SiolNET. Novice Slovenija
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NSi zaradi pomanjkanja sredstev za šolsko infrastrukturo zahteva sklic nujne seje odbora DZ

0,06

termometer

vlada, Marjan Šarec
Foto: STA

Poslanska skupina NSi "zaradi alarmantnega stanja na področju šolske in predšolske infrastrukture" zahteva nujno sejo odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Pri tem izpostavlja, da občine že dlje časa opozarjajo, da jim država za delovanje ne namenja dovolj sredstev in da že dolgo ni bilo razpisa za sofinanciranje naložb v šolstvu.

Matej Tonin in Marjan Šarec Novice Tonin: Proračuna ne bomo podprli, če bo Šarec nanj vezal zaupnico

Kot navajajo v zahtevi za sklic nujne seje odbora, je posebej pereč problem na področju investicij v šolske in predšolske objekte v lasti občin, še posebej v občinah, kjer beležijo veliko priseljevanje prebivalstva. Vladni predlog povprečnine v višini 573,5 evra na prebivalca namreč nikakor ne rešuje hude finančne podhranjenosti (zlasti manjših) občin, opozarjajo.

Zahtevajo razpravo in dodatna sredstva

Skupnost občin Slovenije je, kot navajajo, julija predstavila izračune, po katerih bodo morale občine glede na trende gibanja učencev do leta 2023 zagotoviti dodatnih 14.251 mest v osnovnih šolah in približno 750 dodatnih oddelkov. Ker bo povprečnina občinam komajda pokrila povišane stroške, ki izhajajo iz naslova dviga plač v javnem sektorju, pa dodatnih razvojnih sredstev za naložbe v šole v občinah ne bo, opozarjajo v NSi.

Opozarjajo tudi, da je bil zadnji razpis ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je sofinanciral gradnjo šolske in predšolske infrastrukture v lasti občin, objavljen daljnega leta 2011. Za izvedbo novega razpisa, ki bi sofinanciral investicije v deset vrtcev in deset osnovnih šol, bi ministrstvo potrebovalo dodatnih 25 milijonov evrov, teh sredstev pa v proračunu ni, ugotavljajo.

V obrazložitvi za sklic seje zato zahtevajo, da odbor za izobraževanje o tem opravi razpravo in predlaga vladi, da v proračunu ministrstva za prihodnja štiri leta zagotovi dodatnih 25 milijonov evrov za izvedbo razpisa za sofinanciranje investicij v objekte šolske in predšolske infrastrukture v lasti občin.

Matej Tonin in Marjan Šarec Novice Bo Tonin padel Šarcu v objem?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin