SiolNET. Novice Slovenija
7,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pri Šuštarjevih izkoriščanje delavcev in stalni videonadzor za mizerno plačilo #video

7,76

termometer

V podjetju družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, ki je bil v zaporu zaradi prejemanja podkupnine, zaposlene v pakirnici rib na Kozini silijo v neprekinjeno delo, jih stalno nadzorujejo s kamerami, plačilo pa je mizerno, poroča MMC RTV Slovenija. Indijski delavci spijo kar na tleh v skladišču, v službi pa so tudi po 40 ur skupaj.

Lastnica podjetij Marinblu in Selea, družina Šuštar, ima zaposlenih okoli 20 delavcev. Obljubljali so 40-urni delovni teden in največ 20 plačanih nadur, je razkril eden od delavcev iz Bosne, a realnost je povsem drugačna.

"Že prvi mesec, januarja, sem imel nadure, a nakazila na račun ni bilo. Plača je bila bistveno nižja, kot je bilo dogovorjeno s pogodbo. Februarja sem v povprečju delal po 12 ur na dan, pa sem imel še nižjo plačo. Če že kaj malega izplačajo za nadure, je to na roko. Ko sem naredil sto nadur, so mi dali 80 evrov na roko. S tem, da nam odbijejo za malico, za delovni vizum, zdravstvene preglede, Rozana Šuštar nam je odbila vse, kar bi moral plačati delodajalec," je povedal sogovornik.

Novice Boris Šuštar toži državo zaradi posledic sojenja

Delal 30 ur skupaj, plačilo največ 3,9 evra na uro

Šuštarjevi delavce v pakirnico kličejo ob vsaki uri - ob nedeljah, praznikih, ponoči, v prostem času in tudi med bolniško odsotnostjo, je po poročanju MMC še razkril eden od delavcev, ki za plačilo dobi največ 3,9 evra na uro, ter opisal svoj najdaljši delovnik: 

"Najprej sem delal v proizvodnji šest ur, nato sem naložil kombi in peljal ribe v 800 kilometrov oddaljeno Prago. Na Kozino sem se vrnil opolnoči, vsega skupaj 30 ur neprekinjenega dela. Ob enih ponoči sem prišel domov, ob petih zjutraj sem že moral začeti razvažati ribe po Sloveniji. Da nisem zaspal za volanom, sem se po telefonu pogovarjal s sorodniki."

Novice Boris Šuštar na prostosti

Pod stalnim videonadzorom, s kazensko ovadbo pa v bran delavcem  

Delavci so pod stalnim videonadzorom, prek aplikacije Viber so deležni opominov in graj, še razkrije sogovornik. Prostega časa nimajo, delavci so fizično, psihično, finančno in čustveno popolnoma izčrpani.

"Tukaj gre za evidentno situacijo sistematičnega izkoriščanja delavcev. Tako podjetje ne sme obstajati! In kar je še najbolj grozljivo, je to, da jih s premeteno manipulacijo poskušajo indoktrinirati, da so vsi v istem čolnu, torej lastnik (delodajalec) in delavci," se je za Televizijo Slovenija odzval Goran Lukič iz Delavske svetovalnice. Na koprsko sodišče je že prejšnji teden vložil kazensko ovadbo zoper podjetji Marinblu in Selea zaradi suma kršenja pravic delavcev.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han obsoja izkoriščanje delavcev v podjetjih Marinblu in Selea, o katerem poročajo mediji: "Zgrožen sem nad dogajanjem in delovnimi pogoji delavcev v podjetjih Marinblu in Selea. Takšno ravnanje je popolnoma nesprejemljivo s povsem človeškega vidika. Obenem pa škoduje ugledu slovenskih podjetij, ki spoštujejo pravila in človeško dostojanstvo. Kot gospodarski minister pričakujem, da bodo pristojni nadzorni organi nemudoma opravili svoje delo in sankcionirali ter preprečili izkoriščanje delavcev. Slovenija mora biti zgled urejenega gospodarstva s spoštovanjem visokih delovnopravnih in okoljskih standardov."

Šuštarjevi pred televizijsko kamero niso hoteli in pisno zavrnili vse očitke, med njimi tudi ugotovitve inšpekcijskega nadzora v podjetju, češ da ni bilo nikoli nič narobe in nobenih prekrškov, še poročajo na portalu. A delovna inšpekcija je potrdila nasprotno - v preteklosti je bilo v podjetju več nadzorov, med katerimi so odkrili kršitve pri plačah, regresu, delovnem času ter tudi odmorih in počitku.

Je pa generalna direktorica podjetja Marinblu Rozana Šuštar danes medijem poslala vabila na jutrišnje srečanje z novinarji na kateri bodo razjasnili okoliščine in odgovorili na novinarska vprašanja. Srečanje bo potekalo ob 12. uri v Kozini.

Katar stadion Sportal Organizatorji SP v Katarju priznali izkoriščanje tujih delavcev

Spar že prenehal s prodajo izdelkov

Po medijskih poročilih o ravnanju z zaposlenimi so se pojavili pozivi trgovcem, ki imajo med dobavitelji omenjeni podjetji, naj njihove izdelke prenehajo prodajati. V Sparu Slovenija so na Twitterju zapisali, da obsojajo vsakršno kršitev pravic delavcev, zato so sodelovanje s podjetjema nemudoma prekinili. Če pa so zaposleni iz navedenih podjetij zainteresirani za delo pri jih, jih vabijo, da se jim pridružijo. V Lidlu Slovenija naj bi medtem zadevo še proučevali.

Lubadar Bled Bohinj gozd sečnja gozdar Novice Izkoriščanje delavcev je velika težava v vseh dejavnostih #video Novice Študenti arhitekture: Profesorji nas izkoriščajo #foto #video žalost, ženska Trendi "Razžira me izkoriščanje moških, ki sem jim verjela" #VeronikaSvetuje Trendi Živa Lopatič: S svojimi nakupi podpiramo izkoriščanje delovne sile in uničevanje okolja Gozd Novice Gozdno gospodarstvo Postojna: Nismo krivi za izkoriščanje delavcev
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin