Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2024,
7.25

Osveženo pred

19 ur, 52 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,48

Natisni članek

Natisni članek

ohladitev dež veter vreme

Četrtek, 26. 9. 2024, 7.25

19 ur, 52 minut

Posočju tudi prek 200 milimetrov padavin, vzhodu dežja le za vzorec, ali pa še to ne #animacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,48

Jugozahodnik se bo čez dan še okrepil in Slovenijo razdelil na dva dela. V vzhodni polovici države bo prevladovalo sončno in suho vreme. Povsem drugače pa bo na zahodu, kjer bo večinoma oblačno in pogosto deževno. Največ padavin bo v Posočju. Tam lahko v četrtek in petek lokalno pade tudi več kot 200 milimetrov dežja. V animaciji si lahko ogledate, kako se bodo po enem izmed meteoroloških modelov nalagale padavine.

Jugozahodni veter prinaša veliko količino vlage iz toplega morja. Ko vlaga naleti na izrazitejše gorske pregrade, pride do nastanka padavin, pri čemer največ dežja prejmemo na južnih pobočjih hribov. Takšna situacija je za jesen pri nas tipična. Veliko pošiljko padavin bo prejelo Posočje, kjer lahko pade več kot 200 milimetrov padavin.

Na drugi strani pa se veter suši in spušča proti nižjim delom države, kjer se segreva in ohranja vreme suho.

Najvetrovnejša dneva tega tedna bosta četrtek in petek. Najmočnejši sunki lahko v višjih legah dosežejo hitrosti več kot sto kilometrov na uro. Po nižinah bodo najmočnejši sunki vetra dosegli hitrosti več kot 70 kilometrov na uro. | Foto: meteologix Najvetrovnejša dneva tega tedna bosta četrtek in petek. Najmočnejši sunki lahko v višjih legah dosežejo hitrosti več kot sto kilometrov na uro. Po nižinah bodo najmočnejši sunki vetra dosegli hitrosti več kot 70 kilometrov na uro. Foto: meteologix

Hladna fronta v soboto

V soboto nas bo dosegla hladnejša zračna masa s severovzhoda, na Primorskem bo zapihala burja. Pojavljale se bodo občasne padavine. Temperature čez dan bodo med 15 in 20 stopinjami Celzija.

Ohladitev od nedelje naprej

Od nedelje do torka, ko se bo zjasnilo, se bo ozračje še bolj ohladilo. Pričakujemo nekaj sončnih, a svežih dni. V ponedeljek in torek zjutraj bo le okoli pet stopinj Celzija, čez dan pa bo temperatura segla od 16 do 17 stopinj Celzija. Jutra bodo meglena, popoldnevi pa sončni.

Že v prvih dneh oktobra se bomo začeli počasi vzpenjati po temperaturni lestvici in temperature se bodo približale povprečnim za ta čas.

dež | Foto: David Florjančič Foto: David Florjančič

Vreme napoved
Novice Toplemu tednu bo sledila ohladitev. Kaj nam prinaša polarni zrak? #animacija
sneženje
Novice Izrazita ohladitev prinesla prvi sneg #video
nevihte
Novice Tako se bodo pomikale nevihte z močnimi nalivi, izdano oranžno opozorilo #animacija
Poljska
Novice V več državah srednje Evrope izredne razmere zaradi vremena #video
Dubaj
Novice Nenavadno: Dubaj prizadele poplave #video
Ne spreglejte