Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2019,
12.14

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

10

Natisni članek

Marjan Šarec Matej Tonin

Torek, 3. 9. 2019, 12.14

4 leta, 7 mesecev

Tonin: Proračuna ne bomo podprli, če bo Šarec nanj vezal zaupnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

10

Matej Tonin in Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

O morebitnem projektnem sodelovanju NSi z vladno koalicijo ne potekajo nobeni pogovori, je danes dejal prvak NSi Matej Tonin in zatrdil, da stranka tudi nima namena vstopiti v vlado premierja Marjana Šarca. Ker vlade politično ne podpirajo, tudi ne nameravajo podpreti proračuna, če bi Šarec nanj vezal zaupnico.

Glede morebitnega projektnega sodelovanja z vlado in ugibanj, da zapleti med koalicijo in Levico odpirajo pot sodelovanju z NSi, je Tonin v današnji izjavi za medije zatrdil, da se "tukaj ne dogaja nič". "Kako se bomo pogovarjali, bomo videli potem, ko se bodo za to ustvarili pogoji. Kot pa mi je danes znano, ne Levica ne Šarec še niso odpovedali sodelovanja," je dejal.

Planet ob 18.00. Planet. Pasica. | Foto: Znova je zatrdil, da NSi ne namerava vstopiti v Šarčevo vlado niti z njo podpisati dogovora o projektnem sodelovanju. So pa pripravljeni podpreti posamezne zakone, če so v skladu s njihovimi prepričanji in programom, je pojasnil.

Sodelovanje na področju zdravstva

Predvsem vidijo veliko možnosti za sodelovanje v parlamentu na področju zdravstva. Tukaj bi bilo treba po Toninovih besedah za odpravo čakalnih vrst uporabiti vse zmogljivosti, tako v javnih kot zasebnih ustanovah. Pri tem so po njegovih besedah na isti valovni dolžini z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom, ki pa je, kot je ocenil, talec Levice.

Matej Tonin in Marjan Šarec
Novice Šarec zatrjuje, da konkretnih pogovorov z NSi za zdaj ni

Tonin se sicer ne strinja z oceno, da bi NSi, če bi Levica odpovedala sporazum z vlado, "vskočila" namesto te stranke. Po njegovih besedah je namreč bistvena razlika med njimi in Levico in gre zgolj za to, da ugotovijo, katera vsebinska rešitev ima v parlamentu večinsko podporo.

Prvak NSi je sicer prepričan, da je bila njihova odločitev pred letom dni, da ne vstopijo v Šarčevo vlado, pravilna. Tudi tokrat nimajo nobenega namena vstopiti v vlado, pač pa se intenzivno pripravljajo na naslednje volitve, po katerih si želijo oblikovati jasno alternativo tako levici kot desnici.

NSi je že sredinska stranka

Glede napovedi, da se bo NSi z novim programom postavila na sredino političnega spektra, je Tonin v današnj izjavi za medije zatrdil, da je NSi že sredinska stranka, le da so zdaj zbrali pogum ter to tudi jasno povedali. "Ko smo pogledali na levo, smo videli socialiste, ko smo pogledali na desno, smo videli nacionaliste in zanikovalce globalnega segrevanja," je strnil argumente za pozicioniranje NSi na sredini.

Matej Tonin in Marjan Šarec
Novice Bo Tonin padel Šarcu v objem?

Ob tem je zagotovil, da se stranka ne odpoveduje svojim temeljnim vrednotam, želi pa jasno sporočiti, da so to vrednote, ki predstavljajo središče družbe. "Mi predstavljamo neko normalnost, neko normalno stranko, ki je pripravljena na konsenz in sodelovanje," je poudaril.

Vrednot ne bodo obrnili na novo

Tako bodo v NSi novembra na programskem kongresu na novo sprejemali svoj temeljni program, ki pa vrednot te stranke po Toninovih besedah "ne bo obrnil na novo". Kot je dodal, program potrebuje nove poudarke, zlasti na področju okoljevarstva, digitalizacije in migracij.

Ne spreglejte