SiolNET. Novice Slovenija
4,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po SDS k ukrepom za digitalizacijo pozvala še NSi

4,01

termometer

Matej Tonin NSi
Vsesplošna digitalizacija bi tudi odpravila birokratske ovire, zmanjšala korupcijo in spodbudila ustvarjalnost ljudi, je dejal Matej Tonin. Foto: Planet TV

Stranka NSi je danes v Ljubljani pripravila programsko konferenco, na kateri je pozvala k oblikovanju novega nacionalnega konsenza, ki bi temeljil na vsesplošni digitalizaciji Slovenije. Predsednik stranke Matej Tonin je v nagovoru poudaril, da bi moral koordinacijsko vlogo na poti do konsenza prevzeti predsednik republike Borut Pahor.

Tonin je opozoril, da po dveh velikih nacionalnih konsenzih, osamosvojitvi in članstvu v evroatlantskih povezavah, Slovenija rabi tretji nacionalni konsenz, ki se ponuja v digitalizaciji države. NSi je zato na konferenci predstavila programski dokument #pametnaSlovenija, ki ga ponuja kot temelj partnerstva za razvojni preboj.

Janez Janša, SDS Novice SDS s predlogom resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije

Po predlogu NSi naj bi predsednik republike Borut Pahor prevzel vlogo "ambasadorja tovrstne poti". Po predlogu NSi naj bi predsednik republike Borut Pahor prevzel vlogo "ambasadorja tovrstne poti". Foto: STA Vsesplošna digitalizacija bi tudi odpravila birokratske ovire, zmanjšala korupcijo in spodbudila ustvarjalnost ljudi, je dejal. Poudaril je, da je digitalizacija neideološka tema, zato je optimist glede oblikovanja širokega politična partnerstva pri njenem udejanjanju. Predsednika republike je pozval, naj prevzame vlogo "ambasadorja tovrstne poti".

NSi predlaga, naj posvet parlamentarnih strank naj gosti Pahor

Prvi korak na tej poti Tonin vidi v pripravi posveta parlamentarnih strank, ki bi ga gostil Borut Pahor. Dejal je, da v Sloveniji marsikatero družbeno področje ni optimalno, prav sodobna tehnologija pa lahko prispeva k razvojnemu preskoku na teh področjih. Zato moramo po njegovih besedah poskrbeti za visokotehnološkim podjetjem prijazno poslovno okolje.

Strateška odločitev politike bi morala biti, da ustvarimo privlačno davčno okolje za inovativna tehnološka podjetja z visoko dodano vrednostjo, je poudaril. Slovenija na področju transformacije digitalne družbe in gospodarstva trenutno sodi v skupino srednje uspešnih držav v EU, kar pa po njegovih besedah ne more biti naš cilj.

Matej Tonin in Marjan Šarec Novice Šarec zatrjuje, da konkretnih pogovorov z NSi za zdaj ni

"Slovenija nujno in čim prej rabi učinkovito strategijo digitalizacije družbe," je dejal Žiga Turk. "Slovenija nujno in čim prej rabi učinkovito strategijo digitalizacije družbe," je dejal Žiga Turk. Foto: Klemen Korenjak Turk: "Sovpadanje digitalnega in analognega ponuja ogromni razvojni potencial"

Poleg Tonina je udeležence konference nagovoril še nekdanji minister za izobraževanje, znanost in šport Žiga Turk, ki je na zadnjih evropskih volitvah tudi kandidiral na listi NSi. Poudaril je, da sovpadanje digitalnega in analognega sveta, ki smo mu priča, ponuja ogromni razvojni potencial, ki ga Slovenija ne sme spregledati.

Turk je tudi opozoril na nevarnost, da digitalizacija postane "molzna krava", s katero politika zagotavlja subvencije za preživetje zastarelega. Dejal je, da Slovenija nujno in čim prej rabi učinkovito strategijo digitalizacije družbe. Pri tem je spomnil, da je digitalni razvojni preboj tesno povezan z zelenim oziroma ekološkim prebojem.

Ivan Oman Novice Žalna knjiga v spomin Omanu na škofjeloški občini ter na sedežih SLS in NSi

Oceno dela aktualne vlade poimenovali Leto zamujenih priložnosti

Opozicijska NSi je sicer oblikovala strateški svet s strokovnjaki različnih področij, ki so ocenili delo aktualne vlade. Ugotovitve, ki so jim dodali predloge ukrepov, so objavili pod naslovom Leto zamujenih priložnosti. Tonin je ob tem zapisal, da je za spremembe v dobro države potrebno sodelovanje "in NSi je v sredini slovenskega političnega prostora odprta za sodelovanje z vsemi".

Predvidoma na novembrskem kongresu bo NSi oblikovala prenovljen temeljni program stranke. Tonin je že v začetku avgusta napovedal, da bodo spremembe šle v smeri "pozicioniranja NSi v sredino".

vlada, Marjan Šarec Novice NSi zaradi pomanjkanja sredstev za šolsko infrastrukturo zahteva sklic nujne seje odbora DZ Matej Tonin Novice Tonin se zagovarja, ker bo NSi sredinska stranka Gradnja soseske Novo Brdo Novice NSi opozarja na nedopustne prakse pri velikih infrastrukturnih projektih #video Matej Tonin Novice NSi predlaga, da spolne zlorabe ne bi nikoli zastarale #video Zdravniki v UKC Ljubljana Novice SDS in NSi v ustavno presojo novele zakona o zdravstveni dejavnosti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin