Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 7. 2023,
15.52

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

neurje Cerkno toča

Petek, 14. 7. 2023, 15.52

9 mesecev, 2 tedna

Golob: Stroški intervencije bodo lahko povrnjeni že v naslednjih dneh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Robert Golob | Golob je domačinom obljubil, da vlada nanje ne bo pozabila.  | Foto STA

Golob je domačinom obljubil, da vlada nanje ne bo pozabila.

Foto: STA

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved in poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan sta si v Posavju ogledala škodo po četrtkovi ujmi. Medved je ob tem občinam, ki jih je prizadela ujma, obljubil hitro pomoč države. Ta bo najprej pokrila stroške intervencij. Škoda bo sicer večja kot ob spomladanski ujmi, je ocenil Medved. Posledice neurij v vaseh Orehovec in Pišece v občini Brežice si je danes ogledal tudi premier Robert Golob. 

Predsednik vlade Robert Golob si je danes popoldne ogledal posledice neurij v vaseh Orehovec in Pišece v občini Brežice. Po pogovoru z lokalnimi prebivalci in županom Ivanom Molanom je poudaril, da je treba narediti dvojno oceno škode na kmetijskih zemljiščih, in sicer neposredne škode na letošnjem pridelku in škode, ki bo terjala obnovitev nasadov in vinogradov. Opozoril je, da so mehanizmi za povračilo tovrstnih stroškov, žal, dolgotrajni. Predsednik vlade pa je ob tem zagotovil, da bodo lahko stroški intervencije povrnjeni že v naslednjih tednih.

Golob je v izjavi za medije in v pogovoru z domačini, ki jih je prizadelo četrtkovo neurje, dejal, da je prav, da je na lastne oči videl posledice ujme, da lažje razume, kako ukrepati. Tako je poudaril, da je treba opraviti dvojno oceno škode na kmetijskih zemljiščih, in sicer oceno neposredne škode na letošnjem pridelku in oceno škode, ki bo terjala obnovitev nasadov in vinogradov.

Za prvo bodo stroški intervencije povrnjeni že v naslednjih tednih, saj so mehanizmi tu hitrejši, pri drugi pa žal dolgotrajnejši. "Danes smo videli, da so najverjetneje poškodovane tudi rastline, in na tem področju so žal za zdaj mehanizmi precej počasni. Lani sem bil optimist v času suše in sem mislil, da se da po redni poti hitro priti do povračila škode. A ne drži. Ko smo šli po redni poti, je trajalo do marca ali aprila, da smo lahko izplačali škodo," je spomnil.

Je pa domačinom obljubil, da bodo poskušali najti način, kako jim priti hitreje naproti s pomočjo. Morda bi lahko pomagalo tudi dejstvo, da gre zaradi ozkega pasu, v katerem je nastala škoda, za posamezne prizadete kmetije. "Tako da bo mogoče to eden od kriterijev, ki bodo pomagali, da lahko gremo hitreje naprej," je dejal, čeprav je priznal, da jasnih odgovorov o tem, kako hitro do pomoči, še nima.

Zlasti pa je domačinom obljubil, da vlada nanje ne bo pozabila in da ne bodo le številka na papirju.

Medved: Škoda je od območja do območja različna 

Po Medvedovi oceni je škoda po neurju, ki je v četrtek v dveh valih prizadelo Slovenijo, od območja do območja različna. V Brežicah je v glavnem uničen pridelek na kmetijskih površinah, v Krškem je uničenih več sto objektov in neznano število avtomobilov. Podobno kot v Krškem je bilo v Prekmurju, na Koroškem in Savinjskem je težave povzročal veter, v Cerknem poplave. "Če potegnemo skupni imenovalec za vse, bo škoda zelo, zelo velika," je dejal.

Namen države je po njegovih besedah prizadetim občinam čim prej pomagati, v prvi vrsti nameravajo pokriti stroške intervencij, kar so prvič naredili že ob majskih ujmah v severovzhodni Sloveniji. Iz uprave za zaščito in reševanje so občinam, ki so kakorkoli prizadete, tako že poslali pozive, da omenjene stroške čim prej ocenijo, nato pa bodo naredili vse, da se čim prej pripravi vse potrebno za njihovo odobritev na vladi, je povedal. V nadaljevanju bo po besedah državnega sekretarja sledil še poziv za oceno škode za sanacijo prizadetih območij.

