Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 9. 2021,
10.58

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,67

87

Natisni članek

dejavnosti šola trgovina Lekarna cepljenje testiranje COVID-19 PCT

Torek, 14. 9. 2021, 10.58

2 leti, 7 mesecev

Objavljamo seznam pogoja PCT, obvezen je skoraj povsod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,67

87

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah | Od srede bodo veljali novi pogoji PCT.  | Foto Ana Kovač

Od srede bodo veljali novi pogoji PCT.

Foto: Ana Kovač

V sredo stopajo v veljavo obsežne spremembe odlokov za omejevanje širjenja epidemije covid-19, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oziroma ob obisku trgovine z živili ali lekarne. Izjema bo še obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja.

Odlok, ki ga je vlada sprejela v soboto na dopisni seji, določa, da morajo od srede dalje pogoj PCT izpolnjevati tako zaposleni kot tudi uporabniki storitev ali dejavnosti. Izjemi sta nujna oskrba z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami ter zagotavljanje javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Zaposleni

Pogoj PCT morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu ali samostojno opravljajo dejavnost. Preverjanje pogoja PCT so dolžne organizirati odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela. Oseba, ki za izpolnjevanje pogoja PCT potrebuje negativen test, lahko to dokazuje s PCR-testom, hitrim testom ali samotestiranjem.

covid testiranje
Novice Od srede obvezen PCT za zaposlene in uporabnike storitev, maske ponekod še obvezne

Uporabniki in potrošniki

Pogoj PCT morajo izpolnjevati:

- vsi uporabniki storitev ali udeleženi oziroma prisotni pri izvajanju dejavnosti,
- uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš ob sprejemu v nastanitev ali po vrnitvi v nastanitev, če so bili odsotni več kot 48 ur.

Ni pa treba izpolnjevati pogoja PCT:
- potrošnikom ob obisku trgovine z osnovnimi življenjskimi izdelki, drogerije ali lekarne, če so te samostojne in niso del trgovskega centra
- ob zagotavljanju javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

V nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami se štejejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače izven prodajaln. Prav tako izjema za izpolnjevanja PCT-pogoja velja za stranke specializiranih prodajaln s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki. V to izjemo ne sodijo prodajalne znotraj trgovskih centrov.

Izjeme pri pogoju PCT – mlajši od 12 let in spremljevalci 

PCT-pogoja od srede ni treba izpolnjevati tudi:

- mlajšim od 12 let,
- osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, prvi, drugi ali tretji razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno drugega razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami,
- osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka, starega do 15 let, oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, ter učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

Novice Naval na cepilne centre po Sloveniji #video
covid testiranje
Novice Izjemen porast okužb v Sloveniji #video

Dokazovanje prebolelosti ali cepljenja

Pogoj PCT posameznik izpolnjuje z dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali testiranju. Prebolelost se dokazuje s potrdilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni.

Cepljenost oseba dokazuje:

- z dokazilom o cepljenju proti covid-19, če je prejela drugi odmerek cepiva proizvajalcev BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinovac Biotech ali Sinopharm oziroma cepiva Sputnik V. Poleg tega za izpolnjevanje pogoja cepljenosti velja tudi potrdilo o prejetem odmerku cepiva Janssen,
- za osebe, ki so prebolele covid-19 in so cepljene, pa velja dokazilo, da so se v obdobju do 240 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepile z enim odmerkom kateregakoli od naštetih cepiv. Prebolevnik status cepljenega pridobi z dnevom prejema cepiva.

Kot dokazilo o cepljenju se priznava izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca ali cepilnega mesta, vpis v knjižico o cepljenju ali izdano potrdilo o opravljenem cepljenju.

Testiranje

Izpolnjevanje pogoja PCT lahko oseba dokazuje:

- z negativnim rezultatom hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur, ali
- z negativnim rezultatom PCR-testa, ki ni starejši od 72 ur.

Dovoljeno je tudi samotestiranje, rezultati katerega veljajo teden dni. V organizacijah so osebe za organizacijo dela odgovorne, da določijo čas in kraj samotestiranja, ki ga morajo delavci opraviti na delovnem mestu. Stroške samotestiranja krije delodajalec.

Prostovoljno samotestiranje pa izvajajo učenci zadnje triade ter srednješolci, ki se testirajo enkrat tedensko. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v ponedeljek pojasnil, da negativni test s samotestiranja za učence zadnje triade in dijake velja tudi za opravljanje obšolskih dejavnosti.

