SiolNET. Novice Slovenija
2,22

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Šarec na Dunaju za okrepitev Frontexa in reševanje problema migracij pri izvoru

2,22

termometer

Premier Marjan Šarec in avstrijski kancler Sebastian Kurz sta na Dunaju poudarila dobre odnose med državama, zlasti na gospodarskem področju. Posvetila sta se predvsem evropskim temam, pri čemer je Šarec izpostavil, da imata državi "nekaj odprtih vprašanj, a nič takega, česar ne bi mogli rešiti".

Kot odprta vprašanja je Šarec na novinarsko vprašanje izpostavil zlasti podaljševanje avstrijskega nadzora na meji s Slovenijo, pa tudi problem otroških dodatkov, ki naj bi jih vlada na Dunaju tujim delavcem izplačevala glede na raven življenjskih stroškov v njihovih izvornih državah.

Glede slednjega je Šarec ponovil slovensko stališče, da to ni v skladu z evropskimi pravili. Izrazil je pričakovanje, da bo svoje povedala tudi Evropska komisija, ki je Avstriji sicer zaradi zakona že zagrozila s postopkom. Slovenija se je zaradi tega vprašanja skupaj s sedmimi članicami EU tudi formalno pritožila pri Evropski komisiji.

Slovenski premier: Nadzor na meji ni potreben

Tudi glede ohranjanja nadzora na slovensko-avstrijski meji je Šarec ponovil slovensko stališče, da ta nadzor ni potreben, saj da Slovenija dobro nadzoruje zunanjo schengensko mejo.

državni zbor Novice Opozicijo skrbi otroška srčna kirurgija, koalicijo financiranje strank iz tujine #video

Kurz je na drugi strani spomnil, da je Avstrija nadzor na meji uvedla sredi migrantske krize leta 2015, a šele po tistem, ko se je za to odločila država, ki se je najbolj zavzemala za odprte meje - Nemčija. Nadzor pa je uvedla na meji z Avstrijo, je poudaril avstrijski kancler.

Nakazal je, da bi nadzor na meji lahko odpravili šele, ko bodo zunanje meje Evropske unije "ustrezno varovane". S slednjim se je strinjal tudi Šarec, ki se je zavzel za okrepitev pristojnosti Frontexa. Za Slovenijo je pomembna zlasti okrepitev varovanja zunanje meje EU na mejah Hrvaške z Bosno in Hercegovino ter Srbijo.

Šarec je izrazil tudi pričakovanje glede vrha EU-Afrika, ki ga Avstrija pripravlja še ta mesec ob izteku predsedovanja. Kot je ocenil Šarec, bo forum dobra pot za reševanje vprašanja migracij. Sam verjame, da je ta problem treba "reševati na izvoru, ne pa stihijsko, vsak po svoje".
Marjan Šarec Novice Koalicija za več državnih sekretarjev na ministrstvih in v vladnih službah #video

 

Komentarji

8

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • amarita / 05.12.2018. ob 12:37 +8 - 3

  "novi obraz" serpentinsek alijas dvorni norec globoke drzave gre na Dunaj...in on bo...kramljal o visoki politiki???? Fantje ne se hecat!!!

  +8 - 3
 • frupenski / 05.12.2018. ob 08:05 +6 - 2

  ...naj gre v skornjih...bo vec efekta...

  +6 - 2
 • cuota / 05.12.2018. ob 14:48 +4 - 1

  Kako more Šarec govoriti o gospodarskem področju,ko "človek" nima niti ure delovne dobe...ta gospod še zmeraj blodi v vlogi Serpentinška...

  +4 - 1
delitve: 53
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin