Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2023,
6.09

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,74

Natisni članek

Slovenija vreme nevihta

Sreda, 12. 7. 2023, 6.09

9 mesecev, 2 tedna

Izračuni se uresničujejo: ta del države lahko zajame nov pas neviht #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,74
nevihta | Vrhnika. Avtorica fotografije je Nataša Videnović. | Foto Neurje.si

Vrhnika. Avtorica fotografije je Nataša Videnović.

Foto: Neurje.si

"Za zdaj se napoved nekaterih meteoroloških izračunov uresničuje. Zahodni oz. severozahodni del države bo v roku pol ure zajel nov močan pas neviht. Nevihto lahko poleg nalivov spremlja močan veter oz. piš," so objavili na Neurje.si. Že navsezgodaj zjutraj so Slovenijo zajele krajevne nevihte, sunki vetra so ponekod presegli tudi sto kilometrov na uro. Na terenu so še vedno številne intervencijske ekipe. 

Ponekod je prekinjena tudi oskrba z električno energijo. O prekinitvah oskrbe z elektriko zaradi pretrganih daljnovodov poročajo iz Dolenjske, Notranjske in Primorske. Brez elektrike je še 870 odjemalcev.



Na Neurje.si so že zgodaj dopoldne napovedali možnost prihoda nove nevihtne linije, ki bi nas lahko predvidoma dosegla okoli 12. ure. 

Nevihtni sistem, ki je zgodaj zjutraj iz italijanske smeri dosegel naše kraje, je že oddrvel prek Slovenije, so pred tem poročali na Neurje.si. Gre za večji (MCS) sistem, ki se je razvil med Franciji in Švico ter nato pot nadaljeval prek severne Italije do nas. "Pri takem pasu neviht je večinoma govora o silovitem vetrovnem pišu (tudi več kot 100 kilometrov na uro) ter močnejših nalivih, toča pa je malo verjetna, čeprav je v okolici Bleda spet klestila, kot posledica nevihte, ki se je ob sistemu odcepila vzhodneje," so pisali.

Čas prihoda in razvoja takih sistemov je zelo težko oceniti, pa tudi napovedati, saj na to vpliva več dejavnikov, večina meteoroloških modelov pa prikazuje različne vrednosti, kar je še eden od razlogov za netočnost, še pišejo me drugim.

"Močan veter, dež in grmenje - Dolenja vas." "Trenutno precej piha veter, Oplotnica na Štajerskem. "V Ljubljani nevihta. Čeprav se mi zdi, da gre že mimo." "Dravograd in Ravne, nekaj se kuha." "Ilirska Bistrica, nevihta." To je le nekaj odzivov, ki so jih na družbenem omrežju Neurje.si na Facebooku objavili uporabniki. 

Podrta drevesa, odkrite strehe in poplavljeni domovi  

Intervencije so zaradi neurja po vsej Sloveniji.

Občino Bloke je zajelo neurje z močnim vetrom, ki je v Novi vasi podrlo staro lipo in električne vodnike. Gasilci PGD Nova vas so drevo odstranili.

Občino Cerknica je zajelo neurje z močnim vetrom, ki je podrlo več dreves in odkrilo dve strehi. Na Rakeku je strela, ki je udarila v bližnje drevo, poškodovala objekt, v Cerknici pa je Cerkniščica poplavila gasilski dom. Posredujejo gasilci PGD Cerknica, Rakek, Grahovo in Dolenje Jezero, delavci Cestnega podjetja Gorica in CGP Novo mesto, poročajo s centra za obveščanje pri upravi za zaščito in reševanje.

V Dolenjskih Toplicah se je ob 6.02 zaradi močnega vetra pretrgal daljnovod, posledično je bila na območju občine Dolenjske Toplice prekinjena oskrba prebivalcev z električno energijo.

Občino Loška dolina je zajelo neurje z močnim vetrom, ki je podrlo več dreves in odkrilo dve strehi. Posredujejo gasilci PGD Iga vas, Babno Polje in Stari trg.

