SiolNET. Novice Slovenija
7,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Minister za zdravje prepovedal javne prireditve z več kot 500 udeleženci

7,48

termometer

Aleš Šabeder
Aleš Šabeder, minister za zdravje vlade v odhajanju Foto: STA

Minister za zdravje Aleš Šabeder je danes podpisal Odredbo o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih, so sporočili z ministrstva za zdravje. Gre za že napovedan ukrep, s katerim bo vlada v odhajanju poskusila zajeziti širjenje novega koronavirusa v Sloveniji. 

Kot je zapisano v Uradnem listu Republike Slovenije, se "s to odredbo prepove zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji, kjer se zbira več kot 500 ljudi, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (covid-19)".

Odredba je začela veljati danes, 7. marca, ob 19. uri. 

Na ministrstvu za zdravje še priporočajo, da zaradi povečanega epidemiološkega tveganja organizatorji razmislijo tudi o smiselnosti prireditev z manjšim številom ljudi.

Cankarjev dom Novice Koronavirus v Sloveniji: potrjenih 12 primerov, odpovedi večjih prireditev

Odredba najverjetneje pomeni odpoved ali, kjer bo to mogoče, prestavitev oziroma drugačno izvedbo številnih športnih, kulturnih in drugih dogodkov ter prireditev, ki bi morale potekati v bližnji prihodnosti. Na vladi so danes sicer posredno omenjali tudi izvedbo smučarskih poletov v Planici, kjer bi lahko, če se razmere zaostrijo, dogodek potekal pred praznimi tribunami. Odredba najverjetneje pomeni odpoved ali, kjer bo to mogoče, prestavitev oziroma drugačno izvedbo številnih športnih, kulturnih in drugih dogodkov ter prireditev, ki bi morale potekati v bližnji prihodnosti. Na vladi so danes sicer posredno omenjali tudi izvedbo smučarskih poletov v Planici, kjer bi lahko, če se razmere zaostrijo, dogodek potekal pred praznimi tribunami. Foto: Vid Ponikvar

Kaj pa kinodvorane, maturantski plesi in nenazadnje tudi šole?

Ministrstvo za kulturo je odgovorne osebe javnih zavodov že pozvalo, naj sledijo aktualnim priporočilom NIJZ ter ministrstev za zdravje in za zunanje zadeve ter svoje dejavnosti izvajajo v skladu z napotki.

Ko gre za vprašanje kino predstav, maturantskih plesov in drugih prireditev, kjer je manjše število ljudi, kot 500, je Šabeder pozval organizatorje, naj ocenijo, ali je treba prireditev nujno izvesti, če je ni, naj razmislijo o odpovedi. Ob tem se zaveda, da nastaja gospodarska in finančna škoda, "a ta trenutek je najpomembnejše zdravje prebivalcev", je dejal in zatrdil, da odločitev enotno podpira stroka, pokazal je na več podpisov infektologov, po njegovih besedah pa situacijo razume tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je že napovedal, da bo za ponedeljek sklical Svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi. Šabeder je ob tem dejal, da se mora problematika glede na situacijo dvigniti na najvišjo politično raven. Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je že napovedal, da bo za ponedeljek sklical Svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi. Šabeder je ob tem dejal, da se mora problematika glede na situacijo dvigniti na najvišjo politično raven. Foto: STA

Prepoved zbiranja za zdaj ne velja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, so STA povedali na ministrstvu za zdravje. Na ministrstvu za izobraževanje so že popoldne pojasnili, da sledijo priporočilom in spremljajo situacijo, ki pa se spreminja iz ure v uro. Minister Šabeder je zvečer za POP TV navedel, da so razredi vendarle manjši. Danes sta se pogovarjala tudi z ministrom za izobraževanje Jernejem Pikalom, ki je potrdil, da situacija trenutno ni takšna, da bi terjala zaprtje šol, "a počakajmo do ponedeljka".

Preberite tudi:

Planica Sportal Planica: stvari se spreminjajo iz ure v uro LeBron James, Los Angeles Lakers Sportal LeBron James: Koronavirus? Pred praznimi tribunami ne bom igral! Koronavirus, Covid-19 Novice Koronavirus: "božja kazen" za Italijana, ki je zbežal iz karantene olimpijske igre tokio 2020 Sportal Odpoved OI bi zavarovalnice močno udarila po žepu Jesenice - Olimpija Sportal Koronavirus: nič ne bo z napovedanim začetkom četrtfinala Alpske lige

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 35
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin