Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 7. 2023,
6.14

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

opozorilo vreme nevihta neurje

Četrtek, 13. 7. 2023, 6.14

9 mesecev, 2 tedna

Česa takega ne pomnijo. Silovite nevihte tudi danes. #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Po podatkih agencije za okolje se bodo danes plohe in nevihte pojavljale nad vso Slovenijo, mogoča bodo krajevna neurja, zato so razglasili oranžno opozorilo. Močne nalive bosta ponekod spremljala tudi toča in močan veter. Vremenoslovci ne izključujejo niti udarov strel, ki lahko zanetijo požare. Opozarjajo tudi na možnost poplav na hudourniških vodotokih. O nevihtah so na družbenih omrežjih poročali že ponoči. 

Zaradi potencialno močnih neurij so pri Arso (Agencija RS za okolje) malo po 12. uri spustili še en meteorološki balon. Podatki izredne radiosondaže bodo na voljo okoli 14. ure, so objavili v videoposnetku na Twitterju. 

V četrtek nevarnost zemeljskih plazov
Po podatkih geološkega zavoda bo v četrtek zaradi napovedanih povečanih padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v severnem delu Slovenije, lahko pa se pojavijo tudi v drugih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode.

Najmočnejši sunki vetra v nočnem neurju ponekod presegli sto kilometrov na uro

Močno neurje je zjutraj prečkalo severni del Slovenije, najmočnejši sunki vetra so ponekod presegli sto kilometrov na uro. Ozračje se še ni povsem umirilo, danes popoldne meteorologi pričakujejo intenziviranje nevihtnega dogajanja, oranžno opozorilo pred možnostjo neviht je izdano do večera, je pojasnil dežurni meteorolog na Arsu Brane Gregorčič.

V drugi polovici noči in proti jutru je pas neurja z močnimi sunki vetra, nalivi in ponekod tudi točo prešel Slovenijo od severozahoda proti severovzhodu. Po dosedanjih podatkih centra za obveščanje je najhuje v Pomurju, o zalitih objektih, veliko podrtih drevesih in izpadih elektrike pa poročajo še z Gorenjske, Koroške, Štajerske in Primorske.

Na Bohinjskem v neurju poškodovani dve osebi

Med huje prizadetimi območji na Gorenjskem je Bohinj. Kot je povedal bohinjski župan Jože Sodja, že dolgo vsaj na določenih območjih občine ne pomnijo take ujme. Najhuje je bilo v vasi Kamnje, kjer je silovit veter odkrival strehe, podiral kozolce, prevrnil je tudi tovornjak.

Po celotni bohinjski občini je veter polomil tudi precej drevja. Poveljnik gasilskega poveljstva Bohinj Silvo Režek je pojasnil, da se je najhujša nesreča zgodila na območju soteske, kjer je nekaj pred 3. uro zjutraj drevo padlo na šotor in avtomobil francoske družine, ki je na črno kampirala v gozdu v okolici Nomenja. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, sta bili dve osebi lahko telesno poškodovani. Poškodovana sta bila moški, ki je bil v šotoru, in ženska, ki je bila v avtomobilu. Trije otroci, ki so bili v avtomobilu, niso bili poškodovani. Na kraju jim je pomoč nudilo zdravstveno osebje in moškega ter žensko prepeljalo v Splošno bolnišnico Jesenice. Policisti pa zbirajo obvestila in vodijo postopek.

Na območju Bohinja je sicer danes aktiviranih 11 prostovoljnih gasilcih društev. Že od sredine noči je na delu več kot 80 gasilcev. Poveljnik štaba Civilne zaščite Občine Bohinj Dušan Pfeifer je povedal, da pomagajo tudi zasebniki z dvigali, na terenu so tudi zaposleni režijskega obrata, Gozdno gospodarstvo Bled pa skrbi za odstranjevanje podrtih dreves. To poteka tudi na območju Ribčevega laza pod Skalco, kjer prosijo ljudi, naj se zaradi varnosti umaknejo z območja. Zaradi varnosti so tudi na določenih delih bohinjskih kampov umaknili turiste na varnejše lokacije. V samih kampih sicer večjih težav neurje ni povzročilo.

Tako pa je bilo na Bledu, nevihta z močnimi sunki vetra in močnim nalivom: 

Veter je ponoči podiral drevje na večjem delu Gorenjske. Na območju Naklega je neurje uničilo tabor na sotočju Tržiške Bistrice in Save. 

Gasilci so poskrbeli za evakuacijo otrok iz tabora, nadaljujejo sanacijo in odstranjevanje dreves.

Številne gasilske enote so na delu tudi drugod. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bilo na območju občine Cerklje na Gorenjskem v neurju podrtih več dreves, zaprtih lokalnih cest in poškodovanih objektov. Več dreves je veter podrl tudi na območju radovljiške občine.

Prav tako je veter drevesa podiral na območju kranjske mestne občine, kjer je odkritih tudi nekaj streh na objektih. Na območju Šenčurja je veter odkril streho na gospodarskem objektu, zalilo pa je tudi podvoz pod avtocesto. Nekaj težav je neurje na Gorenjskem povzročilo tudi pri oskrbi z električno energijo.

Izpad elektrike in popolne zapore državnih cest 

Po zadnjih podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste so zaradi posledic neurja popolnoma zaprte državne ceste na Koroškem, in sicer Dravograd–Bukovje–Trbonje, Radlje ob Dravi–Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec–Pungart in Kotlje–Slovenj Gradec.

Na območju Elektra Maribor je zaradi močnih neviht okoli 4.30 brez oskrbe z električno energijo ostalo 50 tisoč odjemalcev, sodelavci elektro podjetja pa so s preklopitvami do jutra to število že zmanjšali.

Ob 7.20 je bilo tako brez napajanja še 41 tisoč odjemalcev, in sicer največ na območju Ptuja, Dornave, Lenarta, Ljutomera, Mačkovcev, Grada, Otovcev, Murske Sobote, Gaberja, Sela, Puconcev, Podvelke, Radencev, Vidma, Apač, Črncev, Zamarkove, Presike, Ruš, Limbuša, Selnice, Kamnice, Sladkega Vrha in Kungote, so na svoji spletni strani zapisali pri Elektru Maribor, poroča STA.

Podobne težave so tudi na območju, ki ga pokriva Elektro Celje. Ob 7.30 uri je bilo brez električne energije 5.364 odjemalcev od širšega območja Celja, do Logarske doline in na Koroškem. Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, ki se trudijo čim prej odpraviti okvare na daljnovodih, so zapisali pri Elektru Celje.

V obeh družbah odjemalce prosijo za razumevanje, saj je pri odpravljanju okvar varnost zaposlenih na prvem mestu, odjemalci pa naj ravnajo z napravami z ustrezno previdnostjo in kot da so pod napetostjo, opozarjajo.

Na Koroškem orkanski veter podiral in ruval drevesa

Neurje z orkanskim vetrom je danes zjutraj prizadelo celotno Koroško. Veliko dreves se je podrlo na ceste, električne vode, tudi na objekte in avtomobile. Po dosedanjih podatkih slovenjgraškega regijskega centra za obveščanje v ujmi ni bil nihče poškodovan. Veter je med drugim odkril streho gospodarskega objekta na Muti in cerkev sv. Petra na Kronski gori.

Zaradi podrtih dreves so bile zaprte nekatere lokalne in državne ceste, na več območjih je bila prekinjena dobava električne energije. Pristojne službe so na terenu že več ur in odstranjujejo posledice, je za STA povedala vodja slovenjgraškega regijskega centra za obveščanje Nada Jeseničnik Krajnc. Pričakuje, da bodo čez dan dobili še več podatkov o posledicah ujme v regiji.

Avtor: PGD Radlje | Foto: Avtor: PGD Radlje

Aktivirani so gasilci, delavci podjetja Voc Celje in komunalnih služb, elektro podjetja in druge službe ter prostovoljci, v občini Muta so aktivirali tudi štab civilne zaščite.

Tam je med drugim orkanski veter podrl veliko drevja na območju industrijske cone, kjer že več ur poteka odstranjevanje velikih dreves, ki so se podrla na ceste. V industrijski coni je na gospodarskem objektu tudi odkrilo streho, odkrilo je tudi nekaj drugih streh na objektih, je za STA povedala županja Občine Muta Angelca Mrak.