Ob 6.35 je v naselju Bojanja vas v občini Metlika podrto drevje oviralo promet. Drevo so odstranili delavci komunalnega podjetja.

Močan veter je na Sv. Jerneju nad Muto podrl drevo na streho objekta. Posredujejo gasilci PGD Muta. V današnjem neurju je veter podrl več dreves na cesto v Ožbaltu.

Tudi občino Pivka je zajelo neurje z močnim vetrom. Podrta so bila drevesa na cesti proti Slovenski vasi in prek Vremščice. V naselju Trnje ja podrlo električne vodnike, na cesti pri Bujah pa je bilo kamenje po cestišču. V naselju Drskovče je odkrilo streho na gospodarskem objektu. Posredovali so gasilci PGD Košana, Pivka, Zagorje in delavci Cestnega podjetja Koper.

Ob 5.43 ja na Volaričevi ulici v Postojni meteorna voda poplavila stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Postojna so posesali vodo in pomagali krovcem pri prekrivanju ostrešja s folijo. V naselju Ponikve pri Studencu je razkrilo del strehe na starejši stanovanjski hiši. Ob 6.14 je v naselju Vejar v občini Trebnje močan veter razkril kovinsko streho na objektu. Gasilci PGD Trebnje so streho pokrili s folijo in jo obtežili. Ob 6.44 je na cesti Zbure-Škocjan v občini Škocjan podrto drevje oviralo promet. Drevo so odstranili delavci cestnega podjetja.

Zaradi neurja obtičali pohodnici

Letalska policijska enota je s kamniškimi gorskimi reševalci danes že zgodaj zjutraj reševala dve obnemogli pohodnici, ki sta zaradi hudega nočnega neurja obtičali na območju Malih podov ob Turski gori.

Letalska policijska enota na delu. | Foto: PU Ljubljana Letalska policijska enota na delu. Foto: PU Ljubljana

S ciljem, da prideta na goro, sta turo ponoči začeli v Logarski dolini. Nekaj pred peto uro zjutraj pa ju je zajelo hudo neurje, ki se je razbesnelo nad Slovenijo. Nevihte so bile sicer napovedane.  Policijski helikopter je obe nepoškodovani v zahtevnih vremenskih razmerah prepeljal v dolino. Reševanje je oteževal veter.

Radarska slika padavin ob 4.25 | Foto: meteo/Arso/gov.si Radarska slika padavin ob 4.25 Foto: meteo/Arso/gov.si

Na Ciklon.si opozarjajo, da bo do jutri zvečer podobnih nevihtnih sistemov z zelo hitrim in krajevno burnim prehodom v bližini Slovenije in tudi po Sloveniji občasno še nekaj.

Vreme se bo čez dan sicer umirilo. Po dopoldanski oblačnosti bo čez dan večinoma sončno, pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 35 stopinj Celzija.

Pri Arsu opozarjajo na veliko toplotno obremenitev, ki bo izrazita sredi dneva in popoldne po nižinah. 

Zaradi močnih neviht je ponekod po Sloveniji tudi oviran promet. "Prilagodite hitrost in povečajte varnostno razdaljo," svetujejo na promet.si.

Vročina poletje kopalke
Novice Ponekod že izmerili 35 stopinj Celzija, na Hrvaškem izdali rdeče opozorilo #video
Neurje
Novice Veter odkril gimnazijo, plaz delno zasul avtobus
toča Radovljica
Novice Katastrofa na Gorenjskem: Takšne toče ne pomnijo #video
Toča, neurje
Novice Popoldanska neurja povzročila znatno škodo #video
Neurje
Novice Petkovo neurje: zabeleženih 180 dogodkov, na terenu 110 gasilskih enot
Toča
Novice Neurje v Solčavi usodno za voznika avtomobila. Jutri novo poslabšanje vremena.

Ne spreglejte