Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2024,
15.24

Osveženo pred

3 dni, 13 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,04

Natisni članek

Natisni članek

ohladitev plohe nevihta vremenska napoved vreme

Ponedeljek, 23. 9. 2024, 15.24

3 dni, 13 ur

Toplemu tednu bo sledila ohladitev. Kaj nam prinaša polarni zrak? #animacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,04

Od večinoma sončnega vremena brez padavin se počasi poslavljamo. V noči na torek nas bo prešel pas ploh in neviht. Tudi v nadaljevanju tedna bo vreme jesensko – nestanovitno s padavinami, ki bodo pogostejše v zahodni polovici države. Konec tedna prinaša občutno ohladitev. Animacija prikazuje, kako se nad Slovenijo od severa že širi hladen polarni zrak in bo zajel tudi naše kraje. Bi lahko sneg pobelil najvišje vrhove ali celo kaj nižje?

V noči na torek nas bo prešel pas padavin

Že danes zvečer bodo v zahodnem delu Slovenije začele nastajati posamezne plohe in nevihte. V noči na torek se bo oblikoval pas ploh in neviht, ki se bo postopoma premikal proti vzhodni polovici države, pri čemer bo težišče padavin ostalo v zahodni polovici. Nestanovitno vreme z občasnimi padavinami, ki bodo pogostejše na zahodu, nas bo spremljalo tudi v nadaljevanju tedna.

V noči na torek se bo na zahodu razvil pas ploh in neviht, ki se bo premikal proti severovzhodu in pri tem slabel. Marsikje na vzhodu bo dežja le za vzorec. | Foto: meteologix V noči na torek se bo na zahodu razvil pas ploh in neviht, ki se bo premikal proti severovzhodu in pri tem slabel. Marsikje na vzhodu bo dežja le za vzorec. Foto: meteologix

Konec tedna občutna ohladitev

Od severa se nad naše kraje že spušča hladen polarni zrak, ki nas bo dosegel ob koncu tedna.

Hladne barve (modra, vijoličasta, zelena) pomenijo temperature, nižje od povprečnih. Ravno nasprotno tople barve (rumena, rdeča) in siva pomenijo odklone temperatur nad povprečjem. Karta prikazuje napoved temperaturnih odklonov na nadmorski višini okoli 1.500 metrov in velja za nedeljo, 29. 9. 2024, opolnoči. | Foto: wxcharts Hladne barve (modra, vijoličasta, zelena) pomenijo temperature, nižje od povprečnih. Ravno nasprotno tople barve (rumena, rdeča) in siva pomenijo odklone temperatur nad povprečjem. Karta prikazuje napoved temperaturnih odklonov na nadmorski višini okoli 1.500 metrov in velja za nedeljo, 29. 9. 2024, opolnoči. Foto: wxcharts Sneg?

Trenutni izračuni meteoroloških modelov ne kažejo, da bi se meja sneženja v času padavin pri nas bistveno spustila. Snežiti bi lahko začelo na najvišjih vrhovih, vendar za zdaj ni videti, da bi sneg padal nižje. Kljub temu so napovedi še vedno negotove, saj je do tega obdobja še kar nekaj časa.

David Florjančič
Novice Siolov vremenoslovec David Florjančič: "Ljudje od nas včasih pričakujejo nemogoče"
Vreme
Novice Oblaki bodo prevzeli nebo. Kdaj nastopijo prve plohe in nevihte? #animacija
Vršič sneg
Novice Slovenijo dosegle prve snežinke
Ne spreglejte