Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 3. 2020,
17.51

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

83

Natisni članek

Aleš Šabeder Marjan Šarec NIJZ Koronavirus Metlika

Nedelja, 8. 3. 2020, 17.51

4 leta, 1 mesec

Koronavirus: zakaj v Sloveniji še nismo zaprli šol in vrtcev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

83

Koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po uradnih podatkih je v Sloveniji s koronavirusom okuženih 16 oseb, kar je realna številka, je v izjavi za javnost zatrdil predsednik vlade Republike Slovenije v odhodu Marjan Šarec in ob tem javnost pozval, naj ne naseda mnogim dezinformacijam o številu primerov. Direktorica NIJZ Nina Pirnat je medtem poudarila, da v Sloveniji še nimamo epidemije koronavirusa in da bi bilo zaprtje šol nesorazmeren ukrep.

Vlada je na družbenem omrežju Twitter objavila, da je do 14. ure v Sloveniji s koronavirusom okuženih 16 oseb. Za zdaj so opravili 981 testov.

NIJZ: Nimamo epidemije, zapiranje šol in vrtcev je trenutno nepotrebno

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat je opozorila, da v Sloveniji trenutno še nimamo epidemije koronavirusa.

Kot je dejala Pirnatova, se epidemija praviloma razglasi, ko se na nekem območju pojavi večje število okuženih in s tem večje število oseb, ki so bile v stiku z okuženimi. Opozorila je, da je treba vsak tovrsten primer obravnavati individualno, ker enotnega kriterija za razglasitev epidemije ni.

"Močno upam, da bomo z ukrepi, ki jih izvajamo, epidemijo tudi preprečili," je še dejala Pirnatova.  | Foto: STA , "Močno upam, da bomo z ukrepi, ki jih izvajamo, epidemijo tudi preprečili," je še dejala Pirnatova.  Foto: STA ,

Pirnatova se je dotaknila tudi vprašanja morebitnega zapiranja šol in vrtcev, kar je po mnenju stroke trenutno še nesorazmeren ukrep. Opozorila je predvsem na ustrezno higieno rok in "da bolniki z znaki akutne okužbe dihal ne hodijo med ljudi". V tem primeru je treba poklicati družinskega zdravnika, je opozorila. 

Univerza na Primorskem zaradi novega koronavirusa za 14 dni odpovedala pedagoški proces

Vodstvo Univerze na Primorskem se je glede na trenutno stanje v zvezi z novim koronavirusom odločilo, da od ponedeljka za naslednjih 14 dni, torej do vključno 20. marca, odpove pedagoški proces na vseh članicah univerze. O nadomeščanju odpadlega pedagoškega procesa bodo njegove izvajalce in študente obvestili naknadno, so zapisali v objavi. (STA)

Novice Sedem ključnih stvari o novem koronavirusu. Druga je še posebej pomembna. #video

Šarec: Če ni res nujno, ne hodite v Italijo

Marjan Šarec je pojasnil, da do zdaj vsi primeri okužbe z novim koronavirusom izvirajo iz tujine in opozoril, da do zdaj še ni bilo razloga za razglasitev epidemije. Več o nadaljnjih ukrepih bo znano v ponedeljek, ko se bo na poziv Marjana Šarca sestal svet za nacionalno varnost. 

Šarec je slovensko javnost še pozval, naj v bližnji prihodnosti ne potujejo v Italijo, če ni res nujno oziroma naj načrtovana potovanja v Italijo preložijo.

"To bo najbolj vplivalo na upočasnitev oziroma preprečitev širjenja virusa," je poudaril Šarec. "Če potujemo na tvegane destinacije, na primer skozi letališče v Benetkah, je verjetnost okužbe visoka. Do zdaj so vse okužbe v Sloveniji prišle iz tujine, vlada pa ne more spremljati vsakega državljana," je še opozoril predsednik vlade.

Minister Šabeder: V Sloveniji imamo veliko prednost

Minister za zdravje Aleš Šabeder je opozoril, da včerajšnja odredba o prepovedi zbiranja v zaprtih prostorih ni bila spoštovana, saj so bili v soboto zvečer med drugim odprti klubi, kjer je bilo več kot 500 ljudi. | Foto: STA , Minister za zdravje Aleš Šabeder je opozoril, da včerajšnja odredba o prepovedi zbiranja v zaprtih prostorih ni bila spoštovana, saj so bili v soboto zvečer med drugim odprti klubi, kjer je bilo več kot 500 ljudi. Foto: STA ,

Kot je v izjavi za javnost pojasnil minister za zdravje Aleš Šabeder, imamo v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami, kar zadeva okužbe s koronavirusom, veliko prednost, saj smo hitro odkrili pacienta nič, torej tistega, ki je v državo uradno prvi prinesel covid-19. 

Zaradi tega je bilo tudi lažje spremljati širjenje okužbe, je še pojasnil Šabeder.

Nove okužbe na Primorskem in v Metliki

Primorske novice poročajo, da so primer okužbe s koronavirusom potrdili pri 31-letnici iz Lucije. Po njihovih informacijah je rezultate testa dobila včeraj ob 20. uri, zdravi pa se na infekcijski kliniki v Ljubljani.

