Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 6. 2022,
9.40

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

3

Natisni članek

Komisija seja Slovenija zaslužek služba parlament poslanci

Sreda, 22. 6. 2022, 9.40

1 leto, 10 mesecev

Poslancu Gašperju Ovniku dovoljenje za dodatno delo pod košem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

3

Gašper Ovnik | Poslanec Gašper Ovnik bo med poslanskim mandatom lahko še naprej svetoval in sodeloval znotraj športne panoge košarke 3x3 pod okriljem Mednarodne košarkarske zveze FIBA 3x3 in Košarkarske zveze Slovenije.  | Foto STA

Poslanec Gašper Ovnik bo med poslanskim mandatom lahko še naprej svetoval in sodeloval znotraj športne panoge košarke 3x3 pod okriljem Mednarodne košarkarske zveze FIBA 3x3 in Košarkarske zveze Slovenije.

Foto: STA

Ob redni službi v parlamentu so v ponedeljek dovoljenje državnega zbora za opravljanje dodatne dejavnosti dobili še trije poslanci Gibanja Svoboda. Mandatno-volilna komisija (MVK) je dala soglasje poslancem Mateji Čalušić, Darku Kranjcu in Gašperju Ovniku, ki lahko dozdajšnjo dejavnost opravljajo največ do petine polnega delovnega časa. "Ta instrument petinskega dela se je dejansko čisto izrodil," se je odzval Danijel Krivec iz SDS in dejal, da so bile te izjeme nekoč tehtane s presojo. 

Mateja Čalušić bo tako lahko opravljala zahtevnejše delo svetovalke za fitofarmacevtska sredstva, Darko Kranjc bo poleg poslanske službe opravljal pedagoško delo s področja socialnega varstva v okviru Socialne zbornice Slovenije, Fakultete za socialno delo in Rejniškega društva Slovenije, Gašper Ovnik pa bo še naprej aktiven v košarki, kjer bo s strokovno pomočjo, koordinacijo in podporo trenažnemu procesu znotraj športne panoge košarke 3x3 delal pod okriljem Mednarodne košarkarske zveze FIBA 3x3 in Košarkarske zveze Slovenije.

Dodaten zaslužek za "vzporedna svetovanja"

"Ta instrument petinskega dela se je dejansko čisto izrodil. V prvotnem smislu je bilo to namenjeno predvsem tistim poslancem, ki imajo po strokovni plati neko obveznost, da certificirajo svoj poklic, šlo je predvsem za zdravnike in profesorje, ki so imeli neke habilitacije. Tu pa beremo, da gre za neka vzporedna svetovanja, za neko pomoč pri košarki in podobno. Jaz nič ne rečem, da to ni potrebno ali pa da je karkoli narobe, vendar se sprašujem, ali je to v skladu s tem, kar se je v našem poslovniku in v naši dosedanji praksi izvajalo," se je med razpravo odzval Danijel Krivec iz SDS in dodal, da so bile te izjeme v preteklosti tehtane z neko presojo:

"Presojo res tam, kjer je šlo za to, da je nekdo obdržal neko, bi rekel, pravico v smislu, tako kot sem rekel, pri zdravnikih, ki so morali neke dejavnosti pač opravljati, da niso izgubili svojih certifikatov. Enako je veljalo za neke profesorje. Nekih drugih izjem v smislu športa in preostalega pa se jaz ne spomnim," je dodal.

Violeta Tomić
Novice To so nekdanji poslanci, ki bodo prejemali nadomestilo poslanske plače
13. člen Zakona o poslancih določa, da sme poslanec po obvestilu pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora samostojno ali v delovnem razmerju opravljati dejavnost, vendar največ v obsegu, ki ne presega petine polnega delovnega časa, potrebnega ali določenega za redno opravljanje dejavnosti, če gre za opravljanje zahtevnejših strokovnih, znanstvenih, pedagoških ali raziskovalnih del. "Je pa Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije v tem delu neusklajen z Zakonom o poslancih in je še bistveno širši, torej dopušča še več izjem," je pojasnila predsednica DVK Janja Sluga, ki je presodila, da vsi trije poslanci izpolnjujejo pogoje za opravljanje dodatnega dela.

Spikerji, komentatorji, trenerji ... in higiena. 

