Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 7. 2023,
6.36

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

migracije energetika Hrvaška Slovenija obisk Robert Golob

Petek, 14. 7. 2023, 6.36

9 mesecev, 3 tedne

Golob pri Plenkoviću: Arbitražo bomo umaknili iz dnevne politike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
Robert Golob in Andrej Plenković | Gre za tretje srečanje aktualnih predsednikov vlad, ki sta se nazadnje srečala konec marca na Brdu pri Kranju. | Foto Vlada RS / Twitter

Gre za tretje srečanje aktualnih predsednikov vlad, ki sta se nazadnje srečala konec marca na Brdu pri Kranju.

Foto: Vlada RS / Twitter

Premier Robert Golob se je na prvem uradnem obisku na Hrvaškem srečal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Nastopil je čas, ko lahko Slovenija in Hrvaška skupaj dosežeta več, kot bi dosegli posamezno, je danes po pogovorih s hrvaškim kolegom poudaril premier Golob. Arbitraži, ki ji je Slovenija neomajno zavezana, bomo dali čas in jo umaknili iz dnevne politike, je dejal.

"Mislim, da je prijateljstvo naših dveh narodov nekaj, o čemer nam ni treba govoriti, se pa vedno znova pokaže takrat, ko imamo priložnost," je ob uradnem obisku dejal predsednik vlade Robert Golob in čestital Hrvaški za sprejem v schengensko območje in za uvedbo evra. 

"Imamo samo eno temo, ki nas je v preteklosti razdvajala, tj. arbitraža. Slovenija ji je zavezana, a ji bomo pustili čas in jo umaknili iz dnevne politike. Brez časovnega pritiska in v prijateljskem duhu se včasih najdejo rešitve," je dejal Golob. 

"Verjamem, da bomo s tem, ko bomo gledali v prihodnost, iskali projekte, s katerimi lahko pomagamo prebivalcem na obeh straneh meje, razbremenili tudi teme, ki so bile v preteklosti nerešljive", in jih rešili enkrat v prihodnosti, je na skupni novinarski konferenci poudaril Golob.

"Arbitražo je treba implementirati in uresničiti, vendar pri tem ni časovnega pritiska, pomembno je, da to temo, ki je tako zastrupljala odnose med državama, umaknemo iz dnevne politike," je prepričan. "V prijateljskem duhu se včasih najde rešitev tudi takrat, ko je ne pričakuješ, ko se pogovarjaš spoštljivo in kulturno," je dodal Golob. Plenković pa je dejal, da bi bil dober znak dobre volje prenehanje izdajanja kazni ribičem iz ene in druge države.

Državi se bosta po napovedih obeh premierjev zdaj še bolj posvetili skupnim aktivnostim. Med drugim sta napovedala skupno delovanje na mednarodnem področju v obojestransko korist.

Golob in Plenković podpisala dva sporazuma

Hrvaški in slovenski premier sta poudarila prijateljsko ozračje srečanja, v okviru katerega sta bila podpisana tudi solidarnostni sporazum o oskrbi s plinom in sporazum o čezmejnem sodelovanju pri nudenju nujne medicinske pomoči in bolnišničnega zdravljenja. Ta bo omogočil dostop do storitev v izolski bolnišnici tudi prebivalcem severnega dela hrvaške Istre.

Osrednje teme pogovorov so bile poleg sodelovanja na področju energetike in gospodarstva tudi migracije. Golob je pozdravil odločitev, da bo Frontex na Hrvaško napotil šest strokovnjakov, in poudaril, da bi se pri vprašanju nezakonitih migracij Frontex moral bolj angažirati na vsej zahodnobalkanski poti.

S Plenkovićem sta govorila tudi o morebitnem sodelovanju med državama pri nadaljnji rabi jedrske energije in projektu nove nuklearke v Krškem. Slovenska stran je hrvaški predstavila zadnje aktivnosti in podrobnosti o pripravi projekta. Plenković je zatrdil, da bodo te informacije podrobno preučili in se k temu vrnili v nadaljnjih pogovorih. Golob pa je vse deležnike na Hrvaškem, tudi podjetja, pozval k razmisleku o sodelovanju pri projektu.

Sporazum, ki sta ga danes podpisala minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer in hrvaški gospodarski minister Davor Filipović, ureja tehnične, pravne in finančne podlage za izvajanje solidarnostnega mehanizma med državami članicami EU za pomoč pri dobavi plina zaščitenim odjemalcem.

Goloba v Zagrebu poleg ministra za energetiko spremlja tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. V Zagrebu se bo danes sestal še s predsednikom države in sabora Zoranom Milanovićem in Gordanom Jandrokovićem.

Gre za tretje srečanje aktualnih predsednikov vlad, ki sta se nazadnje srečala konec marca na Brdu pri Kranju.

migranti Velika Kladuša
Novice Pred srečanjem v Zagrebu: število nezakonitih prehodov meje s Hrvaško eksplodiralo
Splošna bolnišnica Izola
Novice Izolska bolnišnica bo nujno medicinsko pomoč zagotavljala celotni Istri, tudi hrvaški
Robert Golob in Sauli Niinistö
Novice Ali bo Slovenija spet kupila finske patrie?
Robert Golob
Novice Golob najostreje obsoja napade na policistke in policiste
Ne spreglejte