Uporaba zaščitne maske

Vladni odlok določa, da je uporaba zaščitne maske obvezna:

- v zaprtih javnih prostorih in
- pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti najmanj 1,5 metra medosebne razdalje.

Maska ni obvezna:

- na odprtih javnih krajih, kjer se upošteva pogoj PCT,
- za otroke do dopolnjenega šestega leta starosti, učence v osnovni šoli do vključno petega razreda, ko so v matičnemu oddelku oziroma mehurčku,
- za učence glasbene šole do vključno drugega razreda ter vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike v vrtcu pri opravljanju neposrednega dela z otroki.

Prav tako maske niso zapovedane:

- za višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala,
- za govornike v zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra,
- za nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah,
- za osebe, ki izvajajo športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra,
- za osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena,
- za učence, dijake in študente pri pouku športne vzgoje in pouku športa ter
- za učence glasbene šole pri pouku pihal, trobil, petja in obiskovanju plesne pripravnice, sodobnega plesa in baleta ter dijake pri pouku plesa, petja in inštrumenta.

PCT od srede tudi na vlakih

Izpolnjevanje pogoja PCT bo od srede obvezno tudi v javnem potniškem prometu. Na Slovenskih železnicah (SŽ) bodo potnike o tem predvsem obveščali, nadzor pa bodo izvajali sprevodniki oziroma vlakospremno osebje na samih vlakih, da ne bi prihajalo do prevelikih zamud. 

"Na SŽ smo začeli z obveščanjem potnikov. Obveščamo jih preko spletnih strani, preko mobilne aplikacije za prodajo kart, na vseh prodajnih mestih, z obvestilnimi etiketami, tudi na vratih vlakov, da bodo to vedeli pred samim vstopom," je v današnji izjavi za javnost pojasnila direktorica SŽ-Potniški promet Darja Kocjan.

V primeru, da potnik potrdila ne bo imel, ga bodo na to opozorili in ga prosili, naj izstopi na naslednji postaji. Za vse ostalo so po besedah Kocjanove pristojni inšpektorji.

Vstop v banke, hranilnice in na sodišče brez pogoja PCT ne bo mogoč

Izpolnjevanje pogoja PCT bodo preverjala tudi sodišča. Vse osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi oziroma prisotni pri izvajanju dejavnosti na slovenskih sodiščih, pri čemer dejavnost sojenja ni opredeljena kot izjema, morajo izpolnjevati pogoj PCT, so opozorili na vrhovnem sodišču.

Prav tako je za obisk banke in hranilnice je od srede naprej treba izpolnjevati pogoj PCT. Kot so danes sporočili z Združenja bank Slovenije (ZBS), bo vstop osebam, ki ne bodo izpolnjevale pogoja PCT, onemogočen.

Petrol
Novice Pogoj PCT bodo na Petrolu preverjali pred točenjem goriva
Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice Vse bolj verjeten PC-pogoj, bi cepljenje lahko kmalu postalo obvezno? #video

Logarjeva: Vlada z zadnjim odlokom nekoliko hitreje razširila pogoj PCT

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v pogovoru za Radio Slovenija pojasnila, da je vlada z odlokom nekoliko hitreje razširila pogoj PCT, kot ga je sprva predlagala svetovalna skupina. 

Prav tako se z vlado še vedno razhajajo glede veljavnosti hitrih testov. Svetovalna skupina že nekaj mesecev namreč zagovarja stališče, da bi morala biti veljavnost hitrih antigenskih testov poenotena na 48 ur ne glede na to, ali je bil opravljen pri izvajalcu ali uporabniku storitev. Po trenutni veljavi pa takšen test velja za izvajalce en teden, za uporabnike pa 48 ur.

Logarjeva je priznala,  da v praksi prihaja do določenih nelogičnosti: "Denimo učiteljica je lahko dopoldne v stiku z učenci na podlagi negativnega izvida s samotestiranjem, popoldne pa na podlagi istega ne more biti v stiku z istim učencem v knjižnici."

Slovenska policija
Novice Policijski sindikat kritičen do Hojsovega predloga glede pogoja PCT za delo v policiji
DZ
Novice Opozicijski predlog za odpravo kazni za kršenje vladnih odlokov neuspešen že na odboru DZ
požar PCT Kamnik
Novice V Kamniku zažgali zabojnik za hitre teste in pustili sporočilo
Testiranje koronavirus
Novice Se nam obetajo nova pravila? To predlaga svetovalna skupina.
Ne spreglejte