Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 3. 2020,
8.56

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,69

28

Natisni članek

karantena Madrid Koronavirus Andrej Šter Jelko Kacin

Sobota, 28. 3. 2020, 8.56

4 leta

Stanje v Sloveniji

Dve osebi v karanteni v Velenju okuženi z novim koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,69

28

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri dveh od 42 Slovencev, ki so jih v petek pripeljali iz Madrida in jih nastanili v karanteni v velenjskem hotelu. Gre za dve mlajši osebi, ki se dobro počutita, tako da ostajata v karanteni v Velenju, poroča STA. Ponoči pa je skušala ena oseba neupravičeno izkoristiti karanteno v tamkajšnjem hotelu. Skupino 40 Slovencev, ki bodo s posebnim letom nocoj iz Madrida prispeli v Slovenijo, bodo namestili v hotelu v Postojni.

koronavirus oprema zdravstvo
Novice V Sloveniji potrjenih 684 okužb z novim koronavirusom #video

Po prihodu v karanteno v Velenje so vseh 42 ponovno testirali na okužbo z novim koronavirusom. Na testiranju v Španiji so bili namreč izvidi vseh negativni. Testiranje bodo ponovili čez šest in nato še čez 14 dni, je v petek pojasnil velenjski podžupan Peter Dermol.

Skrb za 42 nastanjenih Slovencev je po pisanju STA prevzela velenjska občina, po Dermolovih navedbah jim zagotavlja prehrano, poskrbeli so za varovanje. Vsi nastanjeni so namreč v strogi karanteni in ne smejo zapuščati niti hotela niti svojih sob, hrano jim dostavljajo pred vrata.

V karanteni ena oseba preveč

Iz velenjske občine pa so danes opozorili na primer osebe, ki je ponoči neupravičeno skušala izkoristiti karanteno v tamkajšnjem hotelu. 

Zjutraj okrog druge ure je pred vhod hotela prišla ženska in prepričala predstavnike varovanja, da je prišla iz Španije. Zatrjevala je, da je dobila odredbo Nacionalnega inštituta za javno zdravje in da se mora zglasiti v karanteno v hotel Paka. Vso potrebno dokumentacijo za karanteno pa naj bi ji dostavili naslednji dan, torej danes.

Ker ponoči niso mogli preveriti njene izjave, so jo namestili v karanteno. Danes pa se je izkazalo, da je njena zgodba neresnična. Ženska sploh ni bila v Španiji, ampak je želela v karanteno zaradi osebnih težav. Policija je pri njenih starših preverila, da ni bila v Španiji in da ni prišla z letalom iz Španije skupaj s preostalimi osebami, ki so že v karanteni v hotelu Paka.

Žensko so danes ob 16.30 predali policiji v nadaljnji postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, so sporočili z velenjske občine.

Naslednje testiranje čez šest dni

Iz velenjske občine so sporočili, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) že stopil v stik z okuženima bolnikoma, prav tako so jima epidemiologi že posredovali nadaljnja navodila. Oba okužena kažeta lažje simptome koronavirusne bolezni 19. Naslednje testiranje je predvideno čez šest dni, zadnje pa ob koncu karantene.

 

Jelko Kacin je potrdil, da poskušajo vrnitev v Slovenijo omogočiti še eni skupini iz Španije, ki jo v Sloveniji čaka karantena. | Foto: Nebojša Tejić/STA Jelko Kacin je potrdil, da poskušajo vrnitev v Slovenijo omogočiti še eni skupini iz Španije, ki jo v Sloveniji čaka karantena. Foto: Nebojša Tejić/STA

Nova skupina Slovencev iz tujine bo karanteno preživela v Postojni

Skupino 40 Slovencev, ki bodo s posebnim letom nocoj iz Madrida prispeli v Slovenijo, bodo namestili v hotelu Epic v Postojni. Kot je za STA pojasnil postojnski župan Igor Marentič, je lastnik hotela Janez Skubic že pred časom ponudil hotel in država je ponudbo sprejela. Z Brnika jih bodo v Postojno prepeljali še nocoj.

Kot so izpostavili na regijskem štabu civilne zaščite (CZ) za Notranjsko, so bili slovenski državljani v karanteni že pred odhodom iz Španije, v Postojni pa bodo v dvotedenski karanteni. "Vsi so bili že nekajkrat testirani in nihče med njimi ni okužen z novim koronavirusom. Zato smo prepričani, da z njihovim sprejemom ne ogrožamo nikogar, samo pomagamo rojakom, da se bodo čim prej zdravi vrnili domov, kjer bodo s svojimi družinami, tako kot vsi preostali, čakali, da premagamo svetovno pandemijo covida-19," so v CZ zapisali v objavi na Facebooku.

