Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 3. 2023,
13.38

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

150

Natisni članek

SDS Pavel Rupar Ljubljana upokojenci protest

Sreda, 1. 3. 2023, 13.38

1 leto, 2 meseca

Rupar: Premier, začnite delati za dobro ljudstva # video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

150

V Ljubljani je bil danes drugi protestni shod iniciative Glas upokojencev Slovenije, ki ga je organiziral nekdanji tržiški župan in poslanec SDS Pavel Rupar. V iniciativi zahtevajo takojšen dvig pokojnin, v koaliciji pa ocenjujejo, da gre predvsem za rušenje vlade, je poročala RTV Slovenija.

Zbrane je nagovoril Pavel Rupar: "Danes smo na shodu zasužnjenih in pozabljenih ljudi. Tu smo tudi zato, da pokažemo, da smo en narod. Da nas stranke ne zanimajo. Tu smo, ker smo ponosni Slovenci." Nočemo biti socialni problemi, je še dodal.

Organizatorji so povabili tudi nekaj predstavnikov vlade, "ki pa niso prišli", kot jim je očital Rupar. | Foto: Bojan Puhek Organizatorji so povabili tudi nekaj predstavnikov vlade, "ki pa niso prišli", kot jim je očital Rupar. Foto: Bojan Puhek

"Hočemo samo tisto, kar nam pripada. 5,2-odstotni dvig pokojnin je vaš poraz in vaša stiska. Nismo tu, da bi rušili vlado, ampak zato, ker po letu dni nimate še nobenih rezultatov," je Rupar poočital vladi. 

"Medije prosim, da pišejo pošteno," je občilom položil na srce nekdanji poslanec SDS Rupar. "Šele začeli smo, dobljene so prve bitke," je Rupar napovedal naslednji shod čez en mesec. 

"Pred vami stoji osemnajst let preganjan človek. Mučili so me po sodiščih, bil sem osramočen, zaprt, a v meni je vedno tlela želja po vstajenju. Spet me bodo zaprli," je še nekaj misli, ki jih je glavni govornik posredoval zbranim. | Foto: Bojan Puhek "Pred vami stoji osemnajst let preganjan človek. Mučili so me po sodiščih, bil sem osramočen, zaprt, a v meni je vedno tlela želja po vstajenju. Spet me bodo zaprli," je še nekaj misli, ki jih je glavni govornik posredoval zbranim. Foto: Bojan Puhek

1. oktober se registrira

Igor Černoga, podpredsednik Inštituta 1. oktober, je dejal, da je društvo v procesu ustanavljanja. "Prizadevali si bomo za pravice do pokojnin, v korist nas, starejših. Poskrbeti moramo zase, ker se vlade ne spomnijo na nas," je poudaril.

"Reforma pokojnin lahko traja še leta in leta, čas pa ni na naši strani." je še dejal Černoga.

Fotogalerija
1 / 8

Znova predstavili zahteve

"Konec je norčevanja iz nas! Ves mesec niso naredili nič za nas," je dejal eden od govornikov, ki je ponovil zahteve iniciative izpred enega meseca. Med drugim Glas upokojencev zahteva vpis 13. pokojnine v ustavo, usklajevanje pokojnin z inflacijo vsaka dva meseca, obvezni letni dodatek v višini 750 evrov in podobno.

Drugi protestni shod iniciative Glas upokojencev Slovenije poteka natanko mesec dni po prvem. 1. februarja je Trg republike pred državnim zborom napolnila večtisočglava množica, pobudnik iniciative Pavel Rupar pa je prepričan, da so z dogodkom "premaknili miselnost slovenskega prebivalstva, predvsem pa vlade in drugih institucij, ki so dolga leta spale, ne bedele nad upokojenci". 

protest, upokojenci, Ljubljana | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Medtem ko v središču zahtev iniciative ostaja takojšen dvig pokojnin za 20 odstotkov zaradi velikega zvišanja stroškov življenja, pa v vladni koaliciji opozarjajo, da so protesti sicer legitimna oblika izražanja nezadovoljstva, a da gre v tem primeru za shod, ki je namenjen predvsem rušenju vlade.

Fotogalerija
1 / 6

Zahteve po korenitem zvišanju pokojnin

Poleg takojšnjega 20-odstotnega dviga pokojnin, ki so nižje od tisoč evrov, in 15-odstotnega dviga pokojnin v višini od tisoč do 1.500 evrov so v iniciativi na prvem shodu izrazili zahteve po tem, da bi se najnižja mesečna pokojnina zvišala na 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa na 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije prvega shoda niso podprli, zahteve iniciative pa so označili za populistične in nerealne. | Foto: Bojan Puhek V Zvezi društev upokojencev Slovenije prvega shoda niso podprli, zahteve iniciative pa so označili za populistične in nerealne. Foto: Bojan Puhek

Rupar, nekdaj poslanec SDS, zanika povezavo s SDS

Kot je v izjavi za Televizijo Slovenija dejal vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, je pri nekaterih protestih jasno, da jih organizira stranka SDS, pri drugih protestih pa "SDS morda ni organizator, so pa organizatorji ljudje, ki so člani SDS ali pa so bili člani SDS". S tem je meril na to, da je bil pobudnik iniciative in protesta Pavel Rupar deset let poslanec stranke SDS.

Rupar povezave s SDS, ki jo označuje za svojo nekdanjo stranko, zanika.

protest, upokojenci, Ljubljana | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Pavel Rupar
Novice Nekdanji poslanec SDS in župan Rupar napovedal nov shod upokojencev
Ne spreglejte