Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2023,
13.17

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

7

Natisni članek

podnebje policija Plečnikov stadion Ljubljana protest

Torek, 7. 3. 2023, 13.17

1 leto, 2 meseca

Poziv vladi po podnebnem štrajku in popisovanju policije: Odkupite Plečnikov stadion!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

7

Popisovanje, protest | "Od Mestne občine Ljubljana in Olimpijskega komiteja Slovenije pričakujemo odstop od pogodbe v družbi Bežigrajski športni park. Od vlade pa zahtevamo, da Plečnikov stadion odkupi ter ga ponudi javnosti v uporabo in upravljanje," pozivajo v gibanju.  | Foto Mladi za podnebno pravičnost

"Od Mestne občine Ljubljana in Olimpijskega komiteja Slovenije pričakujemo odstop od pogodbe v družbi Bežigrajski športni park. Od vlade pa zahtevamo, da Plečnikov stadion odkupi ter ga ponudi javnosti v uporabo in upravljanje," pozivajo v gibanju.

Foto: Mladi za podnebno pravičnost

Mladi za podnebno pravičnost obsojajo dejanja policistov, potem ko so jih ti na petkovem protestu po vstopu v Plečnikov stadion popisali. Grožnje s tožbo, ki jih je izrekel lastnik stadiona Joc Pečečnik, razumejo kot hud pritisk. Od vlade zahtevajo, da Plečnikov stadion odkupi država ter ga v uporabo in upravljanje ponudi javnosti.

Mladi za podnebno pravičnost so pretekli petek organizirali Podnebni štrajk, s katerim so vladi sporočili, da se kljub obljubam na podnebno krizo ne odziva dovolj hitro in ambiciozno. Protest so končali pred vrati Plečnikovega stadiona za Bežigradom, neuradni del pa so protestniki nadaljevali z zasaditvijo 20 dreves na stadionu, o čemer smo podrobneje poročali v spodnjem članku:

Novice Protestnike, ki so zaprli cesto in zasedli stadion, popisala policija #video

"Ob koncu protesta so policisti začeli preverjati identiteto naključnih prisotnih udeležencev, celo nekaterih novinarjev in fotografov, ter si njihove osebne podatke zapisovali. Policija je protestnike začela popisovati ob izhodu, torej ko so stadion zapuščali, brez kakršnegakoli opozorila," je v imenu Mladih za podnebno pravičnost v današnji izjavi za javnost pojasnila Brina Jeretina.

Po njenih besedah jih policija pred vstopom ni pozvala, naj ne vstopajo na območje stadiona, čeprav so se pred vhodom zadržali vsaj 15 minut.

Pečečnik naj bi grozil s tožbo

V gibanju so nato iz medijev izvedeli, da naj bi Joc Pečečnik, lastnik družbe Bežigrajski športni park, popisanim grozil s tožbo, ker naj bi drevesa "sadili na njegovem dvorišču". "Obsojamo dejanja policistov in grožnje s tožbo dojemamo kot hud pritisk na nas, predvsem zato ker so bile v večji meri legitimirane mlade, tudi mladoletne osebe," je poudarila Jeretina. Popisane je pozvala, naj se obrnejo na Pravno mrežo za varstvo demokracije, če bodo proti njim sprožili pravne postopke.

Propadli spomenik

Kot so še izpostavili v gibanju, "stadion zaradi zasebnih interesov in uničujoče politike župana Zorana Jankovića že več kot 16 let sameva". Mednarodna organizacija Europa Nostra ga je leta 2019 prepoznala kot enega izmed sedmih primerov najbolj ogrožene kulturne dediščine v Evropi, so dodali.

"Poleg propada zaradi lastniškega zanemarjanja stadiona je spomenik ogrožen tudi zaradi projekta Bežigrajski športni park (BŠP). Predvideni načrti po mnenju stroke ne upoštevajo varstva kulturne dediščine in javnega interesa za uporabo kulturnega spomenika. Označiti kulturni spomenik državnega pomena kot lastno dvorišče je naravnost absurdno in ponižujoče," so ostri v gibanju.

Podnebni štrajk
Novice Mladi za podnebno pravičnost: RTV naj v živo prenaša petkov podnebni protest

Pozdravili so odločitev višjega sodišča, da parcela z vrtovi ob Plečnikovem stadionu pripada stanovalcem Fondovih blokov, saj s tem po njihovih besedah izvedba projekta Bežigrajski športni park postaja vedno manj uresničljiva, skupnostni vrtovi in zelene površine pa se vračajo prebivalcem.

"Od Mestne občine Ljubljana in Olimpijskega komiteja Slovenije pričakujemo odstop od pogodbe v družbi Bežigrajski športni park. Od vlade pa zahtevamo, da Plečnikov stadion odkupi ter ga ponudi javnosti v uporabo in upravljanje. Prav tako pričakujemo, da se na situacijo odzovejo, zadevo prednostno naslovijo ter nemudoma in končno razrešijo situacijo," so dodali.

Na petkov protest se je na današnji redni novinarski konferenci odzval tudi Janković. "Moje stališče je zelo jasno – nihče nima pravice posegati v tujo lastnino," je dejal. Proteste mladih, ki si željo boljših pogojev, Janković sicer podpira, a kot pravi, morajo biti protesti mirni.

Protestnica v podporo Irankam
Novice Val skrivnostnih zastrupitev dijakinj in študentk
Protest, Kolumbija
Novice Protestniki v Kolumbiji za talce zajeli 78 policistov
Planet 18
Planet TV Protest ali politični dogodek? #video
protest, upokojenci, Ljubljana
Novice Rupar: Premier, začnite delati za dobro ljudstva # video #foto
Mette Frederiksen
Novice Na Danskem ukinili dela prost dan, da bi povečali izdatke za vojsko
Ne spreglejte