Pred hotelom bodo goste pričakali predstavniki civilne zaščite in Rdečega križa, gostje bodo v hotelu bivali v sobah. V karanteni jim bo ves čas na voljo zdravstvena oskrba, če bi jo potrebovali. Ves čas karantene hotela ne bodo smeli zapuščati ali se gibati po okolici, so poudarili v CZ za Notranjsko.

Postojnčane in prebivalce celotne regije sta poveljnik CZ Sandi Curk in Marentič tudi pozvala, naj pokažejo "velikost človeškega duha", ko se nudi pomoč tistim, ki jo potrebujejo. "Danes to pomoč potrebujejo naši rojaki, ki se vračajo iz Španije, jutri jo bomo lahko vsi mi. Zato je prav, da tudi v teh težkih razmerah pomagamo po svojih najboljših močeh in da izkažemo svojo solidarnost vsem, ki so pomoči potrebni," sta zapisala v pozivu.

Zagotovila sta, da bosta regijski štab in občina storila vse v njuni moči, da bo vrnitev te skupine Slovencev "čim manj stresna in čim bolj varna, tako zanje same kot tudi za okolje, v katerega prihajajo".

Kacin: Pripravljamo največji humanitarni "podvig", ki vključuje državljane petih držav 

"Pripravljamo največji humanitarni 'podvig', ki vključuje državljane petih držav. Poskušamo racionalizirati zračni most. Letalo iz Zagreba bo v Španijo odletelo s španskimi državljani in se vrnilo z državljani Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije," je na dopoldanski novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je potrdil, da poskušajo novi skupini Slovencev omogočiti vrnitev iz Španije. V času novinarske konference sicer še ni imel potrditve, da bo polet zagotovo mogoč, saj so se še dogovarjali s prevoznikom in letalskimi oblastmi, pozneje pa je Andrej Šter za Televizijo Slovenija pojasnil, da naj bi letalo iz Madrida vzletelo ob 21. uri in naj bi na Brniku pristalo okoli polnoči.

Najprej bo letalo iz Zagreba v Madrid odpeljalo 80 španskih državljanov, iz Španije se bo vrnilo s 45 slovenskimi državljani, na njem pa bodo tudi madžarski, avstrijski in hrvaški potniki, pa je za Televizijo Slovenija pozneje pojasnil Šter.

Dodal je, da bo najprej pristalo v Ljubljani, nato pa poletelo naprej do Zagreba, tako da bo tranzit treba zagotoviti le za Avstrijce, ki bodo iz Ljubljane odšli v svojo domovino, poroča STA.

Letalo z novo skupino Slovencev naj bi iz Madrida na Brnik priletelo okoli polnoči. | Foto: Nebojša Tejić/STA Letalo z novo skupino Slovencev naj bi iz Madrida na Brnik priletelo okoli polnoči. Foto: Nebojša Tejić/STA

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.
Novice Minister Počivalšek: To je veliko dejanje, primerljivo z dogodki ob osamosvojitvi #video

Kazen za kršitev karantene je 420 evrov

Kacin je na konferenci odgovarjal tudi na govorice, da naj bi se v Velenju zgodila kršitev karantene potnikov, ki so se v Slovenijo vrnili v petek. Sam informacij o tem, da kršitve obstajajo in da naj bi ena oseba zvečer naknadno prišla v hotel Paka, ni imel.

Je pa dejal, da "člani civilne zaščite in policije spremljajo karanteno v hotelu Paka v Velenju. Če bo prišlo do kakršnekoli kršitve, bodo ukrepali. Kazen za kršitev karantene je do 420 evrov na posamično kršitev".

"Kazen za kršitev karantene je do 420 evrov na posamično kršitev." | Foto: Nebojša Tejić/STA "Kazen za kršitev karantene je do 420 evrov na posamično kršitev." Foto: Nebojša Tejić/STA

Glede tega, kdaj bodo osebe v karanteni testirane, pa je pojasnil, da o tem odloča Nacionalni inštitut za javno zdravje, in sicer ko oseba kaže simptome. Poudaril je, da bi lahko "testiranje kar tako" dalo lažen občutek, da nevarnosti ni. "Ljudje gredo v karanteno zato, da bi bili testirani nekoliko pozneje. Vsi bodo podvrženi testiranju takrat, ko bo test dal najbolj realne rezultate," je še pojasnil.

Zoran Dragić
Sportal Dragić zaprt v hotelski sobi v Velenju: Karantena na kvadrat #video

Miha Goropevšek
Sportal Sliši se noro, a javil se nam je Slovenec, ki sme igrati nogomet
Vrtec, stres
Novice Vrtci zaprti, vedno več staršev prosi za pomoč pri varstvu otrok #video

Ne spreglejte