Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2023,
8.58

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

obratovalni čas preiskava NPU smučišče žičnice Kanin

Petek, 27. 10. 2023, 8.58

6 mesecev

NPU preiskuje vodstvo kaninske žičnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Žičnica Kanin | Žičnica v letošnji smučarski sezoni sicer ne bo obratovala, ker ji ne bo uspelo pravočasno pridobiti obratovalnega dovoljenja. | Foto STA

Žičnica v letošnji smučarski sezoni sicer ne bo obratovala, ker ji ne bo uspelo pravočasno pridobiti obratovalnega dovoljenja.

Foto: STA

Generalna policijska preiskava je po poročanju Dnevnika na podlagi naznanila suma storitve kaznivega dejanja sprožila predkazenski postopek v zvezi z obratovanjem kaninskih žičniških naprav. Postopek vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Neuradno naj bi preverjal, ali so na Kaninu z neustrezno vzdrževanimi žičnicami ogrožali varnost.

Na policiji so za časnik zgolj potrdili, da poteka predkazenski postopek za kaninske žičnice, več podatkov pa zaradi varovanja interesa postopka ne morejo posredovati. Tako ni znano, zoper koga poteka kriminalistična preiskava in konkretno kakšne sume preiskuje.

Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi med drugim preverjala, ali obstajajo dokazi o tem, da je bilo z obratovanjem (neustrezno vzdrževane) krožnokabinske žičnice Kanin storjeno kaznivo dejanje ogrožanja varnosti. Za vse vpletene pravne in fizične osebe v tej fazi postopka velja domneva nedolžnosti.

Žičnica v letošnji zimski sezoni ne bo obratovala 

Po navedbah časnika je delo kriminalistov neposredno povezano s težavami, s katerimi se zaradi neustreznosti krožnokabinske žičnice spopada edino slovensko visokogorsko smučišče. Žičnica v letošnji smučarski sezoni sicer ne bo obratovala, ker ji ne bo uspelo pravočasno pridobiti obratovalnega dovoljenja.

Zavod za gradbeništvo kot nadzorni organ za žičniške naprave po naročilu ministrstva za infrastrukturo je namreč ugotovil, da vsi odseki kabinske žičnice Kanin tehnično niso sposobni za obratovanje. Neustrezni naj bi bili poročila o posebnih pregledih ter dokumentacija o vzdrževalnih delih, glede na poročilo pa naj zavod Sončni Kanin ne bi imel usposobljenega osebja za nastavitve, meritve in vzdrževalna dela določenih delov naprave.

Občina Bovec sicer zdaj preverja možnost obratovanja smučišča z dostopom prek italijanske strani, sicer lahko sledi zaprtje celotnega Kanina.

Žičnica Kanin
Novice Kaninska žičnica v zimski sezoni ne bo obratovala
Alenka Bratušek, SAB
Novice Bratuškova: Za obstanek Kanina je potreben ta predpogoj
Žičnica Kanin
Novice Je to končna usoda kaninske žičnice?
Ne spreglejte