ZD Metlika je do preklica zaprt. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je strožja priporočila izdal za Metliko in okolico, kjer odsvetujejo kakršnokoli druženje ljudi. Kot je dejal župan Darko Zevnik, se bo pouk v šolah nadaljeval normalno. | Foto: Google maps ZD Metlika je do preklica zaprt. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je strožja priporočila izdal za Metliko in okolico, kjer odsvetujejo kakršnokoli druženje ljudi. Kot je dejal župan Darko Zevnik, se bo pouk v šolah nadaljeval normalno. Foto: Google maps

Kot je dejala v pogovoru za Primorske novice, se je v sredo vrnila iz Švice, kjer je končala sezonsko delo. Že ob prihodu se je samoizolirala, včeraj pa je odšla v Izolo, kjer so ji opravili test. Po tem, ko so jo obvestili, da je pozitivna na okužbo s koronavirusom, so jo z reševalnim vozilom odpeljali na infekcijsko kliniko.

Še tri osebe naj bi se okužile v Metliki, poroča 24ur. Po njihovih neuradnih informacijah so okužbo s koronavirusom potrdili pri reševalcu iz Metlike, ki je bil v stiku z obolelim zdravnikom, in še pri dveh sestrah iz ZD Metlika, kjer je okuženi zdravnik zaposlen.

Šarec in Šabeder pred novinarje ob 17. uri

Po tem, ko se je v primerjavi s petkom število okužb z osem povečalo na 12, je NIJZ sprejel strožje ukrepe, minister za zdravje Aleš Šabeder je podpisal prepoved večjih prireditev v zaprtih prostorih, premier v odstopu Marjan Šarec pa je za ponedeljek napovedal Svet za nacionalno varnost.

Aleš Šabeder
Novice Minister za zdravje prepovedal javne prireditve z več kot 500 udeleženci
Ob 17. uri bodo predsednik vlade in minister za zdravje, ki opravljata tekoče posle, Marjan Šarec in Aleš Šabeder, direktorica NIJZ Nina Pirnat ter poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan podali izjave o aktualnem stanju v zvezi s koronavirusom.

"Spremljamo zadeve, za zdaj ni nobenih novih potrjenih primerov"

Minister za zdravje Aleš Šabeder. | Foto: STA , Minister za zdravje Aleš Šabeder. Foto: STA , V Metliki so strožje ukrepe sprejeli po tem, ko so okužbo s koronavirusom v petek potrdili pri zdravniku v ZD Metlika, ki je delal tudi v Domu starejših občanov Metlika. Epidemiologi so našteli nekaj manj kot 300 stikov, vsem pa so dali ustrezna navodila.

Med drugimi so testirali tudi šest zdravstvenih delavcev, s katerimi je imel zdravnik tesnejše stike in so imeli bolezenske znake. Vseh šest testov je bilo negativnih. So pa potrdili okužbo pri osebi, ki je potovala skupaj z okuženim zdravnikom.

NIJZ je za Metliko in okolico izdal posebna, strožja priporočila, po katerih odsvetujejo vsakršno druženje ljudi. Metliški župan Darko Zevnik je za STA dejal, da na občini razmere spremljajo in da trenutno dodatnih ukrepov ni. Po županovih besedah so izvedli sestanke s predstavniki civilne zaščite, v Metliki in okolici pa so bile ta konec tedna in tudi za prihodnje dni odpovedane vse načrtovane prireditve.

Koronavirus v Avstriji
Novice Koronavirus v Sloveniji: potrjenih 12 primerov, odpovedi večjih prireditev

"Spremljamo zadeve v zdravstvenem domu, za zdaj ni nobenih novih potrjenih primerov," je dodal župan. Občina je v navezi tudi z obema osnovnima šolama, Metlika in Podzemelj. Za zdaj velja, da se bo pouk v omenjenih osnovnih šolah in podružnici Suhor v ponedeljek nadaljeval normalno, je pojasnil župan.

Osnovna šola Metlika je na svoji spletni strani objavila, da so v ponedeljek in torek odpovedane govorilne ure. Prav tako so v ponedeljek odpovedane govorilne ure na Osnovni šoli Podzemelj. Imajo pa po županovih besedah starši zagotovljen telefonski stik z učiteljem, če je to potrebno.

Podrobnosti o zadnjih štirih okuženih s koronavirusom

Po najnovejših podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji do zdaj potrjenih 16 primerov okužb s koronavirusom.

V petek zvečer je bilo uradno potrjenih osem primerov, v soboto pa je številka poskočila na 12. Eden od novih okuženih je 14 dni potoval po Italiji, med drugim je bil tudi v Benetkah. Pozitiven primer je bil tudi eden od tesnih stikov osmega primera, zdravnika iz ZD Metlika. Okužena sta še slovenski državljan, ki je prišel iz Avstrije, in moški, ki je iz Španije potoval prek Italije skupaj z družino.
Koronavirus ZDA
Novice Prva primera koronavirusa potrdili v Bolgariji, New York razglasil izredne razmere
Koronavirus
Novice Italijani v karanteno "zaprli" 16 milijonov ljudi, WHO pozdravlja odločitev #video #foto
Ne spreglejte