Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 3. 2020,
11.01

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje ZD Metlika Marjan Šarec Koronavirus

Sobota, 7. 3. 2020, 11.01

4 leta, 1 mesec

Koronavirus v Sloveniji: potrjenih 12 primerov, odpovedi večjih prireditev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Koronavirus v Avstriji | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Sloveniji je število okuženih s koronavirusom do 14. ure poskočilo na 12. Skupno so vzeli brise 785 ljudem. Minister za zdravje Aleš Šabeder bo podpisal prepoved večjih prireditev v zaprtih javnih prostorih, v zraku med drugim visijo smučarski poleti v Planici, ki bi lahko prvič potekali brez gledalcev. V ponedeljek bo sklican tudi svet za nacionalno varnost. V Metliki, kjer so včeraj potrdili osmi primer, in okolici odsvetujejo vsakršno druženje ljudi, tudi zasebna praznovanja.

Cankarjev dom odpovedal vse prireditve, v Planici skoki za zaprtimi vrati

Kot je povedala direktorica NIJZ Nina Pirnat, se stopnja tveganja prenosa povečuje, zato bo minister za zdravje Aleš Šabeder podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev.

Odpadel oziroma prestavljen bo tudi koncert italijanskega pevca Andree Bocellija, ki bi moral biti danes v ljubljanskih Stožicah.

Medtem še kar ni jasno, kaj se bo zgodilo s smučarskimi poleti v Planici. Kot pravijo na vladi, je mogoče, da bodo poleti minili brez gledalcev, kar se v zgodovini planiškega praznika ni zgodilo še nikoli. 

Svetovno prvenstvo v smučarskih poletih bi v Planici moralo potekati med 19. in 23. marcem.  | Foto: Vid Ponikvar Svetovno prvenstvo v smučarskih poletih bi v Planici moralo potekati med 19. in 23. marcem. Foto: Vid Ponikvar

Vse prireditve je do nadaljnjega danes odpovedal oziroma njihovo prestavitev na kasnejši datum napovedal tudi Cankarjev dom:

Pri vseh 12 primerih okužb gre ali za importiran primer ali za tesen stik katerega od okuženih

Po najnovejših podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji do zdaj potrjenih 12 primerov okužb s koronavirusom.

V petek zvečer je bilo uradno potrjenih osem primerov, danes pa je številka poskočila na 12. Eden od novih okuženih je 14 dni potoval po Italiji, med drugim je bil tudi v Benetkah. Pozitiven primer je bil tudi tesen stik osmega primera, zdravnika iz ZD Metlika. Okužena sta tudi slovenski državljan, ki je prišel iz Avstrije, in moški, ki je iz Španije potoval prek Italije skupaj z družino.
Po neuradnih podatkih, ki smo jih pridobili v uredništvu Siol.net, sta dve od oseb, šlo je za moškega in žensko, pri katerih so bile danes potrjene nove okužbe s koronavirusom, iz Slovenske Bistrice. Kljub vsem opozorilom in pozivom državljanom, naj k zdravniku v primeru suma na okužbo s koronavirusom pokličejo, sta zaradi vnetja bezgavk ene od oseb skupaj vstopili v zdravstveni dom v Slovenski Bistrici in obiskali dežurnega zdravnika. Ostale paciente je osebje na čakanje na preglede nato napotilo pred zdravstveni dom, kjer jih je zdravnik nato tudi pregledal. Okuženi osebi so medtem odpeljali v Maribor. Informacijo sicer še preverjamo.  | Foto: Google Street View Po neuradnih podatkih, ki smo jih pridobili v uredništvu Siol.net, sta dve od oseb, šlo je za moškega in žensko, pri katerih so bile danes potrjene nove okužbe s koronavirusom, iz Slovenske Bistrice. Kljub vsem opozorilom in pozivom državljanom, naj k zdravniku v primeru suma na okužbo s koronavirusom pokličejo, sta zaradi vnetja bezgavk ene od oseb skupaj vstopili v zdravstveni dom v Slovenski Bistrici in obiskali dežurnega zdravnika. Ostale paciente je osebje na čakanje na preglede nato napotilo pred zdravstveni dom, kjer jih je zdravnik nato tudi pregledal. Okuženi osebi so medtem odpeljali v Maribor. Informacijo sicer še preverjamo.  Foto: Google Street View

