Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 7. 2023,
13.45

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

odnosi Hrvaška Slovenija arbitraža Robert Golob Borut Pahor

Ponedeljek, 17. 7. 2023, 13.45

9 mesecev, 2 tedna

Pahor: Arbitraža ni nikoli zastrupljala slovensko-hrvaških odnosov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Navijači v Rimu Borut Pahor | Po prepričanju Boruta Pahorja arbitraža ni nikoli zastrupljala odnosov med narodoma in državama. Če bi jih, Slovenija prav gotovo ne bi prižgala zelene luči za vstop Hrvaške v schengen, je dodal. | Foto Ana Kovač

Po prepričanju Boruta Pahorja arbitraža ni nikoli zastrupljala odnosov med narodoma in državama. Če bi jih, Slovenija prav gotovo ne bi prižgala zelene luči za vstop Hrvaške v schengen, je dodal.

Foto: Ana Kovač

Arbitraža ni nikoli zastrupljala odnosov med Slovenijo in Hrvaško, temveč je, prav nasprotno, omogočala vsestransko odlične odnose, je danes na Facebooku zapisal bivši predsednik Borut Pahor. S tem se je odzval na izjavo premierja Roberta Goloba med petkovim obiskom v Zagrebu.

Golob je dejal, da je vprašanje arbitraže zastrupljalo odnose med državama, ter napovedal, da bodo arbitraži, ki ji je Slovenija sicer neomajno zavezana, pustili čas in jo umaknili iz dnevne politike. "Arbitražo je treba implementirati in uresničiti, vendar pri tem ni časovnega pritiska, pomembno je, da to temo, ki je tako zastrupljala odnose med državama, umaknemo iz dnevne politike," je dejal.

"Z razsodbo arbitražnega sodišča je meja določena in obvezuje obe strani"

Pahor, ki je leta 2009 še kot slovenski premier sklenil arbitražni sporazum s Hrvaško, je danes v zapisu na Facebooku poudaril, da sklenitev sporazuma ni samo omogočila rešitve vprašanja meje po mirni poti in vstopa Hrvaške v EU, temveč je po 18 letih večjih in manjših varnostnih incidentov odprla novo, prijateljsko poglavje v odnosih med sosednjima državama.

Poudaril je, da je meja med državama z razsodbo arbitražnega sodišča določena in obvezuje obe strani. "Dejstvo, da meja zaradi odklonilnega stališča Hrvaške še ni označena, tega ne spreminja. Ko je Hrvaška enostransko odstopila od spoštovanja arbitražnega sporazuma, Slovenija ni zaostrila odnosov. To odločitev štejem za eno najzrelejših v naši zunanji politiki," je dodal.

Pahor meni, da arbitraža ni nikoli zastrupljala odnosov med Slovenijo in Hrvaško

Po njegovem prepričanju arbitraža ni nikoli zastrupljala odnosov med narodoma in državama. Če bi jih, Slovenija prav gotovo ne bi prižgala zelene luči za vstop Hrvaške v schengen, je dodal.

Po mnenju bivšega predsednika ni treba, da se ob uradnih obiskih visokih slovenskih političnih predstavnikov o usodi arbitraže veliko govori. "Lahko pa se razume narobe, če se reče, da je arbitraža umaknjena z dnevnega reda. Slovenija mora zlasti ob uradnih obiskih vztrajati pri stališču, da je mejno vprašanje rešeno. Ker je," je zapisal.

Celoten Pahorjev zapis si lahko preberete spodaj:

Preberite še:

Luka Pahor
Novice Sin Boruta Pahorja naj bi se zaposlil na ministrstvu za zunanje zadeve
Robert Golob in Andrej Plenković
Novice Golob pri Plenkoviću: Arbitražo bomo umaknili iz dnevne politike
Ne spreglejte