Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2018,
14.59

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

9

Natisni članek

NSi Ljudmila Novak Matej Tonin odstop SDS Andraž Zorko analiza

Četrtek, 1. 2. 2018, 14.59

6 let, 2 meseca

Kaj čaka NSi po odstopu Ljudmile Novak?

"Novakova na trenutke malo nazadnjaška, NSi s Toninom lahko gre samo navzgor" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

9

Matej Tonin | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Odstop Ljudmile Novak in prihod Mateja Tonina na vrh NSi je dobra popotnica za stranko, ki se na slovenskem političnem parketu želi predstavljati kot napredna desna stranka, menjavo v vrhu stranke ocenjuje Andraž Zorko iz Valicona. Tonin je po njegovih besedah politik, ki je zmožen doseči več od Novakove in hkrati preseči ideološke delitve na levo in desno.

Soustanovitelj agencije Valicon Andraž Zorko pojasnjuje, da je bil včerajšnji odstop Ljudmile Novak z vrha NSi pričakovan v vsakem pogledu: "Nekaj podobnega sem pričakoval že prej, ker se mi je zdelo, da se je NSi v ozadju pripravljala na to, da bo Matej Tonin nekoč prevzel stranko. Rezultat Novakove na predsedniških volitvah pa je ta proces samo še pospešil."

Stranka s Toninom lahko doseže več kot v preteklosti

Andraž Zorko NSi ne vidi zgolj kot stranko s krščanskimi vrednotami, ampak tudi kot eno od redkih klasičnih programskih strank, tudi na gospodarskem področju. | Foto: Ana Kovač Andraž Zorko NSi ne vidi zgolj kot stranko s krščanskimi vrednotami, ampak tudi kot eno od redkih klasičnih programskih strank, tudi na gospodarskem področju. Foto: Ana Kovač Kot pojasnjuje politični analitik, se je NSi pod vodstvom Novakove leta 2011 uspešno vrnila v parlament. To v zgodovini slovenske parlamentarne demokracije ni uspelo nobeni drugi politični stranki, vendar pa NSi po njegovih besedah tega rezultata na naslednjih volitvah ni uspelo preseči.

"Stranka pod vodstvom Novakove ni imela dometa, da lahko doseže še kaj več, medtem ko Tonin na drugi strani lahko doseže samo več, kot je že zdaj doseženo. Gre za izkušenega politika in poslanca s potrebnimi kompetencami, hkrati pa NSi z mladim obrazom na čelu stranke sledi sorodnim evropskim strankam in trenutnim trendom," politični potencial Tonina ocenjuje Zorko.

"Novakova na trenutke poosebljala nazadnjaško podobo stranke"

Na vprašanje, zakaj NSi pod vodstvom Novakove v luči afer, s katerimi se je v zadnjih letih soočala SDS, ni uspelo zavzeti vodilnega položaja na desnici oziroma desni sredini, Zorko poudarja, da težava ni v slabem delu Novake, pač pa v njeni javni podobi.

"Nova Slovenija se je v slovenskem političnem prostoru želela umestiti kot napredna desna stranka. Novakova je kot starejša gospa, ki je včasih spregovorila tudi kakšno besedo proti pravici do splava, bolj poosebljala nekoliko nazadnjaško podobo stranke, ki se vleče še iz preteklosti. Preboj stranke zato tudi iz tega vidika ni bil mogoč," pojasnjuje soustanovitelj Valicona.

NSi pod vodstvom Ljudmile Novak ni uspelo stopiti iz sence Janševe SDS. | Foto: STA , NSi pod vodstvom Ljudmile Novak ni uspelo stopiti iz sence Janševe SDS. Foto: STA ,

Košarica Cerarju strateška napaka Novakove?

Na drugi strani je Tonin po besedah Zorka predstavnik mlajše generacije, ki je s podporo dopolnilu zakona, s katerim nekdanji predsednik države Milan Kučan ni izgubil pravice do razlike med pokojnino in 80 odstotki plače predsednika države, dokazal, da je sposoben preseči delitve na naše in vaše.

"On je očitno politik, ki je zmožen postavljati mostove, kar je za stranko samo dobro," je prepričan Zorko, ki dodaja, da lahko odločitev Novakove, da NSi po volitvah 2014 zavrne vabilo SMC v koalicijo in ostane v opoziciji, razumemo tudi kot strateško napako.

"NSi je imela priložnost, da gre v vlado s stranko, ki ni označena ne za levo ne za desno. Verjetno bi s položaja vladne stranke lahko dosegla več kot zdaj, ko je bila v opoziciji v senci SDS. SD, ki je v zdajšnjo koalicijo vstopila kot najmanjša stranka, bo zdaj iz nje očitno izšla z najvišjo podporo, tako da ni nemogoče, da majhna stranka kaj doseže v koaliciji," pojasnjuje politični analitik.

Čeprav NSi ostaja v senci SDS, Zorko ocenjuje, da Ljudmila Novak stranke ni vodila slabo. | Foto: STA , Čeprav NSi ostaja v senci SDS, Zorko ocenjuje, da Ljudmila Novak stranke ni vodila slabo. Foto: STA ,

Takojšnje otoplitve odnosov z SDS pod Toninom ne bo

Na vprašanje, kaj prihod Tonina pomeni za sodelovanje med NSi in SDS, ki se je v zadnjih letih zaostrilo, soustanovitelj Valicona odgovarja, da otoplitve odnosov med strankama ne pričakuje.

Čeprav so v SDS prek Twitterja pozdravili menjavo in spremembe v vodstvu NSi ter izrazili pričakovanje za otoplitev odnosov, Zorko pričakuje, da se stranki še ne bosta tako kmalu spravili.

"Zlasti Tonin je bil zaradi glasovanja o Kučanovi pokojnini v zadnjem času na tapeti SDS, domnevno je tudi v sporu z Alešem Hojsem, ki je nato iz NSi prestopil v SDS. Mostovi med strankama bodo podrti še nekaj časa," še dodaja Zorko.


Video: Planet TV

Ne spreglejte