Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 12. 2010,
20.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 22. 12. 2010, 20.43

8 let

Boris Šuštar na prostosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na ministrstvu za pravosodje so potrdili, da je bil nekdanji državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Boris Šuštar v letošnjem letu pogojno odpuščen s prestajanja zaporne kazni.

Kot so zapisali, minister pri njegovem pogojnem odpustu ni posredoval, niti o njem ni bil obveščen. O tem je odločila tričlanska komisija za pogojne odpuste.

Petan: Je bil Šuštar izpuščen na Zalarjevo "intervenco"? Ministra za pravosodje Aleša Zalarja sta o namreč o tem na seji spraševala poslanca SDS Vinko Gorenak in Rudolf Petan. Kot je navedel slednji, naj bi bil Šuštar pogojno odpuščen, čeprav je komisija v zaporu, kjer je prestajal kazen, bila proti. Zalarja pa je vprašal, ali je bil Šuštar res izpuščen na njegovo "intervenco".

Odpuščen na podlagi lastne prošnje Na pravosodnem ministrstvu so pojasnili, da je bil Šuštar pogojno odpuščen na podlagi njegove prošnje, o kateri je odločila tričlanska komisije za pogojne odpuste. Njen predsednik je bil predstavnik pravosodnega ministrstva, člana pa en vrhovni oz. višji sodnik in en vrhovni ali višji državni tožilec.

Komisija: Obsojenec izpolnjuje pogoje Komisija ugotovila, da obsojenec izpolnjuje pogoje, ki jih določa kazenski zakonik v 88. členu, so navedli na ministrstvu in poudarili, da je komisija pri svojem delu "samostojna in ministra niti predhodno ne sprašuje za mnenje o posameznih prošnjah niti mu o svojih odločitvah ne poroča po sprejemu odločitev".

Zalar zavrača "insinuacije" "Minister pri pogojnem odpustu Borisa Šuštarja ni niti posredoval niti ni bil o odločitvi komisije o pogojnem odpustu obveščen," so še zapisali. Da s tem "nima nič" in da zavrača "insinuacije", da je interveniral, pa je že na seji zatrdil tudi minister sam.

Šuštar prišel do večje premoženjske koristi Šuštar je bil sicer na zaporno kazen obsojen, ker je pri delitvi nepovratnih sredstev ministrstva za gospodarstvo nelegalno prišel do večje premoženjske koristi. Policija je nekdanjega državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu prijela leta 2000, ko je prejel 70.000 nemških mark podkupnine, čemur je leta 2004 sledila pravnomočna obsodba s kaznijo dveh let zapora. Še dodaten čas za zapahi je sodišče dosodilo leta 2008 zaradi zlorabe uradnega položaja. Med sojenjem je med drugim pobegnil v Kanado, za njim pa je bila razpisana mednarodna tiralica, po nekaj mesecih pripora v Kanadi pa so ga kanadske oblasti izročile slovenski policiji.

Ne spreglejte