Orkanski veter je veliko škode povzročil tudi v drugih delih občine, trenutno je zaprta tudi cesta na Sv. Primož. V občini Muta v petek pričakujejo študente delovne brigade, za katere imajo po besedah županje že določena delovišča, pričakuje pa, da jim bodo pomagali tudi pri odstranjevanju posledic neurja.

V Vipavski dolini toča poškodovala sadno drevje

V srednji in spodnji Vipavski dolini je danes klestila toča. Ta je poškodovala predvsem sadno drevje, ki je imelo na vejah že plodove. Najbolj so poškodbe vidne na breskvah, ki trenutno dozorevajo, in so tudi v fazi obiranja, je za STA povedala specialistka za sadjarstvo v Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica Sara Spačal Dovžak.

Dejala je tudi, da o oceni škode še ne more govoriti, ker se bo ta pokazala šele v naslednjih dneh. Sadjarjem pa svetuje, da poškodovano sadno drevje čim prej poškropijo z uporabo bakra za celjenje povzročenih ran in da uporabijo biostimulatorje za krepitev rastlin ter sredstva proti gnitju.

Na vprašanje, koliko površin s sadnim drevjem je prizadela toča, je specialistka odgovorila, da podrobnih ocen še ne bi rada dajala, in poudarila, da sta bili prizadeti spodnja in srednja Vipavska dolina.

Na previdnost opozarjajo tudi pri policiji 

"Okrog 4. ure se je nad Pomurjem razbesnelo neurje z močnim vetrom in dežjem. Odkritih je bilo več streh na stanovanjskih in poslovnih objektih, podrta so drevesa, poškodovana je infrastruktura, ceste so na določenih odsekih slabo prevozne. Udeležence v prometu pozivamo na posebno previdnost in strpnost," so sporočili s policijske uprave Murska Sobota.

Vremenska fronta z močnim neurjem, ki je danes v jutranjih urah prešla od severozahoda proti severovzhodu Slovenije, je po podatkih do 6. ure najbolj prizadela Pomurje. V povezavi s tem je bilo zabeleženih skupno 362 dogodkov, od tega na območjih regijskih centrov za obveščanje Murska Sobota (111), Maribor (90), Celje (59), Kranj (51), Slovenj Gradec (35), Nova Gorica (11), Ptuj (3) ter Ljubljana in Trbovlje po en dogodek, kažejo trenutni podatki uprave za zaščito in reševanje.

Močan veter je podrl večje število dreves, nekaj jih je padlo na osebna vozila, objekte, elektrodistribucijske vode, zaradi česar je nastal en požar in je bilo nekaj prekinitev dobave električne energije. Odkrilo in poškodovalo je več ostrešij objektov. Zabeleželi so tudi primere poškodb objektov zaradi toče. Meteorna voda je zalila nekaj kleti objektov. Na terenu je aktiviranih 157 gasilskih enot, od tega pet poklicnih. Intervencije še potekajo, so še sporočili z uprave.

Vremenoslovci napovedujejo, da lahko tudi čez dan pričakujemo pooblačitev in močnejše krajevne nevihte predvsem na severu in zahodu države.

Čez dan se bodo plohe in nevihte postopno razširile nad vso Slovenijo, mogoča bodo tudi krajevna neurja po celotni državi. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22 stopinj Celzija, najvišje dnevne od 23 do 28 stopinj, na jugovzhodu ter na Primorskem pa do 32 stopinj. Za južni del države je razglašeno oranžno opozorilo zaradi toplotne obremenitve.

Če nas preseneti slabo vreme, svetujejo, da počakamo na varnem mestu v zgradbi oziroma na prostem poiščemo zavetje v zgradbah ali vozilu. Odsvetujejo zadrževanje v bližini hudourniških vodotokov in parkiranje pod drevesi. Poudarjajo, da se med nevihto ni priporočljivo zadrževati pod drevesi ali daljnovodi zaradi udara strele, ki je lahko smrtno nevaren.

Konec tedna lahko spet pričakujemo sončno vreme in visoke temperature, še napovedujejo na agenciji za okolje.

Vreme
Novice Tudi za danes napovedane silovite nevihte
Vročina poletje kopalke
Novice Ponekod že izmerili 35 stopinj Celzija, na Hrvaškem izdali rdeče opozorilo #video
nevihta
Novice Izračuni se uresničujejo: ta del države lahko zajame nov pas neviht #foto
Ne spreglejte