Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 12. 2023,
14.44

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

Natisni članek

pranje denarja osumljenec zloraba položaja ovadba NPU

Petek, 22. 12. 2023, 14.44

4 mesece

NPU ovadil sedem oseb, ki so nezakonito pridobile več kot 30 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22
NPU | Za enega od osumljencev, ki ga sumijo zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja, so v predkazenskem postopku ugotovili, da si je z opisanimi posli neposredno zase zagotovil pridobitev provizije v znesku okoli 2,4 milijona evrov, so še navedli na policiji. | Foto Tina Deu

Za enega od osumljencev, ki ga sumijo zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja, so v predkazenskem postopku ugotovili, da si je z opisanimi posli neposredno zase zagotovil pridobitev provizije v znesku okoli 2,4 milijona evrov, so še navedli na policiji.

Foto: Tina Deu

Preiskovalci NPU so ovadili tri slovenske državljane zaradi suma zlorabe položaja in štiri zaradi pomoči pri izvršitvi kaznivih dejanj. Osumljenci so s sklenitvijo preplačanih pogodb in aneksa na škodo gospodarske družbe pridobili protipravno premoženjsko korist nekaj več kot 30 milijonov evrov. Ob tem so štirje osumljeni tudi pranja denarja.

Po neuradnih informacijah gre za sporne posle trboveljskega inženirskega podjetja Rudis, najpomembnejšega domačega dobavitelja pri projektu TEŠ6, poroča portal Necenzurirano. Med ovadenimi naj bi bili še nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) Uroš Rotnik in njegova naslednika, sedanji poslanec SDS Franc Rosec in sedanji velenjski župan Peter Dermol, sicer član stranke SD, ki sta krajši čas vodila TEŠ.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so kazensko ovadbo zoper sedmerico podali na specializirano državno tožilstvo v sredo, in sicer zaradi utemeljenega suma, da so storili tri kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, so danes sporočili s policije.

Skušali so zakriti izvor denarja

Ob tem so v predkazenskem postopku odkrili tudi sume pranja denarja. Osumljenci so namreč 21,3 milijona evrov porabili na načine, ki predstavljajo zakonske znake kaznivega dejanja pranja denarja. Po navedbah policije so ta denar z različnimi pravnimi posli plasirali v nadaljnjo gospodarsko dejavnost z namenom, da zakrijejo njegov nezakonit izvor in ga legalizirajo. Pri tem so uporabili tudi v tujini registrirane družbe.

Kaznivega dejanja pranja denarja je osumljenih 11 oseb, od tega sedem državljanov Slovenije in po dva državljana Švice ter Bosne in Hercegovine. Od sedmerice, osumljene pranja denarja, so štirje osumljeni dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, torej dejanj, s katerimi so pridobili protipravno premoženjsko korist.

Kot pojasnjuje portal Necenzurirano, je Rudis v času sodelovanja pri gradnji TEŠ 6 dobil novega lastnika. Primorje ga je prek Marka Moharja in Tomaža Satlerja prodalo švicarskemu podjetju Cottagon v lasti Franza Scheitza. Rudis, ki ga je takrat vodil Andrej Gorjup, je novemu lastniku začel poplačevati kupnino, nato pa moral od njega odkupiti svoj četrtinski delež, za kar mu je moral plačati dobra dva milijona evrov. Rudis je v projektu TEŠ 6 dobil dva posla, z aneksom pa je prišel še do dodanega plačila, piše portal.

Rotnik je danes za STA povedal, da z ovadbo ni seznanjen. Dejal je, da se od tedaj, ko so kriminalisti leta 2017 ali 2018 pri njem opravili hišno preiskavo, s to zadevo ni več ukvarjal.

Rosec pa je dejal, da ne ve, zakaj je ovaden, saj je bil direktor TEŠ od januarja do aprila 2013. Zatrdil je, da pri njem ni bilo kriminalistične preiskave, za preiskavo v Rudisu in TEŠ pa je izvedel od drugih.
NLB
Novice Tožilstvo bi preiskovalo nenavadna dejanja pri sanaciji NLB
NPU
Novice Dobava hitrih testov za covid-19: znano je, katerih šest oseb naj bi ovadil NPU
NPU
Novice Hišne preiskave v zvezi s spornimi posli nevrokirurga Bošnjaka
Žičnica Kanin
Novice NPU preiskuje vodstvo kaninske žičnice
Damjan Žugelj
Novice NPU kazensko ovadil Damjana Žuglja
Kriminalist
Novice NPU preiskuje prodajo dveh hotelskih kompleksov
Ne spreglejte