Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2023,
21.33

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

psihopat vzgoja nasilje

Četrtek, 18. 5. 2023, 21.33

11 mesecev, 1 teden

Primerna vzgoja: poleg ljubezni so nujni še avtoriteta, meje in pravila igre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
otroško nasilje | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Na okrogli mizi z naslovom Mladi in nasilje, ki jo je organizirala Slovenska matica, so strokovnjaki na področju pedagogike govorili o nasilju in pojavu psihopatije med otroki kot posledicah narcisoidno orientirane družbe in permisivne vzgoje. Opozorili so na pomembnost vzbujanja empatije med otroki, vzpostavljanja avtoritete in postavljanja mej.

"Vzgoja otrok je energijsko zelo potraten proces za odrasle, vendar se vsako vlaganje vanjo zelo splača. Če želimo lepši svet, se moramo najprej sami bolje vesti do otrok," je poudarila specialistka otroške in mladostniške psihiatrije Barbara Šegula Škoberne. Dodala je, da sicer zagovarja pogovarjanje z otroki kot odgovor na medvrstniške težave, med katerimi je tudi nasilje, ki je med otroki vse pogostejše, tudi pogovor pa se mora nekje končati, saj je otrokom treba postaviti meje in pravila igre.

Otroci s psihopatskimi nagnjenji poročajo o strahu

"Združevanje avtoritete in empatije vidim kot najbolj zdravo formulo za vzgojo v normalnem okolju," je poudarila Barbara Šegula Škoberne, a dodala, da empatija ne pomeni permisivnosti. Opozorila je tudi na pomembnost primerne obravnave otrok na skrajnem delu spektra, otrok s psihopatskimi nagnjenji, ki potrebujejo posebno prilagojeno vzgojo in izobraževanje. Večinoma zgodbe takšnih otrok brez posebne obravnave govorijo o strahu in izoliranosti, ki ju občutijo, saj velikokrat čutijo, da nikamor ne spadajo, kar lahko vodi tudi v zelo nasilno vedenje.

Donald Trump
Trendi Eksplozivne trditve Trumpove nečakinje: ZDA vodi brezobziren psihopat

Premalo imajo izkušenj za delo s hudimi osebnostnimi motnjami

Ravnateljica Strokovnega centra Planina Leonida Zalokar je poudarila, da sama na naraščajočo težavo nasilja med mladostniki opozarja že dolgo. "V strokovnih centrih se ukvarjamo tudi z otroki s hudimi razvijajočimi se osebnostnimi motnjami, ki jih je vedno več tudi zaradi permisivne vzgoje in narcisizma v starševstvu, ki spodbujata psihopatijo," je opozorila. Dodala je, da je težava tudi v stroki, ki s takšnimi otroki nima izkušenj in si pred realnim stanjem v vrtcih in šolah zatiska oči. "Ni šole in vrtca brez patologije in tega se vodilni ne zavedajo, ker z njimi nimajo izkušenj," je dejala. Tudi izobraževalne ustanove morajo urediti, da bodo učitelji pridobili moralno integriteto, saj jih bodo otroci le tako spoštovali in upoštevali, je dodala.

Dušan Merc | Foto: STA , Foto: STA , Otrok se nasilja nauči

Tudi nekdanji ravnatelj OŠ Prule Dušan Merc je opozoril na dejstvo, da je patologija vzgoje in izobraževanja pri nas vedno hujša težava. "Tudi dogodek v Beogradu je zagotovo povezan s patološko vzgojo doma, saj je otroka streljati s puško in sestavljati seznam moral nekdo naučiti doma," je povedal Merc.

Dodal je, da so navodila, ki so jih starši in učitelji v Sloveniji prejeli ob dogodku v Beogradu, ta narekujejo, da bo pogovor z otroki rešil vprašanje medvrstniškega nasilja, neprimerna. Opozoril je, da je težava, da sistemsko ne verjamemo v urejeno šolstvo, in dodal, da lahko prav neurejena šola v družbi pusti posledice, ki se bodo poznale zelo dolgo.

Vsi strokovnjaki so se strinjali, da v primeru konfliktov med otroki od njih ne moremo pričakovati, da bodo težave reševali sami, saj je to naloga staršev in vzgojiteljev. Strinjali so se tudi, da na vedenje otrok veliko vpliva prehiter dostop do digitalnih naprav. Veliko vlogo igra tudi primerna vzgoja, ki poleg ljubezni in sprejemanja predstavlja tudi vzpostavljanje avtoritete in ravnanje v smeri, ki je za otroka resnično najboljša in ni vedno najlažja.

Novice "Permisivna vzgoja nam močno meša štrene"
Tanja Kocman
Planet TV Tanja Kocman priznala: Zdaj poskušam psihopatske izpade držati na minimumu #video
otrok
Trendi Tudi otroci lahko kažejo poteze psihopatske osebnosti
Sebastien Abramov
Novice Oče Sare Veber: To je pravi inteligentni psihopat, naj se cvre v peklu! #video
Ne spreglejte