SiolNET. Novice Slovenija
1,02

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Nezadovoljni znanstveniki pišejo Šarcu: Začnite podpirati najboljše

1,02

termometer

Marjan Šarec
Foto: STA

Skupina uglednih slovenskih znanstvenikov je v pismu premierju Marjanu Šarcu opozorila na slabe razmere v domači znanosti, ki se kažejo v pomanjkanju sredstev, neučinkovitem upravljanju in pomanjkanju ambicioznih iniciativ države. Avtorji pisma so tudi spomnili na odhajanje najboljših študentov v tujino, saj domače okolje ni dovolj spodbudno.

Podpisniki pisma, ki ga na svoji spletni strani objavlja Večer, so prepričani, da bi država morala zastaviti ambiciozne cilje. Med takšnimi bi bila denimo uvrstitev slovenskih univerz med 200 ali vsaj 300 najboljših na svetu in podvojitev števila nosilcev projektov ERC (European Research Council - Evropski raziskovalni svet) v naslednjih petih letih, predlagajo.

Laboratorij Novice Kitajski znanstvenik trdi, da je ustvaril gensko spremenjena dojenčka #video

Drugi so bolj ambiciozni kot mi

To je po njihovi oceni mogoče doseči le s podpiranjem najboljših, z dobro infrastrukturo in mednarodno vpetostjo. Nove generacije vrhunskih mlajših raziskovalcev si je mogoče zagotoviti le, če bo stimulirano povečanje števila slovenskih podoktorandov v najboljših skupinah v svetu, podpreti pa je treba tudi njihovo vrnitev v domovino s projekti za mlade doktorje in z začetnimi sredstvi za nove raziskovalne skupine, menijo.

Za uspeh na razpisih za projekte ERC je po njihovih besedah potrebna vrhunska produkcija v več kot desetletnem obdobju, za kar je nujno trajno podpiranje najbolj ambicioznih kadrov in raziskav. "Investicije iz strukturnih skladov so se vrhunski znanosti široko izognile," so opozorili. Nekatere članice EU so po njihovih navedbah izbrale precej bolj ambiciozno pot.

s Novice Šarec na Dunaju za okrepitev Frontexa in reševanje problema migracij pri izvoru

Nemčija in Avstrija kot zgled

Avstrija je tako leta 2009 ustanovila in izdatno financirala Inštitut za znanost in tehnologijo, v katerega je privabila vrhunske strokovnjake iz vsega sveta, samo v letu 2016 pa je pridobil več projektov ERC kot vsa Slovenija v desetih letih.

Celo Nemčija želi po njihovem opozorilu kljub odlični znanosti izboljšati položaj svojih univerz med najboljšimi, zato s programom odličnosti podpira najboljše tako na področju naravoslovnih, tehničnih in medicinskih kot tudi družboslovnih in humanističnih znanosti.

Marjan Šarec Novice Šarčeva LMŠ na evropske volitve skupaj s SMC in SAB?

Kdo je odgovoren?

Za pomanjkanje podpore vrhunski znanosti je po njihovem prepričanju najbolj odgovorna politika, ki ne prepoznava pomembne vloge znanosti in ostaja pri neizpolnjenih deklaracijah, kot je denimo raziskovalno-inovacijska strategija. Del odgovornosti pa nosi tudi znanstvena sfera, ki je pogosto zadovoljna s statusom quo oziroma se boji, da bi izgubila še obstoječa financiranja, so navedli.

Podpisniki pisma so Roman Jerala s Kemijskega inštituta, Dragan Mihailovič z Instituta Jožef Stefan, Marta Verginella s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (UL), Tomaž Prosen s Fakultete za matematiko in fiziko UL, Matevž Dular s Fakultete za strojništvo UL, Nedeljka Žagar s Fakultete za matematiko in fiziko UL, Jaka Tušek s Fakultete za strojništvo UL, Jernej Ule z University College of London in Inštituta Francis Crick v Veliki Britaniji ter David Šarlah z Univerze v Illinoisu v ZDA.

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • cuota / 06.12.2018. ob 12:21 +6 - 1

  Pišejo že,a kdo mu bo to prebral?

  +6 - 1
 • vsevid. / 06.12.2018. ob 12:34 +5 - 1

  TA banda vedno nekaj piše pa ne poznajo niti OSNOV neke uspešne družbe !! ČE bi želeli podrobneje sem vam na razpolago !!

  +5 - 1
 • brencl47 / 06.12.2018. ob 14:37 +3 - 1

  Žal na našem trgu ni interesa. Tako pač je v obrtniški družbi, ki jo krojijo mojstrska in manufakturna miselnost in ne znanje. Slednje je žal prevelika konkurenca obstoječemu stanju in ga je treba izgnati!

  +3 - 1
delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin