Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 12. 2023,
8.40

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

Natisni članek

NPU COVID-19

Sreda, 20. 12. 2023, 8.40

4 mesece, 1 teden

Dobava hitrih testov za covid-19: znano je, katerih šest oseb naj bi ovadil NPU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40
NPU | Kazenska ovadba se nanaša na izvedbo javnega naročila in izvajanje pogodbe za dobavo testov. | Foto STA

Kazenska ovadba se nanaša na izvedbo javnega naročila in izvajanje pogodbe za dobavo testov.

Foto: STA

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so sredi decembra na Evropsko javno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj v povezavi z dobavo hitrih antigenskih testov (HAT) za potrjevanje okužb z novim koronavirusom, so sporočili iz Generalne policijske uprave. Skupno je osumljenih šest fizičnih oseb.

Med ovadenimi naj bi bili direktor podjetja Majbert Pharm Klemen Nicoletti, ki je državi prodalo sporne kitajske teste, nekdanja direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in prehrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik, ki naj bi kljub nasprotnim dokazom in opozorilom stroke o neprimernosti in lažnih rezultatih hitrih testov vztrajala, da so slednji ustrezni, Tadej Štular, dolgoletni visoki uradnik ministrstva za zdravje, ki se je znašel v predkazenskem postopku tudi zaradi nepravilnosti pri gradnji vodovoda na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, in preostali člani komisije, ki so odobrili nabavo HAT, in sicer Doroteja Gosarič NovakAndreja Jerina in Andraž Dejak, poroča Večer.

Kot so pojasnili, so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) kazensko ovadbo podali za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev. Kazenska ovadba se nanaša na izvedbo javnega naročila in izvajanje pogodbe za dobavo testov.

Z omenjenima kaznivima dejanjema je nastala protipravna premoženjska škoda za državni proračun v višini 1,1 milijona evrov, so še zapisali na Generalni policijski upravi.

Žohar Čretnik je za STA povedala, da z novimi informacijami o zadevi v zadnjem času ni bila seznanjena. Je pa že aprila prejela obvestilo evropskega tožilstva, da so prevzeli zadevo.

Zasegli elektronske podatke in predmete na 12 lokacijah 

Spomnimo, preiskovalci NPU so ob pomoči kriminalistov Policijske uprave Celje 14. decembra 2021 opravljali hišne preiskave v zasebnih in poslovnih prostorih ter zasegli elektronske podatke in predmete na 12 lokacijah zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Neuradno so bile povezane z verifikacijo hitrih testov, ki jih uvaža Majbert Pharm.

Hišne preiskave in zasegi so potekali na območju Ljubljane, Celja, Maribora in Nove Gorice, so takrat za STA potrdili na policiji. Kaznivih dejanj je bilo osumljenih sedem fizičnih oseb. Nobeni osebi niso odvzeli prostosti.

Preiskovalci NPU so takrat sporočili, da obravnavajo sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri vodenju javnega naročila zoper štiri uslužbence državnega organa s sedežem v Ljubljani in odgovorno osebo gospodarske družbe z območja Ljubljane. V postopku javnega naročila je bila gospodarska družba izbrana kot najboljši ponudnik, čeprav ni izpolnjevala formalnih razpisnih pogojev iz javnega naročila, s čimer ji je bila pridobljena nepremoženjska korist v obliki posla za nakup medicinskega pripomočka, so navedli.

Preiskovalci so nadalje obravnavali sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev zoper tri uslužbence državnega organa in eno osebo iz javnega zavoda, ki je bilo storjeno, ker pogodba ni bila prekinjena zaradi neustrezne dobave medicinskega pripomočka s strani gospodarske družbe.

Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena zaporna kazen do dveh let, za kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev pa je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let in denarna kazen.
cepivo
Novice V smeteh za štiri milijarde evrov cepiv proti covid-19
Mateja Logar
Novice Logarjeva: Vedno več bolnikov s covid-19 potrebuje zdravljenje v bolnišnici
Ne spreglejte