani: Prilagodite predavanja

Univerza v Ljubljani je zaradi novih primerov okužb s koronavirusom fakultetam predlagala, da za vsaj 14 dni ukinejo predavanja v velikih predavalnicah, kjer se lahko zbere sto in več ljudi in jih nadomestijo z drugimi oblikami pouka. Članicam je predlagala, da nadomestijo tudi druge oblike pouka, da bo pouk možno izvesti na daljavo.

Novice Sedem ključnih stvari o novem koronavirusu. Druga je še posebej pomembna. #video

Odsvetujejo tudi obiske naših študentov in zaposlenih v ogrožena področja in obiske iz tujine iz ogroženih območij. Prav tako so ukinili vsa srečanja, kjer se zbere več ljudi, ki so v tesnem stiku in ki niso nujno potrebna za tekoče delovanje univerze.

Predavanja odpovedujejo tudi fakultete v Ljubljani

Danes so vsa predavanja, seminarje in vaje odpovedali na ljubljanski pravni fakulteti. Tako bodo študenti med 9. in 15. marcem vsa predavanja in seminarje nadomestili z individualnim študijem doma. Profesorje so pozvali, da posredujejo študentom bolj podrobna navodila glede snovi, ki jo morajo v tem času samostojno preštudirati. Za zaposlene sicer veljajo enaka pravila kot doslej (npr. prisotnost na delovnem mestu, bolniška odsotnost, samoizolacija). Razlika je le v odsotnosti neposredne pedagoške obveznosti, izvedene v fizičnem stiku s študenti.

Fakulteta za pravo Ljubljana | Foto: Google maps Foto: Google maps

Za odpoved so se odločili tudi na ljubljanski fakulteti za arhitekturo, zato predavanj, vaj in drugih oblik študija v prostorih fakultete naslednjih 14 dni ne bo. Pedagogi bodo pouk v največji možni meri organizirali na daljavo prek elektronskih oblik komunikacije.

Na fakulteti za računalništvo predavanja selijo na splet

Tudi na Fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI) so s torkom odpovedali vse neposredne kontaktne pedagoške oblike dela (predavanja, vaje) in jih nadomestili z izvedbo prek spleta. Odpadejo tudi vsi kolokviji. Vsa nadaljnja navodila o izvedbi bodo izvajalci posredovali študentom prek e-učilnice. Ukrepi veljajo 14 dni.

Univerza na Primorskem odpovedala predavanja in vaje

Po mnenju pristojnih sicer za zdaj še ni potrebe, da bi zapirali vrtce, šole in fakultete, so pa že v soboto zvečer prepovedali vse javne prireditve z več kot 500 udeleženci. Univerza na Primorskem je že včeraj sporočila, da je v prihodnjih 14 dneh (do petka, 20. marca) odpovedan pedagoški proces (predavanja in vaje) na vseh članicah Univerze na Primorskem. Za ta ukrep so se odločili po tem, ko so preučili vse informacije, in ob dejstvu, da je sosednja Italija žarišče koronavirusa v Evropi. So namreč univerza, ki ima vsakodnevne stike s sosednjo Italijo. 

V Mariboru za zdaj še brez odpovedi

Na Univerzi v Mariboru do zdaj predavanj in vaj ni odpovedala nobena od fakultet, so povedali za STA, se je pa pravkar na rednem sestanku sestal kolegij dekana univerze, ki bi lahko sprejel nova priporočila glede koronavirusa. Univerza je za zdaj fakultetam članica podala le splošna priporočila, kako ravnati v primeru okužbe, na univerzi in fakultetah pa so na vhodih namestili razkužila za roke. Ustanovili so tudi delovno skupino za koordinacijo aktivnosti v času pojavljanja koronavirusa.

Dolomiti, smučanje
Novice Nevarne igre Italijanov: okužena iz karantene na smučišče
Koronavirus
Novice Koronavirus: zakaj v Sloveniji še nismo zaprli šol in vrtcev?
Koronavirus
Novice Italijani v karanteno "zaprli" 16 milijonov ljudi, WHO pozdravlja odločitev #video #foto

 

Ne spreglejte