"Zelo dobro veste, kot vemo tudi vsi tisti, ki smo bili tudi v prejšnjih mandatih člani te komisije, da je bila praksa izjemno različna, da so se v bistvu odobravale zelo različne stvari, od tega, da je nekdo želel biti spiker na radiu, do tega, da je nekdo vodil po planinskih poteh itn. Jaz ocenjujem, še enkrat ponavljam, da v teh treh primerih gre za izjeme, ki jih določa Zakon o poslancih, posebej pa še primer, ki ste ga navajali, to je trenerstvo pri košarki, je pa točno še izjema, ki jo navaja tudi Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije in pravi, da zadeva nikakor ni sporna," se je na komentar Krivca na seji še odzvala Sluga.

Jože Tanko iz SDS pa je opozoril na zaslužke, ki so lahko tudi višji od poslanskih plač.   

"Mi smo imeli primere, ko je bila poslanska plača v bistvu žepnina nekomu, ki je imel petinsko delo. Tako se to izrodi, kajne, ker petinsko delo časovno pomeni 30, 40 ur na mesec, če je 172, 176 ur delavnik. Zdaj nekdo, ki dobi tisto uro za svojo dejavnost obilno honorirano, to pomeni v bistvu, da je poslanska plača manjši del njegovih prihodkov, in tukaj bi kazalo biti zelo restriktiven pri teh stvareh. Zdaj, lahko se kdo smeje temu, ampak realnost je taka v marsikaterem primeru, zato ker pogleda v prihodke nekoga v davčne in podobne namene nimamo," je dejal Tanko.

Zaslužki brez dovoljenja in s sumljivimi plačili 

Obstranske dejavnosti poslancev niso sporne, a morajo svoje popoldansko delo prijaviti državnemu zboru.

V medijih se je zaradi svojih popoldanskih zaslužkov, za katere ni imel dovoljenja, kar je lani maja potrdila tudi DVK, tako v preteklem sklicu državnega zbora znašel poslanec SD Gregor Židan, ki je opravljal trenersko delo za nogometno zvezo prek svojega zasebnega gostinskega podjetja Gregorino. Domnevno sporen je bil tudi način plačevanja NZS Židanu, saj so se pojavili sumi, da prihodkov ni prijavil skladno z zakonom.

Židan bo, čeprav je delal brez dovoljenja in čeprav je lastnik picerije Gregorino, po izteku mandata kot nekdanji poslanec največ pol leta prejemal nadomestilo v višini 80 odstotkov zadnje plače. 

V času poslanske kariere naj bi se plačilu davčnih obveznosti izognil tudi Peter Vilfan, državni sekretar za šport v kabinetu Marjana Šarca. Kot poslanec je po nekaj zapletih dobil dovoljenje za dodatno novinarsko delo komentiranja košarkarskih tekem, kar je delal na javni RTV Slovenija in na zasebnih televizijah Pop TV in Kanala A. Bojan Požar je takrat razkril, da je javna RTVS, namesto da bi mu zaslužek plačali v skladu z zakonodajo, dohodek nakazala Športnemu društvu košarkarska šola Peter Vilfan, katerega edini zakoniti zastopnik je prav (nekdanji) poslanec PS, ZaAB in DeSUS, Vilfan pa je v letih 2007 in 2008 s komentiranjem za RTV dobil še dve dodatni celoletni poslanski plači.

Vilfan je bil na začetku poslanec PS Zorana Jankovića, nato poslanec SAB Alenke Bratušek. A ko junija 2019 ni bil izvoljen za poslanca DeSUS, se Vilfan ni zaposlil v svoji stroki, s katero je ohranjal stik kot poslanec, temveč je zahteval nadomestilo, ki ga poslanci lahko dobijo, če ne morejo dobiti službe. 

državni zbor
Novice Poslanci bodo odločali o predlogu SDS #video
porsche2bandelli
Novice Bandelli ne more do službe, poslanska plača Golobu
Jonas Žnidaršič, predstava Jonas
Novice Jonas Ž. po polomu le prihaja na sedež Tanje Fajon
Jani Möderndorfer
Novice Golobov Möderndorfer je Čebela
Uršula Zore Tavčar, generalna sekretarka DZ.
Novice Manjši čudež: poslanci soglasni pri pomembni kadrovski odločitvi, a le eni
Seja vlade. Dejan Zavec.
Novice Poslanec Dejan Zavec bo lahko še naprej boksal
Ne spreglejte