Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 9. 2021,
9.38

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,06

116

Natisni članek

okužba Covid-19 Sledilnik COVID-19

Torek, 14. 9. 2021, 9.38

2 leti, 7 mesecev

Izjemen porast okužb v Sloveniji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,06

116

covid testiranje | V ponedeljek so v Sloveniji potrdili 1.393 okužb z novim koronavirusom. | Foto Unsplash

V ponedeljek so v Sloveniji potrdili 1.393 okužb z novim koronavirusom.

Foto: Unsplash

V ponedeljek je bilo ob opravljenih 5.665 PCR-testih potrjenih 1.393 okužb s koronavirusom, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih testov je znašal 24,5 odstotka in je precej višji kot dan pred tem, ko je znašal 17 odstotkov. Nazadnje smo imeli tako visoko število potrjenih okužb 7. aprila letos, ko smo potrdili 1.529 primerov okužb.

Delež cepljene celotne populacije v Sloveniji znaša 44,5 odstotka, med državljani, starejšimi od osemnajst let, pa je polno cepljenih 53 odstotkov oseb.

Danes v bolnišnicah zdravijo 333 oseb, od teh jih intenzivno terapijo potrebuje 76. Zaradi covid-19 so včeraj umrle tri osebe, skupaj je do danes življenje izgubilo že 4.473 ljudi.

Povprečje novoodkritih okužb s koronavirusom v zadnjih sedmih dneh je 915, 14-dnevna pojavnost na sto tisoč prebivalcev pa znaša 502. 

Borisav Jović
Novice Zaradi covid-19 umrl nekdanji prvi mož Jugoslavije

V analiziranih primerih prevladuje različica delta

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so v zadnjem obdobju, od 30. avgusta do 5. septembra, sekvencirali genome 534 vzorcev s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Potrdili so 530 primerov različice delta, kar predstavlja 99,3 odstotka sekvenciranih vzorcev, piše na spletni strani NLZOH.

Preostalih treh različic s statusom različice posebnega pomena - alfa, beta in gama, pa v omenjenem presejalnem obdobju niso potrdili. 

covid testiranje
Novice Od srede obvezen PCT za zaposlene in uporabnike storitev, maske ponekod še obvezne

V UKC začeli cepiti s tretjim odmerkom

Danes so v cepilnem centru Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) potekala prva cepljenja s tretjim odmerkom. Do zdaj so cepili sto pacientov, cepili so tudi zdravstvene delavce, ki so najbolj izpostavljeni. Odziv je zelo dober, je v izjavi za javnost povedal koordinator cepljenja v UKC Ljubljana Peter Požun, ki so ga kot prvega od zaposlenih danes cepili s tretjim odmerkom. 

"Prepričan sem, da bo ta poživitveni odmerek pomagal še bolj zaščiti, tako mene kot moje sodelavce in tudi bolnike," je dejal Požun. Cepili so ga z istim cepivom kot že prej. Sicer pa za cepljenje s tretjim odmerkom uporabljajo le cepivo mRNK.

K cepljenju s tretjim odmerkom so povabili tiste zaposlene, ki so jih cepili v januarju in februarju. Zaenkrat pa se je po Požunovih besedah odzvalo skoraj 40 odstotkov vseh, ki so jih povabili: "Glede na to, da so ekipe okrepljene, danes jih bomo recimo cepili 300, bomo v zelo kratkem času uspeli cepiti vse, ki si to želijo."

Fotogalerija
1 / 8
Pacienti, ki si želijo prejeti tretji odmerek, se lahko cepijo v cepilnem centru za polikliniko, dva dni pa bodo cepljenje pacientov s tretjim odmerkom izvajali tudi v kliničnem centru. 

Trenutno je v ljubljanskem kliničnem centru polno cepljenih 65 odstotkov zaposlenih, interes po cepljenju pa je večji tudi izven kliničnega centra.

V cepilnih centrih po Sloveniji je včeraj vladalo izredno stanje, namesto do tretje ure popoldan, so delali do sedme ure zvečer, za nekatere pa je celo zmanjkalo cepiva. Danes zjutraj je bila pred cepilnim centrom na Metelkovi v Ljubljani slika podobna. 

Po neuradnih informacijah STA je v nekaterih cepilnih centrih zmanjkalo cepiv, zlasti cepiva proizvajalca Johnson&Johnson. Na ministrstvu za zdravje so v dopisu pozvali cepilne centre k naročilu zadostnih količin cepiv in čim učinkovitejši organizaciji cepljenja.

Novice Naval na cepilne centre po Sloveniji #video

 

 

Ne spreglejte