Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Četrtek,
9. 6. 2022,
9.10

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,02

109

Natisni članek

Tanja Fajon nadomestni poslanci Državni zbor Jonas Žnidaršič

Četrtek, 9. 6. 2022, 9.10

1 leto, 10 mesecev

Jonas Ž. po polomu le prihaja na sedež Tanje Fajon

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,02

109

Jonas Žnidaršič, predstava Jonas

Jonas Žnidaršič (SD) je danes prevzel sedež nadomestnega poslanca v državnem zboru namesto zunanje ministrice in predsednice SD Tanje Fajon. Na izredni seji so poslanci potrjevali štiri poslance, ki bodo nadomeščali ministre. Med temi Žnidaršič prihaja z najslabšim rezultatom v okraju: volilo ga je le 7,9 odstotka glasujočih. Za nadomestnega poslanca je hkrati namesto Luke Mesca potrjen Milan Jakopovič, ki ga je v okraju Rudnik, v katerem je kandidiral tudi Žnidaršič, volilo 8,66 odstotka volivcev.  

Predsednica SD Tanja Fajon je bila, podobno kot Jonas Ž., v prestolnici precej neuspešna. Na državni ravni je bila SD uspešnejša od Levice, volilo jo je 6,7 odstotka volivcev, Levico pa 4,5 odstotka, a predsednico Fajonovo, ki je bila prejšnji teden izvoljena za zunanjo ministrico, je v okraju Ljubljana Šiška volilo 8,7 odstotka volivcev, krepko manj od Mesca, ki je v okraju Ljubljana Center zbral 14,8 odstotka glasov. Za primerjavo, novi vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je v svojem okraju Ravne na Koroškem zbral 19,4 odstotka glasov. Fajonovo je z 10,4 odstotka prehitel celo Soniboj Knežak, ki je danes v parlament prišel namesto gospodarskega ministra Matjaža Hana, ki ga je v okraju Laško volilo 18,3 odstotka volivcev.

Kandidati Svobode v drugi dimenziji

S krepko višjim deležem kot nadomestna poslanca SD in Levice pa v državni zbor namesto ministra brez listnice Mateja Arčona (43,5 odstotka glasov) prihaja Aleksander Prosen Kralj (1985), ki ga je volilo 34,5 odstotka volivcev. Nadomestni poslanec bi sicer moral postati Danijel Bešič Loredan z 39,9 odstotka glasov, a ker je bil izvoljen za ministra za zdravje, bo nadomestni sedež pripadel Kralju. Podobno "srečo" je v Levici imel tudi Jakopovič. Namesto Mesca bi sedež v parlamentu morala dobiti Asta Vrečko, ki jo je volilo 10,5 odstotka volivcev, a ker je bila izvoljena za ministrico za kulturo, bo sedež dobil Jakopovič (1972), ki ga je podprlo 8,7 odstotka glasujočih v okraju.

Državni zbor je ob nadomestnih poslancih danes izvolil še podpredsednika iz največje opozicijske stranke, to je postal zadnja leta vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. 

Ne spreglejte