V petek potrjenih osem primerov

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je danes sporočila, da je v Sloveniji potrjenih 12 primerov okužb s koronavirusom. | Foto: STA , Direktorica NIJZ Nina Pirnat je danes sporočila, da je v Sloveniji potrjenih 12 primerov okužb s koronavirusom. Foto: STA , Včeraj smo poročali o treh primerih, gre za zdravnika oziroma delavce v zdravstvu. Okuženi so zakonca, ki sta zaposlena v UKC Maribor, in zdravnik iz ZD Metlika.

V Metliki so zaradi pozitivnega primera zaprli zdravstveni dom. Zdravnik je bolezenske znake opazil v četrtek, trenutno pa se zdravi na ljubljanski infekcijski kliniki. V zadnjih dneh se je iz tujine vrnil prek Italije, kjer imajo več kot 4.500 okuženih s koronavirusom.

Zdravnik imel stik z 12 stanovalci Doma starejših občanov Metlika

Okuženi zdravnik je ob delu v ZD Metlika delal tudi v domu za starejše, kjer je bil v stiku z 12 stanovalci Doma starejših občanov Metlika, poroča Delo. Kot je pojasnila direktorica Ivica Lozar, je bil v tesnem stiku s sestro, ki dela v ambulanti, s preostalim osebjem pa se je srečal na hodnikih in v sobah. Dom so v petek zaprli in izvajajo preventivne ukrepe v skladu z navodili NIJZ.

Sestro, ki je bila v tesnem stiku z obolelim zdravnikom, so že testirali, vendar rezultati še niso znani, za zdaj pa je v domači izolaciji, poroča RTV.

Za zaposlene veljajo navodila, da če opazijo respiratorne težave ali druge znake, o tem obvestijo svojega zdravnika. "Za odvzem brisa imamo na vstopni točki v splošni bolnišnici prioriteto. Tako je dogovorjeno z NIJZ," je zapisala direktorica Doma starejših občanov Metlika Ivica Lozar.

V novomeški bolnišnici strogi ukrepi, testirajo šest ljudi

V novomeški bolnišnici veljajo posebni ukrepi. | Foto: STA , V novomeški bolnišnici veljajo posebni ukrepi. Foto: STA , V Splošni bolnišnici Novo mesto so po tem, ko je bil pri njih okuženi zdravnik iz ZD Metlika, uvedli stroge ukrepe. Prepovedali so obiske in uvedli strog režim za bolnike. Šestim ljudem, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom in kažejo znake vnetja, so odvzeli bris, vendar so bili vsi testi negativni.

Pripravili so tudi poseben koridor, po katerem bolnike, ki na vratih pozvonijo, usmerijo na mesto, kjer jim bodo odvzeli bris, je dejal strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič.

Šarec: Obtožbe ne bodo pomagale

Obvestilo na spletni strani ZD Metlika | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Obvestilo na spletni strani ZD Metlika Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Zdravnik iz Metlike naj bi bil v stiku z najmanj 40 pacienti in 54 zaposlenimi, ki jih bodo testirali. Naprej so zdravnika, potem ko so potrdili okužbo s koronavirusom, z rešilnim avtomobilom odpeljali v novomeško bolnišnico. Tam bodo danes opravili večje število testiranj.

Kot je premier v odstopu Marjan Šarec zapisal na družbenem omrežju Twitter, je bilo ravnanje zdravnika iz ZD Metlika napačno in neodgovorno, vendar obtožbe ne bodo pomagale.

Zapis Doma starejših občanov Metlika na družbenem omrežju Facebook:

UKC Maribor
Novice Okuženi zdravnik iz Metlike v stiku z več kot 90 ljudmi. Zdravstveni dom zaprli. #video

Video: Planet TV iz dne 6. marec, ko je bilo potrjenih osem primerov.

