Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2023,
19.44

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

Natisni članek

Alenka Bratušek tehnični pregledi smučišče žičnice Kanin

Torek, 17. 10. 2023, 19.44

6 mesecev

Bratuškova: Za obstanek Kanina je potreben ta predpogoj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18
Alenka Bratušek, SAB | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Preden bo padla kakršnakoli odločitev o obstanku Kanina, mora upravljavec zagotoviti, da bo žičnica sploh obratovala, je danes v Novi Gorici povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Ob tem je izrazila dvom, da bi smučišče lahko rešili s posebnim zakonom o Kaninu.

Kot je Bratuškova dejala ob robu podpisa pogodbe za začetek prenove železniške postaje v Novi Gorici, morajo najprej strokovnjaki narediti tehnični pregled. Žičnica na Kanin je trenutno zaprta, ker ne izpolnjuje vseh pogojev, da bi lahko obratovala.

"To je prvi nujen korak, da bo Kanin sploh obstal ... Druga stvar pa je vprašanje, ali si država sploh lahko privošči zakon samo za eno od teh naprav, se pravi samo za Kanin," je dejala.

Kot je pojasnila, zakon o žičnicah dopušča možnost sofinanciranja ne le vzdrževanja, kar že izvajajo vrsto let, ampak tudi gradnje, vendar to pomeni, "da ni to samo za eno žičniško napravo, ampak pravzaprav za naprave po vsej Sloveniji".

Žičnica Kanin
Novice Je to končna usoda kaninske žičnice?

V naslednjih dneh in tednih, tako trdi Bratuškova, jih čaka nekaj odločitev, povezanih s Kaninom, vendar mora "najprej družba, ki upravlja s tem, zagotoviti, da bo žičnica sploh lahko obratovala".

Nujno veljavno obratovalno dovoljenje

Krovni zakon, ki ureja področje žičniških naprav, omogoča, da lahko država oziroma občine sofinancirajo obratovanje, vzdrževanje in gradnjo teh naprav, a morajo imeti veljavno obratovalno dovoljenje. Če Kanin torej ne bo imel tega dovoljenja, se bo težko potegoval za sofinanciranje.

"V državi je treba poiskati prioritete in pogledati, na kakšen način se ta denar lahko zagotovi, in prav to zdaj delamo," je še dodala Bratuškova.

Žičnica na Kanin torej ostaja v mirovanju, saj je Zavod za gradbeništvo, kot so pred dnevi poročali mediji, izdal mnenje, da ne ustreza pogojem za obratovanje. Po nekaterih navedbah naj bi tehnični pregled prekinil, saj za nadaljevanje potrebuje več dokumentov proizvajalca. | Foto: Matic Prevc/STA Žičnica na Kanin torej ostaja v mirovanju, saj je Zavod za gradbeništvo, kot so pred dnevi poročali mediji, izdal mnenje, da ne ustreza pogojem za obratovanje. Po nekaterih navedbah naj bi tehnični pregled prekinil, saj za nadaljevanje potrebuje več dokumentov proizvajalca. Foto: Matic Prevc/STA

Občina Bovec kot lastnica si sicer prizadeva za zamenjavo žičnice z novo. Ob tem je računala na poseben zakon za prenovo te žičnice, potem ko Kanin na lanskem javnem razpisu za vlaganja v trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma, katerega del so bile tudi naložbe v nove žičniške naprave, denarja zaradi neustrezne prijave ni prejel.

Kanin
Novice Usoda Kanina še vedno ni znana
Kanin
Novice Inšpektorat proučuje dokumentacijo žičnice na Kanin
Kanin
Novice Inšpektor zaprl žičnico na Kanin
Kanin
Novice Slovensko smučišče, ki ga lahko reši le še država
Ne spreglejte