Ocenil je, da bo škoda tokrat presegla škodo, ki je nastala ob spomladanski ujmi na severovzhodu države in je bila ocenjena na okoli pet milijonov evrov. "V tokratnem primeru lahko že zdaj govorimo o bistveno, bistveno večji škodi," je dejal.

Ponudili so tudi pomoč Slovenske vojske 

Povedal je, da so vsem prizadetim občinam že ponudili pomoč, vključno z občino Cerkno, kjer je prišlo do obilnih poplav. Omenjeni občini so ponudili tudi pomoč Slovenske vojske, a so jim za zdaj zagotovili, da zmorejo tudi brez nje. Enako so pomoč vojske ponudili drugim občinam, je dejal.

Posebej je izpostavil, da namerava država priskočiti na pomoč tako, da bo namesto občin plačala stroške intervencije gasilcem iz drugih občin, ki so priskočili na pomoč. Prej so namreč praviloma te stroške plačale občine same, po lanski spremembi zakonodaje pa lahko ob aktivaciji državnega načrta ali na predlog poveljnika republiškega štaba civilne zaščite te stroške pokrije država. Šestan je ob tem potrdil, da bo takšen predlog podal, ob tem pa pričakuje hiter odziv občin.

Medveda in Šestana je ob obisku v Krškem spremljal krški župan Janez Kerin. Ta je ocenil, da je v Krškem toča, ki je dosegla tudi do 12 centimetrov premera, povzročila precejšnjo škodo. Poškodovanih je bilo okoli 200 objektov, predvsem v starem mestnem jedru Krškega, naseljih Gora, Cesta, Dunaj, Stari Grad, Brestanica, Senovo, Spodnji Stari Grad, Libna in Zdole. Poškodovanih je bilo tudi veliko avtomobilov.

V vinogradih in sadovnjakih uničen celoten pridelek

Kakšna je višina škode, bodo po njegovih besedah ugotavljale komisije. Ocenjujejo, da je toča v vinogradih, sadovnjakih in vrtovih, kjer ni bilo zaščitnih ponjav, uničila celoten pridelek, medtem ko je na poljščinah škoda 90-odstotna.

Na klicni center so sicer v času neurja in pozneje prejeli več kot 200 klicev, na katere se je odzvalo 95 gasilcev z 20 vozili. Pri tem je župan izrazil zadovoljstvo, da se nihče od tistih, ki so sodelovali v intervenciji, ni poškodoval.

Ob ujmi se je na Twitterju oglasila tudi vlada. Na uradnem profilu na Twitterju so zapisali, da predsednik vlade Robert Golob spremlja delo služb, ki pomagajo prizadetim v neurjih. Ob tem so navedli Golobovo ugotovitev, da gre za veliko naravno nesrečo, kjer bo potrebna tudi pomoč države. Golob se je tudi zahvalil vsem, ki so sodelovali v intervencijah in pri odpravljanju posledic ujme.

V soboto se bo Medved dobil še z županom Cerknega.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je danes obiskal v četrtkovem neurju poškodovane šole v Pomurju. V izjavi za medije je dejal, da je najprej treba oceniti nastalo škodo, potem pa bodo šole in ministrstvo našli rešitev. "Šole morajo biti v navezi z našim ministrstvom, da bomo pristopili k pomoči, kolikor se bo dalo," je povedal.
neurje, Slovenija
Novice Česa takega ne pomnijo. Silovite nevihte tudi danes. #video #foto
bolnica Franja, neurje 13072023
Novice Franja v letošnji sezoni najverjetneje ne bo več sprejemala turistov #foto
Vročina poletje kopalke
Novice Ponekod že izmerili 35 stopinj Celzija, na Hrvaškem izdali rdeče opozorilo #video
Ne spreglejte