Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2023,
18.35

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Bovec smučanje smučišče Kanin

Sreda, 4. 10. 2023, 18.35

6 mesecev, 3 tedne

Inšpektorat proučuje dokumentacijo žičnice na Kanin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Kanin | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Potem ko je inšpektorat za infrastrukturo v petek začasno prepovedal obratovanje krožno-kabinske žičnice na Kanin, je upravljavec smučišča v torek prejel dopis proizvajalca opreme, francoske družbe Poma. Ta naj bi potrdil, da je žičnica ob ustreznem vzdrževanju še naprej varna za obratovanje. Dokumentacijo zdaj proučujejo na inšpektoratu.

V petek popoldne, po izteku obratovalnega časa smučišča, je inšpektor za žičniške naprave in smučišča izdal začasno prepoved obratovanja kaninske krožno-kabinske žičnice, razlog za prepoved je bil, da družba Sončni Kanin, ki upravlja smučišče, ni dostavila dokumentacije družbe Poma, ki dobavlja rezervne dele za žičniško infrastrukturo in je lani opravila podrobnejši pregled naprav. Pred tem je že napovedan in plačan tehnični pregled žičnice odpovedal tudi Zavod za gradbeništvo.

Kot so pojasnili na zavodu, so bili seznanjeni z informacijo, da je Poma konec lanskega leta na kabinski žičnici izvajala določene preglede, niso pa bili seznanjeni z ugotovitvami, ali žičnica lahko obratuje dlje kot do konca leta 2023. Ob tem so dodali, da so pregled ves čas pogojevali s predložitvijo ustreznih poročil, iz katerih bi bili razvidni ugotovitve in stališče Pome o podaljšanju skrajnega roka življenjske dobe naprave.

Kanin
Novice Inšpektor zaprl žičnico na Kanin

Za omenjeno poročilo je zato smučišče zaprosilo proizvajalca, ta ga je v torek zvečer po navedbah direktorice družbe Sončni Kanin Manuele Božič Badalič poslal, posredovano je bilo tudi inšpektorju za žičniške naprave in smučišča. Kakor so danes pojasnili na inšpektoratu, je dopis trenutno še v postopku proučevanja, zato še ni jasno, ali bo žičnica konec tedna lahko obratovala.

Prihodnost smučišča medtem po mnenju pristojnih še vedno ostaja odvisna predvsem od posebne zakonske obravnave. Predlog zakona o Kaninu je še vedno v medresorskem usklajevanju, so se pa v zadnjih dneh pojavile tudi informacije, da obeti za njegovo sprejetje niso najboljši.

V četrtek bo napovedan sestanek lastnice smučišča, Občine Bovec, ter gospodarskega in infrastrukturnega ministrstva, na katerem naj bi se uskladili o usodi zakona oziroma celoviti obnovi smučišča.

V petek o razmerah tudi predstavniki občine Bovec

O prihodnosti edinega slovenskega visokogorskega smučišča so danes razpravljali tudi na upravnem odboru Združenja slovenskih žičničarjev. Po besedah predsednika združenja Boštjana Paradiža so se enotno zavzeli za to, da se razvoj Kanina nadaljuje, da so za to nujno potrebne naložbe in da podpirajo prizadevanja občine in upravljavca, da se na Kaninu oblikuje celoletni trajnostni turizem.

Paradiž obenem verjame, da je mogoče te cilje in sistemske vire za obnovo smučišča doseči že na podlagi zakona o žičniških napravah za prevoz oseb in iz njega izhajajočega pravilnika. 

Občina Bovec je medtem že poslala vabilo na novinarsko konferenco, na kateri bodo v petek po napovedih pojasnili zadnje dogajanje glede Kanina, nadejajo pa se tudi "dobrih novic države o financiranju naložbe v gorski center Kanin".

Ne spreglejte