Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2024,
8.56

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

oškodovanci notar zaslišanje sojenje Rok Snežič

Sreda, 6. 3. 2024, 8.56

1 mesec, 3 tedne

Sojenje Roku Snežiču: zaslišali so notarki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Rok Snežič | Nobena od notark ni povedala ničesar bremenilnega zoper Snežiča.  | Foto STA

Nobena od notark ni povedala ničesar bremenilnega zoper Snežiča.

Foto: STA

Na mariborskem sodišču se je v torek nadaljevalo sojenje davčnemu poznavalcu Roku Snežiču, ki ga obtožnica bremeni oškodovanja upnikov. Po poročanju Večera so tokrat zaslišali notarki, pri katerih je danes njegova že pokojna babica podpisala posojilno pogodbo, oporoko in pozneje še konverzijo hipoteke v zemljiški dolg.

Specializirano državno tožilstvo Snežiču očita oškodovanje upnikov zaradi prijave terjatve babice v postopku njegovega osebnega stečaja, s čimer naj bi Furs oškodoval za 150 tisoč evrov. Z babico naj bi sklenil posojilno pogodbo v višini štiristo tisoč evrov, babica pa je nato to posojilo prijavila kot terjatev v Snežičevem osebnem stečaju in jo dobila delno poplačano s prodajo nepremičnin v stečajnem postopku.

Sodišče prepričano, da je bila posojilna pogodba fiktivna 

Tožilstvo je prepričano, da je bila posojilna pogodba med Snežičem in babico fiktivna, z njenim poplačilom pa je bil oškodovan Furs, saj naj bi ga prehitela ter pred njimi vpisala hipoteke na Snežičevo premoženje. Prav zato je bila prva poplačana v stečaju in je dobila večino denarja, ki ga je stečajni upravitelj dobil s prodajo Snežičevega premoženja.

Ker je babica že pokojna, je sodišče ne more zaslišati, je pa sodnica Helena Melliwa k pričanju povabila notarko Ksenijo Košar Bratuša in danes že upokojeno notarko Dušico Kalinger. Ta je potrdila, da sta obtoženi in njegova babica posojilno pogodbo pri njej podpisala 19. novembra 2008.

Kdo je v pisarno poklical za termin, tožilcu Matiji Hostniku ni mogla odgovoriti, ji je pa ostalo v spominu, da je bila Marija Juvan na podpisu posojilne pogodbe dobro razpoložena, da se je šalila in da je vnuku ob podpisu pogodbe zabičala, da ji bo ta denar moral vrniti, piše Večer.

Notarki nista povedali ničesar obremenilnega zoper Snežiča 

Ničesar obremenilnega zoper Snežiča po poročanju časnika ni povedala niti druga notarka, pri kateri se je Marija Juvan 28. oktobra 2011 oglasila zaradi oporoke, slabi dve leti pozneje pa zaradi konvertiranja premoženja v zemljiški dolg.

Na vprašanje tožilca Matije Hostnika, ali je morda pri babici preverila, ali razume, kaj je zemljiški dolg, je odvrnila, da verjame, da ji je po domače razložila vse, saj to naredi vselej, ko ima pred seboj prava neveščo osebo. Na vprašanje Snežičeve odvetnice Anite Peček Stramšak o psihično-fizičnem stanju Juvanove ob podpisu pogodb je odgovorila, da od nikogar ne zahteva zdravniškega spričevala, se pa s stavkom, dvema pogovori s stranko in vidi, ali razume.

Sodišče je sicer na zahtevo tako tožilstva kot obrambe načrtovalo tudi pričanje sodnice Nevenke Đebi, ki je razsojala v Snežičevem osebnem stečaju, a se je ta na vabilo odzvala z dopisom, da ocenjuje, da v tem postopku ne more biti priča. Ker sta strani vztrajali pri njenem zaslišanju, jo bo sodišče ponovno vabilo, dodaja časnik. Sojenje se bo nadaljevalo 19. marca.

Rok Snežič
Novice Novinarji Necenzurirano ne priznavajo razžalitve Roka Snežiča
Rok Snežič, davki
Novice Furs: Snežič državi dolguje skoraj pol milijona evrov
Rok Snežič
Novice Zaslišali Snežičeva stečajna upravitelja
Rok Snežič
Novice Senat bo moral ponovno odločati o drugem Snežičevem doktoratu
Ne spreglejte