Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 7. 2023,
7.01

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Tanja Fajon svet za nacionalno varnost Urška Klakočar Zupančič Robert Golob Nataša Pirc Musar

Sreda, 19. 7. 2023, 7.01

9 mesecev, 2 tedna

Svet za nacionalno varnost danes o pripravah na članstvo v VS ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Nataša Pirc Musar in Robert Golob | Po seji bodo izjavo za javnost podali premier Robert Golob, predsednica republike Nataša Pirc Musar ter ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. | Foto STA

Po seji bodo izjavo za javnost podali premier Robert Golob, predsednica republike Nataša Pirc Musar ter ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Foto: STA

Svet za nacionalno varnost se je danes seznanil s kriznimi situacijami, ki so na dnevnem redu Varnostnega sveta ZN in katerim se bo v času nestalnega članstva posvečala tudi Slovenija. Zavzel se je za to, da se Slovenija zlasti posveti podnebnim spremembam in vodni krizi, preprečevanju konfliktov ter zaščiti civilistov in najbolj ranljivih.

"Svet se je zavzel za to, da Slovenija svoje članstvo izkoristi predvsem za posvečanje podnebnim spremembam in vodni krizi, preprečevanju konfliktov ter zaščiti civilistov in najbolj ranljivih skupin, krepitvi vloge žensk in spoštovanju mednarodnega prava," je pojasnil državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost Andrej Benedejčič.

Slovenija si bo aktivno prizadevala za pravičen in trajnosten mir v Ukrajini, posebno pozornost pa bo posvečala tudi Zahodnemu Balkanu. Prav tako bo podpirala krepitev sodelovanja ZN z ostalimi mednarodnimi in regionalnimi organizacijami, je povedal po današnji razširjeni seji sveta.

Benedejčič: V VS ZN trenutno precejšnja polarizacija 

Benedejčič je opozoril, da je trenutno v VS ZN precejšnja polarizacija. Nestrinjanje med stalnimi članicami pa je označil kot priložnost za okrepljeno delo nestalnih članic. Ob tem je spomnil, da si tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres prizadeva za večjo interakcijo in vlogo z izvoljenimi članicami VS ZN, saj te omogočajo bolj normalno in nemoteno delovanje ZN.

"Svet se je zavzel tudi za varnostno ozaveščenost vseh vključenih v projekt nestalnega članstva, kot tudi za ustrezno protiobveščevalno zaščito in zagotovitev informacijske varnosti," je še dodal državni sekretar.

Seje sveta za nacionalno varnost so se danes udeležili predsednica republike Nataša Pirc Musar, predsednik vlade Robert Golob, zunanja ministrica Tanja Fajon in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Seje se je udeležil tudi podpredsednik največje opozicijske stranke SDS Aleš Hojs, barve opozicijske NSi pa je zastopal vodja poslanske skupine in podpredsednik stranke Janez Cigler Kralj.

Slovenija je bila junija v Generalni skupščini ZN izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024-2025.

svet za nacionalno varnost Andrej Benedejčič
Novice Svet za nacionalno varnost: Naši državljani niso bili ogroženi, veleposlaništvo v Moskvi normalno deluje naprej
Navijači v Rimu Borut Pahor
Novice Pahor: Arbitraža ni nikoli zastrupljala slovensko-hrvaških odnosov
Robert Golob
Novice Golob: Stroški intervencije bodo lahko povrnjeni že v naslednjih dneh
Nataša Pirc Musar
Novice Nataša Pirc Musar: Stalna pripravljenost mi zagotavlja mir v duši #video
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Mesto vsake države na Zahodnem Balkanu je v EU
Ne spreglejte