Šabeder: Okuženi zdravniki najslabši mogoč scenarij

Oster zaradi zadnjih primerov je bil tudi minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je okuženega zdravnika opisal kot "najslabši mogoč scenarij". Poudaril je, da so se zdravstveni delavci okužili v tujini, ne med delom. Ob tem je minister pozval vse zdravniške organizacije in zdravnike, naj najprej poskrbijo za svojo varnost in preventivo, šele nato za zdravje pacientov. "Primeri, ki so se nam zgodili, se ne smejo ponoviti," je opozoril Šabeder.

Novice Sedem ključnih stvari o novem koronavirusu. Druga je še posebej pomembna. #video
Novice Če ste bili v stiku z okuženim, se javite pristojnim #infografika #video
Toskana. Siena.
Novice Turistične agencije: Obvestilo o potovanjih lahko pomeni stečaj vseh agencij

Seznam kontaktov, kjer je mogoče dobiti informacije

Nacionalni inštitut za javno zdravje
Na telefonski številki 031 646 617 je vsak dan med 9. in 17. uro na voljo epidemiolog za dodatne informacije, navodila in pojasnila.

Ministrstvo za zunanje zadeve
Na telefonskih številkah 01 478 6772 in 01 478 2305 je dosegljiva konzularna kontaktna točka, kjer lahko potniki dobijo informacije glede potovanj v tujino. Na spletnih straneh ministrstva lahko vsakdo v seznamu držav najde več informacij o ukrepih in nasvetih, ki veljajo za posamezno državo.

UKC Ljubljana
Za vprašanja glede koronavirusa sta na voljo telefonski številki 01 522 45 40 in 01 522 45 41.

UKC Maribor
Za vprašanja glede koronavirusa je na voljo telefonska številka 031 653 929, dosegljivi so vsak dan od 7. do 22. ure.

Splošna bolnišnica Celje
Za vprašanja glede koronavirusa je na voljo telefonska številka 03 423 30 79, dosegljivi so 24 ur na dan.

Splošna bolnišnica Jesenica
Bolniki, ki so naročeni na pregled in imajo povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje ali so bili v zadnjih desetih dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je potrjena epidemija koronavirusa, naj pokličejo na telefonsko številko 051 668 651 za nov datum pregleda.

Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Nova Gorica
Telefonska številka za nasvet je 05 330 1117.

Zdravstveni dom Nova Gorica
Za zdravstvene informacije v primeru suma na okužbo so na voljo telefonske številke 051 656 580 ali 051 656 558 od ponedeljka do petka med 8. in 20. uro za odrasle ter 051 656 509 med 8. in 15. uro za otroke.

Med konci tedna je prebivalcem na voljo urgenca v Splošni bolnišnici Dr. Franca Derganca na telefonski številki 05 330 11 17.

Zdravstveni dom Izola
Ob sumu na koronavirus naj bolniki pred obiskom pokličejo ambulanto izbranega zdravnika ali ambulanto nujne medicinske pomoči na telefonsko številko 05 663 5000.

Zdravstveni dom Slovenj Gradec
Dežurna telefonska številka za nasvet je 031 393 112.

Zdravstveni dom Velenje
Telefonska številka dežurne službe je 03 8995 445.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport 
Ob vprašanjih glede preventivnih ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, se lahko državljani in vsi deležniki s področja izobraževanja obrnejo na elektronski naslov vprasanja.mizs@gov.si.

 

Varuh opozarja pred stigmatizacijo ljudi z virusom

Situacije, kot je izbruh koronavirusa, vzbujajo med ljudmi nelagodje in strah, kar lahko privede do neljubih dogodkov, se zaveda varuh človekovih pravic Peter Svetina. Zato opozarja, da se ne sme zgoditi, da bodo posamezniki zaradi predsodkov, strahu ali napačnih predstav, deležni stigmatizacije in izločitve. STA

 

Ne spreglejte